Linkovi

SDT naložilo da se na slobodu puste policajci privedeni zbog Belivuka


Arhiva - Oznake na ramenu pripadnika policije Crne Gore (Foto: RTCG)

Povodom privodjenja službenika policije u pod sumnjom da su zloupotrijebili službeni položaj ukidajući zabranu ulaska pripadnicima kriminalnih klanova Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, oglasilo se Specijalno državno tužilaštvo koje je reklo da je analizom dokaza ocijenilo da nema osnova za sumnju da su policajci počinili to djelo i dalo nalog da se puste na slobodu.

Po krivičnoj prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova – Državnog sekretara R.M. (Rade Milošević), koja je podnijeta 13.oktobra 2021.godine protiv službenice Uprave policije S.I., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet koji je 14.oktobra 2021.godine, nakon prikupljanja određenih podatka dostavilo ovom tužilaštvu radi ocjene da li postoji krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva", navodi se u saopštenju SDT-a.

SDT navodi da je, postupajući po prijemu navedenih spisa, a preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, dalo nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da uzme izjavu od E.B. (Enis Baković), te zatražilo određenu dokumentaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

"Analizom svih prikupljenih dokaza ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su A.B. i S.Đ. koji su prethodno, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišeni slobode, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, pa je dat nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da se navedena lica puste na slobodu”, piše u saopštenju tužilaštva.

Pored toga, SDT navodi da je formiralo spise predmeta protiv jednog od bivših čelnika policiie, Zorana Lazovića, povodom krivične prijave poslanika Marka Milačića, zbog sumnje, kako je saopšteno, da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Istovremeno, SDT je obavjestilo javnost da će Specijalno državno tužilaštvo u navedenom predmetu koji je objedinjen, nastaviti postupak izviđaja i prikupljanje neophodnih podataka i dokaza, i o rezultatu istih blagovremeno obavijestiti javnost".

Prema ranijim navodima Radio Televizije Crne Gore, uhapšeni službenici policije nisu direktno odgovorni za ukidanje zabrane ulaska u državu, već su postupali po nalogu bivšeg menadžmenta Uprave policije.

Portal Vijesti javio je da je reakcija tužilaca uslijedila nakon saslušanja službenice Granične policije S.I. protiv koje je prijavu podnio državni sekretara u MUP-u Rade Milošević, koja je rekla da je bila na bolovanju kada je Belivuku i Miljkoviću ukinuta zabrana ulaska.

Mjera zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću prethodno je bila izrečena iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Belivuka i Miljkovića, kao i Nebojšu Jankovića, Ratka Živkovića i još nekoliko za sada neidentifikovanih članova kavačkog kriminalnog klana, za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića.

Iz policije su rekli da, u interesu istrage, u ovom trenutku ne mogu saopštiti više detalje o akciji hapšenja dvojice policijskih službenika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG