Linkovi

Osumnjičeni predsjednik Atlas Grupe optužio tužilaštvo za politički progon


Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević (rtcg.me)
Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević (rtcg.me)

Crnogorski biznismen i predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, potvrdio je da je Specijalno tužilaštvo naredilo njegovo i hapšenje njegovih saradnika zbog sumnje u pranje novca, najavljujući da će se odazvati pozivu tužilaštva koje je optužio za njegov politički progon.

"Kada je pokrenut progon Atlas Grupe i mene kazao sam da sam tu za sve i da sam spreman na svaku provjeru. Nemam šta da krijem. Čim završim svoje obaveze u inostranstvu odgovoriću na svako pitanje Specijalnog tužioca i bilo kog tužioca”, saopštio je biznismen koji se nalazi u inostranstvu. “Tražim da prvo puste na miru moje saradnike i prestanu da terorišu zaposlene u Atlas banci i IBM”.

On je rekao da “to rade oni kojima je očigledno cilj da uklone Duška Kneževića iz Crne Gore, naprave štetu poslovnom sistemu sa više od 1000 zaposlenih i preuzmu imovinu i vrijedne poslove Atlas banke, poput E-commerca”.

“Takođe tražim da sve što imam da kažem bude javno i da SDT objavi u potpunosti sve sto ću mu reći”, rekao je. “Pošto ovdje nema govora o nezakonitim radnjama pranja novca, očigledno je da je progon Duška Kneževića i Atlas Grupe motivisan politički i nečijom namjerom da pokuša da preuzme poslove Atlas Grupe”

Prema njegovim riječima, “to neki politički krugovi i kriminalni klanovi sada rade instrumentalizujući Specijalnog državnog tužioca”

Hapšenje jednog od najmoćnijih crnogorskih biznismena tražila je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, po čijem nalogu su u petak uhapšena tri bliska saradnika Kneževića pod čijom kontrolom su Atlas i Invest banka i nekoliko firmi u vlasništvu Atlas grupe.

Prema navodima medija, tužilaštvo sumnjiči Kneževića da je stvorio i bio na čelu kriminalne organizaciju koja je zloupotrebom ovlašćenja u privredi nezakonito stekla milionsku korist.

Biznismen je u obraćanju javnosti naveo da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bezuspješno pokušavao da njegove vozače poveže sa slučajem državni udar i Demokratskim frontom “insinuirajući pranje novca za rusku stranu”.

“Kada je to propalo, odlučio je da osumnjiči Atlas banku za utaju poreza, pa kada je shvatio da je to smiješno, sada pokušava da moje saradnike optuži za pranje novca”, navodi Knežević, objašnjavajući da je Katnić to navodno učinio ignorišući konstataciju Centralne banke da je E-komerc potpuno zakonit.

“To je takođe nalaz Uprave za sprečavanje pranja novca, ali i samog Tužilaštva koje je nakon ispitivanja nekih pojedinačnih slučajeva i kompanija konstatovalo da nema razloga da podiže bilo kakve optužnice”, kaže Knežević i dodaje da “zna se koje banke u Crnoj Gori peru novac i imaju zaštitu režima”.

On je ocijenio da “zato ovaj progon ima političku konotaciju i zato sumnjam da je rezultat sprege sa kriminalnim klanovima” i zatražio od SDT-a da objavi sadržinu njihovog razgovora “koji smo prošle godine obavili na njegov zahtjev”.

Knežević navodi da mu je Katnić tada rekao da je riječ o službenom razgovoru i dodao da, “ako on neće da ga objavi, onda ću izgleda to morati da uradim ja, iako to može izazvati politički zemljotres”.

Knežević je pozvao tužilaštvo da odblokira preko 100,000 računa u Atlas banci, navodeći da je to selektivno učinjeno samo klijentima koji imaju političke veze, istovremeno sprječavajući raspolaganje svojim novcem klijentima kojima on treba za osnovne potrebe.

On je rekao da je potezom tužilaštva napravljena šteta brojnim stranim klijentima banke, ocjenjujući da se time šalje poruka da u Crnoj Gori ne postoji pravna sigurnost.

“Ako banku ne vrate u normalu, pozvaćemo klijente na protest ispred Centralne banke i Vlade”, najavio je biznismen.

Prošle nedjelje policija je uhapsila nekoliko Kneževićevih sadašnjih i bivših saradnika pod sumnjom da su bili dio njegove navodne kriminalne organizacije, dok se predsjednik Atlas Grupe u tom trenutku nalazio u jednoj evropskoj zemlji, prenijeli su lokalni mediji.

Specijalno državno tužilaštvo se još uvijek nije oglasilo zvaničnim saopštenjem povodom hapšenja zaposlenih u Kneževićevim preduzećima i naloga za privodjenje jednog od nekad najmoćnijih crnogorskih biznismena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG