Linkovi

Mekalister: Za tango je potrebno dvoje, za dijalog i više partnera


Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister tokom sasntaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 26. avgusta 2019.
Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister tokom sasntaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 26. avgusta 2019.

Stranke koje bi se odlučile za bojkot parlamentarnih izbora u Srbiji biće uskraćene za mogućnost da se čuju u parlamentu, ocenio je u ponedeljak predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister i dodao da sumnja da će to doprineti jačanju demokratskih institucija.

Na kraju posete Srbiji, Mekalister je na konferenciji za medije podsetio da je i prilikom poslednje posete u februaru iskazao spremnost Evropskog parlamenta da pomogne na bilo kakav način i aktivno podrži dijalog političkih aktera u Srbiji, kako bi se popravili uslovi rada u parlamentu.

Potrebno je pažljivo ispitati kako bi to posredovanje i podrška bili mogući, istakao je Mekalister:

"Evropski parlament će nastaviti da radi na pronalaženju zajedničkog jezika, ukoliko naše posredovanje bude prihvaćeno od svih strana. U ovom trenutku ne znam da li bi prihvatili podršku Evropskog parlamenta, ali naša spremnost i dobra volja su tu. Za tango je potrebno dvoje, i za dijalog je potrebno dva ili više partnera", rekao je Mekalister na konferenciji za novinare.

Posle razgovora sa 13 poslanika Skupštine Srbije, Mekalister je pred medijima konstatovao: "Jedna zemlja, jedna nacija, jedan parlament, ali različiti stavovi, što je priroda parlamentarne demokratije".

Prema Mekalisterovim rečima, osnovne teme današnjih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima parlamenta bile su nastavak reformi i napredak Srbije, a prema njegovoj oceni, srpska Vlada treba da radi na reformama u ekonomiji i oblasti vladavine prava, uključujući slobodu medija.

On je izjavio i da će EU nastaviti da pruža podršku dijalogu između Beograda i Prištine:

"Na Beogradu i Prištini je da nastave dijalog. U ovom trenutku postoji nekoliko prepreka, a Evropska unija je bila vrlo jasna da takse na robu iz Srbije treba da budu ukinute", dodao je Mekalister.

Mekalister sa Vučićem: Neophodno raditi na reformi izbornog zakona

U razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mekalister je kao pozitivan ocenio napredak u funkcionisanju srpskog parlamenta i poručio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

Kako je saopštio kabinet predsednika Srbije, Mekalister i Vučić su u Beogradu razgovarali o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformama u Srbiji, i konstatovali da "Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme", i da je "napredak u oblasti ekonomije najjasniji".

Mekalister je pozdravio nove infrastrukturne projekte i rekao da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak Srbije, navodi se u saopštenju i dodaje da je Vučić Mekalisteru rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

"Kada je reč o radu parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke (Evropske komisije) usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja", naveo je Vučić.

Srbija će nastaviti da sprovodi reforme u skladu s ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava, prenose se Vučićeve reči u saopštenju.


Vučić je naveo da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek kada kosovska vlada ukine takse na uvoz robe iz Srbije.

Dodao je da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Vučić je Mekalisteru čestitao na ponovnom izboru za poslanika Evropskog parlamenta i za predsedavajućeg Odbora EP za spoljne poslove, navodi se u saopštenju.

"Srbija pokazala da joj je mesto u EU"

Pozitivni efekti reformi su vidljivi, ali bi reforme trebalo da budu intenzivirane, posebno u poglavlju 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, izjavio je ranije u ponedeljak Dejvid Mekalister u razgovoru sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimovićom.

Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister tokom susreta sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimovićom, u Beogradu, 26. avgusta 2019. (Foto: Ministarstvo za evropske integracije u Vladi Republike Srbije).
Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister tokom susreta sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimovićom, u Beogradu, 26. avgusta 2019. (Foto: Ministarstvo za evropske integracije u Vladi Republike Srbije).

Srbija ima ugled kao važan faktor stabilnosti u regionu, konstruktivna je partnerka Evropskoj uniji i pokazala je da joj je mesto u EU, rekao je evropski zvaničnik i dodao da će nastaviti da podržava evrointegracije Srbije.

Mekalister je kazao i da očekuje da će dodatne aktivnosti dovesti do otvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU do kraja ove godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo, ministarka Joksimović je rekla da je Srbija otvorila 17 poglavlja i da ima četiri poglavlja koja su tehnički pripremljena - Poglavlje dva (slobodno kretanje radnika), Poglavlje četiri (slobodno kretanje kapitala), Poglavlje 14 (transport) i 21 (transevropske mreže) i da radi na pripremi novih.

Ona je rekla da očekuje da, tokom finskog predsedavanja Savetom EU, Srbija otvori neka od poglavlja koja budu tehnički spremna i da bi se na taj način najbolje potvrdio kredibilitet politike proširenja koja bi i dalje trebalo da bude među prioritetima institucija EU.

Mekalister sa narodnim poslanicima: Istina je negde na sredini

Dejvid Mekalister najavio je na popodnevnom sastanku sa narodnim poslanicima u Skupštini Srbije da će u Srbiju doći Eduard Kukan i Knut Flekenštajn da razgovaraju sa svim poslaničkim grupama i vide kako Evropska unija može da pomogne u poboljšanju rada Parlamemta.

I ovog puta, kao i obično, u Parlamentu čuo različita mišljenja, rekao je evropski zvaničnik iz Nemačke.

"Ovde sam sedeo nebrojeno puta. Svaki put kažem da je Srbija divna zemlja, jedna zemlja, jedan narod, jedan parlament, ali mnogo različitih mišljenja", objasnio je Mekalister.

Na sastanku koji su novinari pratili u prenosu uživo preko monitora u Skupštini Srbije, on je ocenio da je istina "negde na sredini".

Mekalister je izrazio podršku okruglim stolovima o izborima, uprkos tome što se i tu mišljenja vlasti i opozicije razlikuju.

On je poručio dodao da parlament ima esencijalnu ulogu u demokratiji.

Sastanku sa Mekalisterom prisustvovali su poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović, poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i potpredsednica Narodne stranke i poslanica poslanicke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Sanda Rašković Ivić, kao i njen stranački kolega Miroslav Aleksić.

Na sastanak su došli i poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević, poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić i poslanica Saveza Vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Mekalister je na sastanak stigao u pratnji šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, a ispred sale ga je dočekao Vladimir Orlić.

XS
SM
MD
LG