Linkovi

UP: Krivična prijava protiv Amfilohija, osumnjičen za nepostupanje po zdravstvenim propisima


Montenegro Church
Montenegro Church

Uprava policije Crne Gore saopštila je u ponedjeljak da su službenici Centra bezbjednosti Podgorica podnijeli krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija Radovića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“On je ovo djelo, sumnja se, počinio na način što je organizovao javno okupljanje u pokretu, kojem je, po procjenama policije, prisustvovalo oko 8.000 građana, što je suprotno mjeri Ministarstva zdravlja o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima”, saopšteno je iz policije.

Osim toga, protiv njega je podnijeta i prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, navode u Upravi policije.

Ranije je Mitropolija crnogorsko- primorska saopštila da je mitropolit Amfilohije pozvan na informativni razgovor u Centar bezbjednosti Podgorica, a mediji javili da se nakon ulaska Amfilohija u zgradu policije, ispred nje okupila grupa građana.

UP je ranije saopštila da su njeni službenici u Bijelom Polju lišili slobode 32-godišnjeg sveštenika identifikovanog inicijalima N.S. koji kod sebe nije imao lična dokumenta,

“Bjelopoljska policija je ovo lice radi utvrđivanja identiteta dovela u službene prostorije Centra bezbjednosti Bijelo Polje, gdje je utvrđeno da se radi o sveštenom licu N.S.(32), državljaninu Republike Srbije”, piše UP u saopštenju I dodaje da je “ovom licu izdat nalog za naplatu novčane kazne u visini od 60 eura zbog neposjedovanja identifikacionih dokumenata”.

Pored toga, policija navodi da je taj sveštenik počinio prekršaje iz Zakona o strancima, koji se odnose na ulazak, boravak i kretanje stranaca bez putne isprave, te nezakonit ulazak ili boravak u Crnoj Gori.

“Zbog počinjenih pomenutih prekršaja N.S. je lišen slobode i priveden nadležnom sudiji za prekršaje koji mu je izrekao novčanu kaznu”, navodi policija.

SPC je u nedjelju u više gradova Crne Gore ponovo održala litije u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojima je, prema procjenama policije, prisustvovalo više hiljada ljudi.

Prema naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, dozvoljena su javna okupljanja sa maksimalno 200 prisutnih, a zdravstvene vlasti upozorile su da masovna okupljanja sa sobom nose visok epidemiološki rizik.

XS
SM
MD
LG