Linkovi

Marković: Odluka o otvaranju granica donesena u skladu sa smjernicama EK


ARHIVA - Premijer Crne Gore Duško Marković (Foto: AP/Visar Kryeziu)
ARHIVA - Premijer Crne Gore Duško Marković (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je da je odluku o otvaranju granica Crna Gora donijela uvažavajući smjernice i postulate iznete u ključnim aktima Evropske komisije, a ne "na osnovu galame i manipulacija".

''Crna Gora je uvažavajući smjernice i postulate iznešene u ključnim aktima EK, odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski, te da definiše uslove za ukidanje mjera i kriterijuma za postepeno otvaranje granica”, rekao je Marković i pojasnio da su “odluke o ublažavanju mjera donijete su na osnovu tri grupe kriterijuma opoštujući preporuke EU, a ne galame i manipulacija''.

On je rekao da Beograd ne bi trebalo da se ljuti kad je u pitanju nacionalno zdravlje, ocjenjujući da se Srbija uspješno nosi sa epidemijom, i izrazio nadu da će se to desiti “brže nego što standardi govore”.

"U tom trenutku mi ćemo biti otvoreni za srpske državljane. Oni su, ako žele, dobrodošli u Crnu Goru. Njihova je odluka da zabrane letove Montenegro erlajnsa na srpski aerodrom, poštujemo, vidjećemo šta stoji iza toga i koliko će trajati”, rekao je Marković u parlamentu.

On je naveo da je odluka o zatvaranju aerodroma za avione Montenegro erlajnsa “samostalna, nezavisna odluka Srbije”, i podsjetio da se Crna Gora nije ljutila na zabranu izvoza pšenice I medicinske opreme.

"Mi se nijesmo ljutili kada je Srbija prva zatvorila granicu prema Crnoj Gori, kada je zabranila izvoz medicinske opreme, kada je zabranila izvoz žita za Crnu Goru. Nijesmo se ljutili, jer smo smatrali da racionalno donose odluke u skladu sa svojim interesima”, rekao je crnogorski premijer, naglašavajući da odluke Crne Gore nisu usmjerene ni protiv koga.

Prema njegovim riječima, te odluke su samo odraz akcija koje su na snazi, baš kao i odluka o otvaranju granica za zemlje koje ispunjavaju međunarodni epidemiološki standard.

Sekulović: Vjerujem da će intenzitet tenzija pasti poslije izbora

Politički analitičar Sergej Sekulović ocijenio je za Glas Amerike da odnosi Crne Gore i Srbije imaju svoje uspone i padove, ali i da je činjenica da postoji kontinuitet robne razmjene na visokom nivou, te da se život ispod parola "visoke politike" odvija normalno.

"Ipak, nisam od onih koji u potpunosti relativizuju probleme koji postoje, ali vjerujem da su oni, ili bar ovi koji se nameću sada, rješivi, i da će njihov intenzitet pasti nakon izbora", rekao je Sekulović, ocjenjujući problematičnim to što odnosi dvije zemlje "nikako da se stabilizuju i budu da željenom nivou".

On je ocijenio da je "našim društvima neophodan građanski razborit i istinski demokratski odgovor, a ne dolivanje ulja na vatru".

"Za tako nešto je potrebno da imamo odgovorne elite, i to one koje vrše vlast i one u alternativi", poručio je Sekulović i upozorio da "često fali odgovornosti, što može proizvesti opasne posljedice".

XS
SM
MD
LG