Linkovi

Britanski sud odbio zahtev za izručenje Asanža u SAD


ARHIVA - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž na balkonu ambasade Ekvadora u Londonu, u kojoj je boravio u azilu, 2012. godine. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž na balkonu ambasade Ekvadora u Londonu, u kojoj je boravio u azilu, 2012. godine. (Foto: Reuters)

Britanski sudija odbacio je zahtev Sjedinjenih Država za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kako bi se on tamo suočio sa optužbama, uključujući i onom za špijunažu.

Okružna sudija Vanesa Baraitser izjavila je u ponedeljak da će Asanž verovatno izvršiti samoubistvo ako bude poslat u SAD. Sudija je takođe naložila da bude pušten.

Advokati američke vlade rekli su da će se žaliti na odluku.

SAD su zatražile izručenje Asanža (49) rođenog u Australiji u vezi sa 17 tačaka optužnice za špijunažu i jednoj za zloupotrebu računara, kada je 2010. i 2011. Vikiliks objavio hiljade poverljivih američkih prepiski, uglavnom u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Asanž bi usled tih optužbi mogaop da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer ukupno nose mogućih 175 godina iza rešetaka.

Asanžovi advokati, boreći se protiv američkog izručenja, tvrdili su da su optužbe politički motivisane i da je njegovo mentalno zdravlje ugroženo, tvrdeći da uslovi u američkim zatvorima krše britanske zakone o ljudskim pravima.

Sudija Baraitser je prihvatila taj argument.

Asanžove pristalice i drugi okupljeni ispred zgrade suda proslavili su odluku kao pobedu za ljudska prava, slobodu izražavanja i za samog Asanža.

XS
SM
MD
LG