Linkovi

Crna Gora otvara granične prelaze sa susjedima - među njima i Srbija


Sukubine Muriqan border checkpoint
Sukubine Muriqan border checkpoint

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za sprječavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) donijelo je danas odluku da od 1. juna Crna Gora otvori sve putne granične prelaze prema susjednim državama koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja koronavirusa.

Prema odluci NKT, od ponoći će biti otvoreni granični prelazi Grnčar-Baškim i Sukobin- Murićan sa Albanijom, te Šćepan Polje - Hum, Šula-Vitina, Sitnica- Zupci i Meteljka-Metaljka sa BiH.

Pored toga, od sjutra će biti otvoren i granični prelazi Kobila - Vitaljina sa Hrvatskom, kao i Ranče - Jabuka, Vuče - Godovo i Čemerno sa Srbijom.

Vlada je saopštila da će se na tim putnim graničnim prelazima saobraćaj putnika i robe odvijati u skladu sa važećim mjerama NKT, uključujući i mjeru koja propisuje da prilikom ulaska u Crnu Goru nije potreban karantin za gradjane Crne Gore i strance sa stalnim i privremenim boravkom koji ulaze iz država sa manje od 25 zaraženih koronavirusom na 100,000 stanovnika.

Mjera karantina neće biti propisana ni za rezidente stranih država sa liste zemalja iz kojih je dozvoljen dolazak, kao i onih koji ulaze iz država sa te liste.

Na listi zemalja koje ispinjavaju epidemiološke kriterijime crnogorskog NKT-a, za sada se nalaze Slovenija; Island, Hrvatska, Slovačka, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Republika Irska, Češka, Finska i Estonija.

XS
SM
MD
LG