Linkovi

Vučić: Odluka Crne Gore da zabrani ulazak državljanima Srbije - politička


ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom trilateralnom sastanku u Ohridu, Severna Makedonija, 10. novembra 2019. (Foto: Reuters/Ognen Teofilovski)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka crnogorskih vlasti da zabrane ulazak srpskim državljanima politička i da mu je to bilo jasno od prvog trenutka.

Vučić je, u izjavi novinarima u Smederevskoj Palanci, istakao da veruje da će se ta odluka menjati, ne što crnogorske vlasti vole Srbiju, nego iz interesa, a da Srbija "neće da ulazi u to blato" i neće zabraniti ulazak građanima te države.

Komentarišući odluku Direktorata civilnog vazduhoplovstva da zabrani sletanje aviona Montenegro erlajnsa, Vučić je konstatovao da je to logično, jer ako je u Crnu Goru zabranjen ulazak državljanima Srbije, onda bi prilikom ukrcavanja morala da se "broje crvena krvna zrnca".

"Kako bismo mi razdvajali ljude - vi možete, vi ne možete ući u avion, u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore", objasnio je Vučić, prenosi FoNet.

Ljajić: Svima šteti nastavak sa reciprocitetima između Srbije i CG

Ministar trgovine, turizma i telekomunkacija Rasim Ljajić izjavio je da će svi u regionu trpeti štete ukoliko se, posle odluke Crne Gore da ne dozvoli građanima Srbije ni posle 1. juna da uđu u tu zemlju, uđe u spiralu mera i kontramera.

Ljajić je, komentarišući odluku Vlade Crne Gore da od 1. juna otvori granice za državaljane 11 zemalja, među kojima nema Srbije, rekao da se nada da će od 1. juna građani Srbije moći normalno da putuju u Crnu Goru, da ne vidi ekonomsku logiku u potezu Crne Gore i da je potrebno da svi spuste loptu.

Govoreći za RTS, on je rekao da je u utorak amabasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević rekao da odluka njegove zemlje da od 1. juna otvori granice za građane devet zemalja, među kojima nema Srbije - nije konačna.

"Crna Gora ima interes da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom, ako ništa drugo zbog velikog broja naših turista koji letuju tamo, a Srbija izvozi i više od 750 miliona evra robe u Crnu Goru, posebno u letnjim mesecima", kazao je ministar Ljajić, pozivajući da se uđe u proces dogovaranja i rešavanja svih otvorenih pitanja, jer "konfrontacija, mere i kontramere neće nikom dobro doneti".

Naglasio je da je potrebno da u regionu postoje najbolji mogući odnosi, kao i da je Srbija za to mnogo učinila, dodavši da "jedino udruženi imamo šanse da imamo neki rezultat na globalnom tržistu".

Pozvao je da se svi vrate na teren ekonomije i interesa i da je interes Srbije da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, kao što veruje i da Crne Gora ima interes da ima najbolje odnose sa Srbijom.

Dačić: Srbiju ne zanima hegemonija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbiju ne zanima hegemonija nad Crnom Gorom i da to nije deo razmišljanja Srbije, a da ponašanje Crne Gore vodi u sukobe.

Komentarišući za TV Prva odluku da Crna Gora otvori granice za pojedine zemlje, među kojima nije Srbija, Dačić je rekao da će ove godine tamo biti manje turista iz Srbije.

Na pitanje da li je njegova preporuka da se ide u Crnu Goru, u smislu da li je bezbedno, Dačić je rekao da za sada nema takvih ocena.

Upitan o odluci da Montenegro erlajns ne može da sleti na beogradski aerodrom, Dačić je rekao da to nije pitanje spoljne politike.

"To nema veze sa političkom odlukom. Ako naša avio kompanija ne može da leti tamo, naravno da se uvode recipročne mere", rekao je Dačić i dodao da bi recipročne mere bile kada bi Srbija zabranila ulazak građanima Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG