Linkovi

NKT: Nove privremene mjere u Rožajama, većina novooboljelih boravilo u Srbiji


Montenegro, Podgorica, Police checks a man after the government tightens up measures for coronavirus
Montenegro, Podgorica, Police checks a man after the government tightens up measures for coronavirus

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo je da uvede više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama, gdje se raširio koronavirus importovan iz Srbije, saopštilo je to tijelo.

Iz NKT su rekli i da je «najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji».

«Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije od strane osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu», rekli su u NKT.

U Rožajama, gdje je juče registrovano trinaest od 18 novih slučajeva koronavorusa, od danas će ponovo biti zatvoren granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin.

Pored toga, u tom gradu zabranjuju se sva javna okupljanja, slavlja i grupisanje više od dvije osobe, izuzev članova istog domaćinstva, a mjere uključuju i svadbe i maturske proslave.

Od danas će građani Rožaja biti u obavezi da nose zaštitne maske, osim u zatvorenim, i na otvorenim javnim površinama, vjerski obredi obavljaće se bez prisustva građana, a sahrane u krugu porodice.

«Odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice», kažu u NKT i preporučuju građanima Rožaja da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine.

Tri slučaja se još uvijek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru, navode u NKT.

Takođe, odlučeno je da se svim građanima koji su se zadesili u nekoj od država iz kojih je uvedena mogućnost ulaska u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa, bude omogućen prelazak granice i bez testa uz obaveznu institucionalnu izolaciju do testiranja.

U međuvremenu, Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da su njegove laboratorije od posljednjeg presjeka analizirale još 297 uzoraka, od kojih je četiri bilo pozitivno na novi koronavirus, od čega dvije osobe iz Podgorice i po jedan iz Berana i Bijelog Polja.

"Slučaj iz Bijelog Polja je povezan sa dešavanjem u Rožajama, dok se kod ostalih sprovode epidemiološka istraživanja", navodi se u saopštenju IJZ.

U Crnoj Gori je trenutno aktivno 35 slučajeva koronavirusa, od čega četrnaest u Rožajama, jedanaest u Podgorici, tri u Beranama, po dva u Budvi i Cetinju, te po jedan u Baru, Ulcinju i Bijelom Polju.

XS
SM
MD
LG