Linkovi

CG: Istraživanje pokazalo pad povjerenja u EU


Arhiva - Pripadnici počasne cronogrske garde pored zastave Crne Gore, u Podgorici, 7. juna 2017.
Arhiva - Pripadnici počasne cronogrske garde pored zastave Crne Gore, u Podgorici, 7. juna 2017.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je povjerenje građana Crne Gore u Evropsku uniju zabilježilo pad za više od pet procenata u odnosu na kraj prošle godine, saopštili su predstavnici Centra za demokratiju i ljudska prava.

Prema rezultatima tog istraživanja, povjerenje u EU 58 odsto ispitanika smatra da Crna Gora treba da bude u EU, što je pad povjerenja u odnosu na decembar 2018. godine, kada je za ulazak u EU bilo 63,3 odsto.

"Rezultati ukazuju da 58 odsto građana smatra da crna gora treba da bude članica EU, dok 19 odsto nema stav, a 23 odsto smatra da cg ne treba da bude clanica EU", saopšteno je na konferenciji za štampu CEDEM-a u Podgorici.

Istraživanje CEDEM-a obuhvatilo je i pitanje u vezi pravoslavne crkve u Crnoj Gori, na koje je 46,6 odsto odgovorilo da treba da postoji samo Srpska pravoslavna crkva, 4,9 odsto vjeruje da treba da postoji samo Crnogorska pravoslavna crkva, 22,4 odsto ispitanih smatra da treba da postoje obje crkve, dok 20,7 odsto nema stav po ovom pitanju.

Najbolje ocijenjeni političar je predsjednik Milo Đukanović sa ocjenom 2,44, na drugom mjestu je lider opozicionih Demokrata Aleksa Bečić sa ocjenom 2,31, dok treće mjesto zauzima premijer Duško Marković sa 2,25.

I pored izvjesnog pada u odnosu na prethodno istraživanje, najpopularnija partija je i dalje Demokratska partija socijalista sa 34 odsto podrške, a Demokrate su takođe zabilježile pad, dok rast podrške bilježe Socijaldemokrate i Demokratski front, koji ima 15 odsto podrške građana.

Istraživanje CEDEM-a sprovedeno je u periodu od 1. do 13. Jula 2019. na uzorku od 1.002 ispitanika, saopšteno je iz te organizacije.

XS
SM
MD
LG