Linkovi

Vlada gasi Montenegro Erlajns, Đukanović ocjenjuje da je riječ o populizmu


ARHIVA - Avion kompanije "Montenegro Erlajns"

Vlada Crne Gore saopštila je u četvrtak da nema zakonskih osnova da “produži život“ posrnule nacionalne aviokompanije Montenegro Erlajnsa, najavljujući njeno gašenje i formiranje nove kompanije sa osnivačkim kapitalom Vlade.

"Mi ne možemo da donesemo nijednu odluku koja bi išla u korist produženja života Montenegro Erlajnsa, a koja bi bila zakonita”, saopštio je novinarima ministar za kapitalne investicije, Mladen Bojanić.

Bojanić je rekao da se “uz svu dobru volju” ne može donijeti nikakva druga odluka, i dodao da ne postoji mogućnost da se dobije kredit od trećeg lica.

“Imamo u planu osnivanje potpuno nove kompanije, sa osnivačkim kapitalom Vlade”, rekao je Bojanić, najavljujući da će od sjutra krenuti sa osnivanjem nove kompanije, iako će to podrazumijevati gašenje Montenegro Erlajnsa i gubitke.

Bojanić je rekao da će za osnivanje nove avio kompanije biti potrebno od šest do osam mjeseci, najavljujući da će Vlada učiniti sve da bi kompanija mogla biti formirana do početka sljedeće sezone.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao da je situacija teška za nacionalnu avio-kompaniju i radnike koji će ostati bez posla, navodeći da je već formirana radna grupa za formiranje nove avio-kompanije.

Govoreći o situaciji u kompaniji, Spajić je rekao da imovine u Montenegro Erlajnsu gotovo da nema, kao i da će neko morati da odgovara za stanje u nacionalnoj avio-kompaniji.

“Sve je očerupano”, rekao je Spajić.

Predstavnici Vlade rekli su da doprinosi zaposlenima u Montenegro Erlajnsu nisu plaćani od 2016. i da je posljednjih mjeseci kasnila i plata, navodeći da će šteta od gašenja kompanije iznositi 50-tak miliona eura.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, oštro je kritikovao odluku Vlade o gašenju Montenegro Erlajnsa, ističući da je “ugasiti biznis jednostavno i brzo, čak i nacionalnu avio-kompaniju, ali može biti veoma rizično i nepromišljeno”.

“Posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP-a stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 odsto svojih potencijala u toj djelatnosti”, napisao je Đukanović na Tviteru.

On je ocijenio da ih “neće ni iskoristiti bez lakše dostupnosti destinacije, a nje nema, između ostalog, i bez nacionalnog avio prevoznika”.

“O tom našem nacionalnom, razvojnom interesu niko neće brinuti osim naše Vlade", napisao je crnogorski predsjednik, ocjenjujući da “današnja odluka nije izraz takve brige”.

"Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju", zaključio je Đukanović.

Montenegro Erlajns je Vlada Duška Markovića krajem 2019. spasila od stečaja i gašenja, usvajajući Zakon o ulaganju i konsolidaciji Montenegro Erlajnsa, i pored protivljenja EU da država nastavi da subvencioniše nacionalnog avio prevoznika koji godinama posluje sa gubicima.

Taj zakon je omogućavao Vladi da uloži 155 miliona da bi kompanija izbjegla stečaj, tako što bi se sa 105 miiona iz budžeta pokrila dugovanja a 50 uložiti u kupovinu novih aviona, dok bi Vlada dobila akcije kompanije.

Osnovan prije 25 godina, Montenegro Erlajns, koji u svojoj floti ima četiri aviona i zapošljava 380 radnika, iako subvencionisan od strane države, ima i dug od 80 miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG