Linkovi

EU otvara granice: Srbija i Crna Gora na spisku, SAD isključene


Pogled na Ajfelovu kulu u Parizu, (Foto: AP Photo/Christophe Ena, arhiva)
Pogled na Ajfelovu kulu u Parizu, (Foto: AP Photo/Christophe Ena, arhiva)

Evropska unija objavila je u utorak da će od 1. jula ponovo otvoriti granice za putnike iz 14 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, ali je većini Amerikanaca zabranjen ulazak još najmanje dve nedelje zbog naglog porasta broja obolelih u Sjedinjenim Državama, prenosi agencija Asošijeted pres.

Na početnom spisku bezbednih zemalja kojima je dozvoljen ulazak u EU nema ni drugih velikih država kao što su Rusija, Brazil i Indija.

Ulazak u 27 članica EU i još četiri zemlje članice Šengena dozvoljen je za državljane Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Crne Gore, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Srbije, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja.

Evropska unija saopštila je da će za Kinu biti potrebna "potvrda reciprociteta" odnosno da Peking mora da ukine sve restrikcije na ulazak posetilaca iz EU.

Spisak će biti menjan svake dve nedelje, neke zemlje će biti dodate, a neke čak uklonjene u zavisnosti od toga da li i dalje uspešno kontrolišu širenje virusa. Reč je preporukama, što znači da bi članice EU potencijalno mogle da uvedu dalje restriktivne mere za putnike iz drugih zemalja.

Da bi se otvorile granice prema trećoj zemlji, broj novih slučajeva COVID-19 , trebao bi biti blizu ili ispod proseka u EU, što podrazumeva maksimalno 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, prenosi RFE.

U obzir se uzimaju i standardi tih zemalja kada je reč o testiranju, nadzoru, praćenju kontakata sa zaraženima i lečenju i pouzdanosti podataka o virusu.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa naglo je porastao u Americi prethodne nedelje, dok su širenje virusa u Evropi uglavnom stabilizovalo, osim nedavnog žarišta u zapadnoj Nemačkoj.

Američki turisti su bili na 27 miliona putovanja u Evropu 2016. godine, dok oko 10 miliona Evropljana prelazi Atlantski okean svake godine. Predsednik Donald Tramp je u martu zabranio ulazak većini Evropljana.​

Evropska unija je utorak takođe preporučila da restrikcije budu ukinute za sve putnike koji su državljani njenih članica, za dugogodišnje stanovnike EU koji nisu državljani i putnike koji "imaju vitalnu dužnost ili potrebu" bez obzira na to da li je njihova zemlja na spisku bezbednih. To bi, na primer, omogućilo ulazak američkih zdravstvenih eksperata.

Članice Evropske unije su u februaru uvele restrikcije na ulazak putnika nakon što je virus počeo da se širi u Italiji. Sredinom marta je ograničeno svo putovanje, koje se ne smatra vitalnim, u 27 članica EU i Lihtenštajn, Island, Norveršku i Švajcarsku.

Spisak EU ne odnosi se na putovanje u Britaniju, koja sada zahteva od svih putnika koji dolaze u zemlju - uz neke izuzetke kao što su vozači kamiona - da budu u samoizolaciji 14 dana, mada se očekuje da će ta mera biti ublažena narednih nedelja.

XS
SM
MD
LG