Linkovi

Zvaničnik SNS Vučević podneo krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević u utorak je Republičkom javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina povodom tvrdnji da su bili povezani sa kriminalnom organizacijom Veljka Belivuka.

"Tražimo od Tužilaštva da utvrdi činjenice, obavesti javnost i pruži odgovore", rekao je Vučević novinarima. Ustvrdio je da se radi o opasnim navodima što se tiče stabilnosti države i uznemiravanja javnosti, preneo je FoNet.

"Očekujemo da tužilaštvo ima konstantnu komunikaciju s našim punomoćnikom, da budemo obavešetni o svim radnjama, hoćemo da budemo aktivni učesnik u postupku. I ja kao građanin i diplomirani pravnik verujem samo u ovakav put utvrđivanja činjenica, verujem u pravosudni sistem", dodao je Vučević, prenosi N1.

Podsetimo, predsednik Srbije i vladajuće SNS Aleksandar Vučić najavio je ovaj potez i tada rekao da će se tako utvrditi istina da li su on i Aleksandar Vulin sarađivali i viđali se sa Belivukom.

On je najavio da će to biti njihov odgovor na navode u medijima koji optužuju Vučića i Vulina za saradnju sa navodnim kriminalnim klanom. Kako je pojasnio, prijavu će u njegovo i Vulinovo ime podneti neko od njihovih saradnika.

"Doneli smo odluku, sutra ćemo podneti krivičnu prijavu i spremni smo da odgovaramo. Spreman sam sebe da unizim i da odem na poligraf", rekao je Vučić 1. avgusta za javni servis RTS.

Vučić: Spreman sam i na poligraf ako me pozovu

Aleksandar Vučić ponovio je danas da američki Federalni biro za istrage (FBI) nije imao ulogu u hapšenju članova kriminalne grupe Veljka Belivuka već da su "sve obavili" pripadnici MUP-a i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Upitan za izjavu nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da je FBI omogućio hapšenja članova te grupe, Vučić je rekao da mu je sam Stefanović kazao da nije mislio na slučaj Belivuk nego "uopšteno", prenela je Beta.

"Čuo sam s njim pre dva dana i pitao ga kakvu je ulogu FBI imao. Rekao mi je da je mislio uopšteno a ne na slučaj Belivuk. Sve su obavili MUP i BIA a kasnije su imali i podršku evropskih službi", rekao je Vučić posle obilaska radova na izgradnji novog Kliničkog centra Srbije u Beogradu.

Vučić je rekao da je spreman da se to saslušanje sprovede na poligrafu, kako bi svi videli da li je bilo šta slagao.

Rekao je da je odlučio da pravnici iz njegove stranke protiv njega i Aleksandra Vulina podnesu krivične prijave jer mu je neshvatljivo da ga optužuju za saradnju sa ljudima koji su počinili neke od najtežih zločina i jer ne može da razume da pojedini mediji te tvrdnje prenose danima.

Na pitanje da li se tu radi o lažnom prijavljivanju, s obzirom na to da i on i ljudi koji su ga prijavili tvrde da to nije istina, Vučić je rekao da se na to odlučio zato što je neprestano na medijima slušao da treba da bude saslušan u policiji i tulaštvu.

On je ponovio da se nije sastajao sa kriminalcima i dodao da nikada neće "isplivati" takav snimak, jer on ne postoji.

Vučić je rekao da će na poligraf ići "čim ga pozovu tužioci i policajci", a da je on spreman da se odazove već danas.

"Lažne prijave su krivično delo"

Podsetimo, bivši koministar unutrašnjih poslova i bivši sudija, advokat Božo Prelević, rekao je nakon Vučićeve najave da će samog sebe prijaviti tužilaštvu, da je podnošenje lažnih krivičnih prijava krivično delo.

"Da oni ne veruju tužilaštvu i policiji, da nisu apsolutno njihovi ne bi ni podnosili krivičnu prijavu i ne bi trčali na taj poligraf. Na svaku treću informaciju trče na poligraf da dokažu da su oni u pravu. I nigde se poligraf nije toliko upotrebljavao kao sredstvo istine – to mu dođe kao nekakav serum istine u Srbiji", rekao je Prelević.

Advokat Vladimir Gajić podsetio je i da se radi o dvojici visokih državnih zvaničnika, zbog čega u ovoj najavi podnošenja krivičnih prijava protiv sebe samih postoji i krivično delo ometanja pravde.

XS
SM
MD
LG