Linkovi

Asanž kaže da Ekvador planira da mu okonča azil


Arhiva - Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, viđen na balkonu Amasade Ekvadora u Londonu, Velika Britanija, 19. maja 2017.
Arhiva - Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, viđen na balkonu Amasade Ekvadora u Londonu, Velika Britanija, 19. maja 2017.

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, rekao je u ponedeljak da Ekvador planira da mu okonča azil u ambasadi te zemlje u Londu i preda ga Sjedinjenim Državama i da je sud odbacio njegovu tužbu protiv ambasade zbog uslova života.

Asanž je govorio tokom saslušanja preko konferencijskog poziva mobilnim telefonom u sklopu tužbe koju je podneo protiv vlade Ekvadora zato što je od njega tražila da plati račune za lečenje, telefonske račune i da čisti iza svoje mačke.

On je našao utočište u ambasadi pre šest godina kako bi izbegao izručenje Švedskoj po tužbi za seksualni napad, koja je kasnije odbačena. Međutim, ostao je tamo da ga ne bi privela Velika Britanija zbog kršenja uslova plaćanja kaucije, za šta on kaže da će rezultirati njegovim izručenjem Vašingtonu.

Tokom saslušanja, Asanž je rekao da su nova pravila bila znak da Ekvador planira da ga izbaci i da je predsednik Ekvadora, Lenin Moreno, već odlučio da okonča njegov azil, ali da još uvek nije zvanično dao naređenje.

"Ukoliko gospodin Asanž želi da ostane i ponaša se po pravilima... može da ostane u ambasadi koliko god želi", rekao je državni tužilac Inigo Salvador, dodaući da Asanžov boravak košta zemlju šest miliona dolara.

Ministar spoljnih poslova, Hoze Valensija, odbio je da komentariše Aasanžove navode da Ekvador planira da ga preda Sjedinjenim Državama.

Sudija Karina Martinez odbacila je tužbu, rekavši da je Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo za određivanje njegovih uslova života.

Pravni tim Asanža rekao je da se odmah žalio na presudu.

Osoblje ambasade žalilo se da Asanž vozi sjektbord po hodnicima, da je igrao fudbal i agresivno se ponašao prema pripadnicima obezbeđenja.

Ekvadostka vlada takođe se žalila jer je pisao onlajn komentare o osetljivim političkim pitanjima u drugim zemljama, uključujući i objavljivanje stava o katalonskom separatističkom pokretu u Španiji.

Nova pravila trebalo bi da se tiču te zabrinutosti, rekao je Salvador.

Velika Britanija je u avgustu uveravala Asanža da neće biti izručen ukoliko napusti ambasadu, rekao je Salvador novinarima prošle nedelje.

Valensija je rekao Rojtersu prošle nedelje da je vlada "frustirana" zbog tužbe i da više neće intervenisati kod britanskih vlasti u korist Asanža.

Američki savezni tužioci u Aleksandriji, Virdžinija, sproveli su dugotrajnu istragu pred velikom porotom o Vikiliksu, koja je prema jednom od izvora uključio i istragu provaljivanja u dokumenta Centralne obaveštajne agencije (CIA) i njihovo objavljivanje na sajtu.

XS
SM
MD
LG