Linkovi

I Hrvatska otvara granice za 10 zemalja, Srbija nije na spisku


Arhiva - Premijer Hrvatske Andrija Plenković stiže na samit EU u Briselu, 22. juna 2017.
Arhiva - Premijer Hrvatske Andrija Plenković stiže na samit EU u Briselu, 22. juna 2017.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak da Hrvatska, zbog "sjajnih rezultata" proteklih dana, potpuno otvara granice za turizam državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.

"Uspeli smo u prvom poluvremenu da pobedimo i epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku", rekao je Plenković otvarajući sednicu hrvatske vlade, prenosi portal Index.hr.

Po epidemiološkim slikama to su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da se može doneti odluka, uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu, preneo je Indeks.hr.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije korona virusa.

Rekao je da će za njih i dalje da važi epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj mobilnog telefona, e-mail adresa, radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga", rekao je Božinović.

Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, on je proporučio stranim građanima da unapred dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas.

Božinović je dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku, da će za nekoliko dana biti dostupna na nizu jezika i da će za nekoliko dana i da će tu biti navedena epidemiološka uputstva.

"Putnici koji ne dostave unapred podatke moći će sve to da obave na graničnim pelazima, ali će za to biti potrebno duže vreme, verovatno u posebnoj traci", naveo je Božinović.

Podsetimo, Crna Gora je već otvorila svoje granice za državljane grupe zemalja, među kojima, međutim, takođe nema Srbije.

Vlasti u Srbiji sa negodovanjem su primili odluku Podgorice, a kao odgovor avionima Montenegro erlajnsa zabranjeno je sletanje na beogradski aerodrom.

XS
SM
MD
LG