Linkovi

Dojčinović: Pisali smo o Belivuku kad niko nije smeo


Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tokom gostovanja u studiju televizije N1. (Foto: YouTube kanal televizije N1, skrišot)
Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tokom gostovanja u studiju televizije N1. (Foto: YouTube kanal televizije N1, skrišot)

Dan nakon što je KRIK objavio da je osumnjičeni vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk tužilaštvu rekao da je predsednik Srbije Alesandar Vučić od njega tažio više usluga i nakon što, urednik tog portala Stevan Dojčinović odbacio je navode ministra policije Aleksandra Vulina da je pokušao da "napravi sveca" od Belivuka podsetivši da je KRIK pisao o Belivuku "od samog starta, kad su svi ostali ćutali, kad za vlast nije postojao, i kada nijedan od ovih tabloida nije smeo da pisne o njemu".

Dojčinović je gostujući na televiziji N1 odbacio navode aktuelnog ministra Vulina da je KRIK, objavljivanjem Belivukovog iskaza, od njega "pokušao da napravi sveca".

"Mi o Belivuku pišemo od samog starta, kad su svi ostali ćutali, kad za vlast nije postojao, kada nijedan od ovih tabloida nije smeo da pisne o njemu, mi smo pisali o njemu. Mi smo pisali o njemu kada je najteže bilo pisati o njemu, kad je bio na slobodi", podsetio je urednik KRIK-a.

Dojčinović je rekao da se naravno ne može u potpunosti verovati ljudima koji su optuženi za najteža krivična dela, ali i da je tekst u KRIK-u dosta pažljivo napisan, te da se neki njegovi navodi poklapaju sa stvarima koje su se znale odranije.

"Znali smo da je ova kriminalna grupa imala jake veze u policiji i politici, znali smo da vlast preko belivukove grupe kontroliše tribinu na Partizanovom stadionu, za neke stvai smo znali i ranije. Ove konkretnije detalje o susretima sa Vučićem i Glišićem, to je sad malo teže utvrditi da je tačno, ali mnoge druge stvari gde priča o uslugama mislim da su mnogo autentičnije", rekao je Dojčinović.

Podsetio je da je KRIK i ranije objavljivao iskaze iz odbrane osumnjičenih kriminalaca, poput Darka Šarića ili Predraga Koluvije, samo što to nije izazivalo reakciju vlasti.

Dojčinović je istakao i da KRIK nije objavio ceo Belivukov iskaz, već samo stvari za koje su ocenili da su relevantne za javnost

"(Belivuk je) izneo dosta uvreda na račun ministra Vulina, i to nećemo da objavimo, to se ne tiče našeg rada. Nivo na kojem radimo je dosta profesionalniji", poručio je on i dodao Belivuk nije pomenuo imena mnogih ljudi za koje se zna da su sa njim bili u kontaktu.

Pojedini tabloidi, ali i funkcioneri SNS-a, za veze sa Belivukom optužuju nekadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića, ali Dojčinović ističe da nije bilo moguće da se tako nešto dešava bez saznanja Vučića.

"Što se tiče Nebojše Stefanovića, ne znamo za njegove direktne kontakte, ali je činjenica da je njegovo vreme bilo jedno od najmračnijih perioda policije, tad je ovaj klan narastao", istako je urednik KRIK-a.

Podsetio je da je KRIK svojevremeno radio istraživanje koje je pokazalo da je srpska policija haspila samo članove škaljarskog kriminalnog klana, ali ne i kavačkog, čiji je Belivukova grupa bila deo.

Apsolutno je nemoguće, dodao je on, da predsednik Vučić o tome ništa nije znao i kako je ocenio, potpuno je neverovatno da se "posle pet godina otreznio" i shvatio da pripadnici Belivukove kriminalne grupe sada treba da se hapse.

Definitinvo je imao saznjanja o ovoj grupi od samog početka. E, sad zbog čega je pustio da se klan razvija, i zašto je državi trebalo toliko dugo da se obračuna sa njima, to ne znamo", dodao je.

"Vlast ima tu potrebu, koja neće stati, da se ulazi u saveze sa navijačima. Javno negiraju veze sa navijačima, a sinoć smo mogli da vidimo frakciju huligana koji su napali ljude koji su skandirali protiv predsednika na stadionu Partizana. Jasno je da nije u prirodi navijača da brane predsednika. Ako se ovako nastavi, gledaćemo za tri, četiri godine opet ljude koji seku glave", upozorio je podsetivši da ni jedan političar nije pod istragom.

Brnabić: Cilj rušenje Vučića "po svaku cenu"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije videla iskaz Belivuka dat tužiocu u originalu, jer je on tajan, navodeći da je cilj onoga što je KRIK objavi rušenje predsednika Vučića po svaku cenu.

Ako je potrebno da vam u tom poslu partner bude psihopata i koljač, i to je prihvatljivo, dokle god je protiv Vučića. On je njima kredibilan svedok, dokle god je protiv Vučića, naglasila je Brnabić za TV Pink.

Videli smo i da je bio instruiran od strane svog advokata i mafijaškog konsiljerea. Videli smo kako je reagovala tajkunska opozicija, ne cela opozicija, kao i njihovi tajkunski mediji, predočila je Brnabić, prenosi FoNet.

NUNS: Kampanja protiv KRIK-a - crtanje mete na novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo iznova započetu orkestriranu kampanju na redakciju KRIK, u kojoj pokušavaju da je povežu za kriminalnim miljeom.

U saopštenju NUNS upozorava da se ovim načinom komunikacije prema javnosti stvara se opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama redakcije KRIK-a.

NUNS podseća kolege i koleginice u drugim redakcijama da se drže Kodeksa novinara i etičkih načela, i da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije.

Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net i o njemu obavestiti međunarodne organizacije, najavio je NUNS.

XS
SM
MD
LG