Linkovi

Crna Gora od 1. juna otvara granice za građane 26 zemalja


Odobrenje za ulazak stranaca stupa na snagu 1. juna; ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Nacionalno koordinaciono tijelo za sprječavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) saopštilo je kasno u četvrtak da je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru iz 26 zemalja “sa upravljivim nivoom zaraze”.

NKT navodi da će ulazak biti dozvoljen, bez samoizolacije i karantina, ako je stopa aktivnih slučajeva Kovida 19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident, kao i u državi iz koje ulazi u Crnu Goru.

Iz NKT su rekli da se na listi zemalja koje u ovom trenutku ispunjava ove epidemiološke kriterijume nalaze Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Republika Irska, Češka, Finska i Estonija.

"Crna Gora ne zatvara svoje granice. Naprotiv. Naše granice otvaramo, i to u skladu sa preporukama struke za velikim brojem zemalja, na dobrobit i građana i brojnih turista koji će nas posjetiti ovoga ljeta", naglasio je predsjednik NKT, Milutin Simović.

Ranije ove nedjelje, odluka Crne Gore da otvori granice za građane više zemalja među kojima nema Srbije, naljutila je vlasti u Beogradu koje su zabranile slijetanje avionima Montenegro erlajnsa, nazivajući odluku Podgorice političkom, što crnogorske vlasti negiraju.

Hrvatska je ranije objavila spisak zemalja čijim će gradjanima biti omogućen ulazak u tu zemlju, ograničen na 10 zemalja EU, dok su vlasti Bosne i Hercegovine otvaraju granice za građane Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Dopuštaju se okupljanja do 200 ljudi, otvaraju vrtići, pozorišta, noćni klubovi

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) saopštilo je rano u petak da je, na predlog IJZ, donijelo odluke da svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja I sahrane, može da prisustvuje do 200 ljudi.

Na sjednici tog tijela odlučeno je da sportskim takmičenjima i turnirima, na otvorenom i u zatvorenom sportskom objektu, takođe može da prisustvuje do 200 gledalaca.

"Obavezno je poštovanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra. Na sportskim takmičenjima obavezna je dezinfekcija rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koje sportisti zajedničko koriste", navode iz NKT.

Osim toga, od ponedjeljka se dozvoljava se rad disko i noćnih klubova i barova, kao i dječjih igraonica u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje kao i rad bioskopa, pozorišta i dječjih vrtića.

Saobraćajne dozvole, kao i dozvole za stalni i privremeni boravak i rad stranaca, kojima je rok važenja istekao, smatraju se važećim do 1. jula 2020, odlučeno je na sjednici NKT, kojom je predsjedavao Milutin Simović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG