Linkovi

Slučaj Belivuk: Obračun sa kriminalom ili još jedna marketinška akcija vlasti


Srpska policija je uhapsila 20 osoba u najnovijoj akciji protiv organizovanog kriminala.
Srpska policija je uhapsila 20 osoba u najnovijoj akciji protiv organizovanog kriminala.

Posle nedavnog hapšenja Veljka Belivuka i još 19 članova kriminalne grupe u ponedeljak je zasedao i Savet za nacionalnu bezbednost, a osnovna poruka sa kojom je izašao bivši ministar policije, danas ministar odbrane Nebojša Stefanović je da se sprema nova akcija nadležnih i da će se ispitati veze kriminala i države:

"Država će odlučno, snažno pokazati da ume da se odupre sv akom obliku organizovanog kriminala. I naravno da sankcioniše one iz redova države koji su sa tim kriminalcima sarađivali".

Da li će država otići dovoljno daleko u obračunu sa organizovanim kriminalom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Po rečima novinara NIN-a Vuka Cvijića ostaje veliko pitanje kako je grupa uličnih dilera droge koje je nekada predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a danas Veljko Belivuk narasla u ono što se sada govori o njima:

Videli smo ih, neki su bili od pripadnika grupe na inauguraciji predsednika, videli smo više puta da su u prisnim kontaktima sa njegovim punoletnim sinom, a sa druge strane cure neke stvari preko državnih medija iz istrage. Da recimo je Belivuk pretio direktoru KK Partizan, koji je ujedno i član GO SNS. Tu se spominju još neki biznismeni, od kojih je izgleda tražio novac i da je to zasmetalo sadašnjoj vlasti.”

Cvijić podseća i da je Stanković svojevremeno bio uhapšen i procesuiran:

Za vreme prošle vlasti ova grupa je uhapšena i precesuirana i osuđena pravosnažno. Za vreme ove vlasti Aleksandar Stanković nije 13 puta odlazio u zatvor. U stvari nikad nije otišao u zatvor. On je ubijen ispred zatvora.”

U razgovoru za Glas Amerike Cvijić ukazuje i na sve veći međunarodni pritisak na Srbiju, jer je u raznim izveštajima označena kao zemlja koja ima veliki problem sa korupcijom i organizovanom kriminalom koji se ne rešava, dok Bojana Jovanović zamenica glavnog urednika KRIK-a postavlja pitanje da li će i ova istraga, kao i mnoge ranije stati kada se dođe do veza sa državom i visokim državnim funkcnionerima:

Problem u celoj priči jeste što se ne ide do kraja. Država je sada uhapsila 20 i nešto ljudi, pokrenula je istragu, gledamo šta će ta istraga da pokaže, sada su osumnjičeni za tri ubistva i za trgovinu drogom, ali se ne ide do kraja u smislu da se ne otkrivaju veze koje je ova grupa imala u policiji i u politici.”

Po njenom mišljenju i samo pominjanje imena sina Aleksandra Vučića moglo bi da utiče na smer dalje akcije:

Činjenica jeste da je jedna od osoba koja član Belivukove ekipe bliska Vučićevom sinu i protiv te osobe se sada ne vodi istraga. A videćemo da li će u nekoj daljoj akciji i ona biti obuhvaćena.”

Podsećajući da je SNS uspela da osvoji vlast tako što je između ostalog obećavala odlučnu borbu sa, kako su tada govorili, najvećim srpskim tajkunom Miroslavom Miškovićem, Cvijić ističe da se tada, kao ni u slučaju Kosmajca ništa veliko nije dogodilo i da niko na kraju nije osuđen:

Kada istrage krenu sa medijskom kampanjom i samo se na tome zasnivaju, završavaju se ovako kao što smo imali za Kosmajca ili u slučaju Miškovića. Ovde jedino što je razlika što su sada uključeni i neki profesionalci iz Tužilaštva za organizovani kriminal. I to može da znači da će biti nešto drugačije protiv ove grupe. Sada je pitanje da li će politika dozvoliti profesionalcima iz Tužilaštva da se razmahnu i zaista istraže ko je ta grupa.”

"Ovo može da se posmatra i kao marketinški trik gde država predstavlja da se bori protiv mafije i organizovanog kriminala, a da ta borba zapravo nije stvarna. Sada smo imali hapšenje jedne velike kriminalne grupe, videćemo šta će se dešavati dalje, kakva će istraga biti. Za sada imamo istragu za tri ubistva i drogu. Da li će se ispitivati veze u policiji u državi koje je imala ova kriminalne grupa - to je ključni pitanje i odgovor na to pitanje će zapravo značiti da li država spremna da se obračuna sa organizovanim kriminalom”, dodaje Bojana Jovanović i ističe da jedino što obećava u ovom slučaju je činjenica da je dodeljen profesionalcima iz Tužilaštva:

Istraga je za sada poverena tužiuocu Saši Ivaniću, koji je poznat po tome što je vodio slučajeve protiv narkobosa Darka Šarića, kontroverznog biznismena Stanka Subotića, protiv Branka Lazarevića koji je bio šef kabineta Ivici Dačiću. Tako da nam to takođe govori da je država ozbiljna. U ovom slučaju je ozbiljnom tužiocu dat postupak.”

Ova akcija je već dobila ime "naprednjačka sablja" ali javnost, kao i sagovornici Glasa Amerike postavljaju pitanje da li je reč o potezu koji treba posmatrati u kontekstu predizborne kampanje i izbora najavljenih za iduću godinu. To će znati vrlo skoro, osim ukoliko u međuvremenu ne ispliva neka nova afera koja će i ovu baciti u senku i zaborav.

XS
SM
MD
LG