Linkovi

Okončan treći sastanak vlasti i opozicije na FPN-u


Treći sastanak u sklopu dijaloga vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, 19. avgusta 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)
Treći sastanak u sklopu dijaloga vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, 19. avgusta 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)

Opozicioni Savez za Srbiju izneo je tokom trećeg okruglog stola sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima, na kom su tema bili mediji, zahtev da se do 15. septembra izabere novi sastav Saveta REM-a, ili će u suprotnom SZS bojkotovati predstojeće izbore. Predstavnik SNS-a rekao da vlast neće ispuniti te zahteve. Deo SZS-a napustio je sastanak zbog ponašanja predstavnika vlasti.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović naglasio je nakon sastanka da izbor novog saziva Saveta REM-a ne treba da bude obavljen politički, već da se "ispoštuju zakonski uslovi".

"Očekujem to rešenje, ako to nemamo, ulazimo u bojkot", poručio je Zelenović u izjavi novinarima ispred Fakulteta političkih nauka.

Ukoliko bi se izabrao novi sastav REM-a, vlast bi prešla sa reči na delo i otvorila vrata za dalje razgovore o preporukama stručnog tima "1 od 5 miliona", ocenio je Zelenović.

Vesić: Nećemo ispuniti zahteve

Goran Vesić iz vladajuće Srpske napredne stranke izjavio je nakon sastanka da SNS neće pristati na zahteve opozicije "da se Aleksandru Vučiću zabrani bavljenje politikom" i da se "nezakonito promeni sastav Regulatornog tela za elektronske medije".

On je kazao da će SNS nastaviti da učestvuje na okruglim stolovima i da će insistirati da se razgovara u skladu sa zakonom, ali da SNS-u ne pada na pamet da razgovaraju o tome kako mediji treba da rade.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da su na okruglom stolu neki predstavnici opozicije iznosili ultimatume i tražili da se smene članovi REM-a igornišući zakon.

Deo SZS-a napustio sastanak

Današnji sastanak na Fakultetu političkih nauka su pre njegovog kraja napustili pojedini predstavnici stranaka okupljenih u SZS.

Potpredsedik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je, po napuštanju sastanka, da su se na takav postupak odlučili zato što su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju.

Aleksić je najavio da će predložiti da Narodna stranka dalje ne učestvuje u dijalozima o izbornim uslovima i da donese odluku o bojkotu izbora.

I predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je, po napuštanju sastanka, da će iduće nedelje, na sednici Predsedništva Dveri, predložoti da usvoje odluku o bojkotu predstojećih izbora.

"Ako nema slobodnih medija, nema izbora u Srbiji", poručio je on, i dodao da opozicija zahteva bar šest meseci slobodnih medija i prelaznu vladu koja bi to garantovala. U protivnom, "moraćemo na ulici da odbranimo slobodu medija i demokratiju", rekao je on.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da delegacija te partije napustila sastanak nekoliko minuta ranije zbog "primitivnog obraćanja" predstavnika SNS-a Gorana Vesića.

Iscrpljujuće

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, koja je jedan od organizatora sastanka, izjavio je da današnji okrugli sto ne može nazvati konstruktivnim.

Nastavak pregovora najavio je za 5. i 9. septembar, kada bi tema trebalo da budu birački spiskovi i prava birača.

"Ne znam koliko bih mogao da imam optimizma, iscrpljujuće je na ovakav način razgovarati. Dali smo sve kapacitete i energiju da pred učesnike stavimo odredjena pitanja. Videćemo koliko smo u tome uspeli", rekao je Antonijević.

Sastanku su prusustvovali Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Goran Vesić iz Srpske naprednje stranke i Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije.

Sa opozicione strane tu su bili predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Zajedno za Srbiju i predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

U zgradu FPN ušli su i predsednik Nove stranke Zoran Živković, Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke, Đorđo Žujović iz Liberalno-demokrtaske partije, Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana i Uroš Piper iz Demokratske stranke Srbije.

Sastanku prisustvuju predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), dok je Udruženje novinara Srbije (UNS) odbilo poziv.​

Predstavnici novinskih udruženja koji su prirustvovali sastanku, ukazali su na neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji prema novinarima i istakli da je situacija žalosna.

Predstavnik Nezavsnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić rekao je da je žalosna situacija u medijima posledica dugotrajnog trenda koji se ne može promeniti „šminkanjem“ pred izbore već su potrebne ozbiljne promene.

"Poruka političkim akterima u demokrtaskom društvu je da obezebede najširem sloju stanovništva ravnopravan pristup informacijama", rekao je Janjić.

Stevan Ristić iz Asocijacije medija posebno je ukazao na neravnopravne uslove za finansiranje medija i na tržištu, ali i nepoštovanje postojećih propisa.

Tokom sastanka, predstavnici nevladianih organizacija CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa predstavili su analize stanja u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u u periodu do održavanja narednih izbora.

XS
SM
MD
LG