Linkovi

Nove mjere u CG: Stop za svadbena veselja, zatvaraju se noćni klubovi...


Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)
Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori (NKT) saopštilo je nakon sjednice u utorak da je, pored otvaranja granica za države EU, istovremeno dalo saglasnost za pooštravanje nekih mjera protiv širenja koronavirusa.

Na predlog Instituta za javno zdravlje, NKT je odlučilo da “zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi, od utorka bude zabranjeno organizovanje privatnih skupova – svadbenih svečanosti i maturskih i rođendanskih proslava, i sličnih skupova, saopšteno je iz Vlade.

Pored ostalog, na teritoriji cijele zemlje uvodi se i privremena mjera zabrane rada noćnih klubova i diskoteka, koja će se primjenjivati sedam dana, nakon čega će se , na osnovu analize efekta tih mjera odlučiti o njihovoj daljoj primjeni.

U Rožajama, gdje je registrovan najveći broj slučajeva, zbog visokog epidemiološkog rizika i povećanja broja aktivnih slučajeva uvodi se privremena mjera zatvaranja svih ugostiteljskih objekata.

Pored toga, u toj opštini najmanje sedam dana biće zabranjen javni i putnički saobraćaj, osim za hitne slučajeve i obavljanje redovnih radnih aktivnosti.

47 novozaraženih, jedna osoba preminula

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) su u posljednja 24 časa završile analizu 439 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 47 rezultata bilo pozitivno, dok je jedan pacijent pozitivan na koronavirus preminuo, saopštila je ova institucija.

IJZ navodi da se radi se o 18 pacijenata iz Rožaja, dvanaest iz Berana, osam iz Podgorice, po tri iz Bara i Nikšića, dva iz Bijelog Polja jedan iz Kotora.

“Od 47 novootkrivenih, jedan je importovan, 37 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva dok se kod devet oboljelih traga za izvorom infekcije”, navode u IJZ.

Prema navodima IJZ, preminuo je oboljeli pacijent iz Petnjice, star 85 godina, što je treći smrtni slučaj od sredine juna.

Broj aktivnih slučajeva je 221, a od početka epidemije preminulo je dvanaest pacijenata koji su bili pozitivni na virus.

Crna Gora otvara granice za države EU

Vlada Crne Gore saopštila je da u utorak otvara granicu za države Evropske unije, čiji će državljani moći da uđu u Crnu Goru bez dodatnih uslova.

"Crna Gora danas otvara granicu za države EU. Rezidenti država članica EU ulaze u Crnu Goru bez ikakvih dodatnih uslova", saopšteno u poruci Vlade na Tviteru.

Vlada je saopštila da će Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolestix nakon otvaranja granica za zemlje EU, naknadno odlučiti o politici otvaranja prema ostalim državama.

"Prilikom odlučivanja biće uzeti u obzir svi relevantni epidemiološki parametri u pojedinoj državi kao što su broj aktivnih slučajeva infekcije, trend i rasprostranjenost aktivnih slučajeva kao i ukupni odgovor svake države na COVID-19 uključujući dostupne informacije o testiranju, nadzoru, praćenju kontakata, liječenju i izvještavanju, kao i pouzdanost informacija", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Crna Gora je granice zatvorila nakon proglašenja epidemije koronavirusa, da bi ih početkom juna otvorila za zemlje koje imaju stopu obolijevanja od manju od 25 oboljelih na 100,000 stanovnika.

Iako su crnogorski zvaničnici krajem maja proglasili Crnu Goru prvom korona-fri državom u Evropi, djelimično otvaranje granica doprinijelo je povratku virusa u zemlju.

XS
SM
MD
LG