Linkovi

Pretres o ekstradiciji Asanža počeo u Londonu


Pristalice Džulijana Asanža tokom protesta ispred suda u Londonu (Foto: AP)
Pristalice Džulijana Asanža tokom protesta ispred suda u Londonu (Foto: AP)

Pretres na osnovu zahteva Sjedinjenih Država za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža počeo je u ponedeljak u Londonu.

Sudija Krunskog suda Vulvič saslušava argumente advokata koji predstavljaju SAD, koje su podigle optužnicu od 17 tačaka zbog špijunaže i jedne zbog hakovanja kompjutera.

Ukoliko bude proglašen krivim, 48-ogodišnji Australijanac bi mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Optužbe su povezane sa objavljivanjem na Vikiliksu poverljivih materijala iz Stejt departmenta i Pentagona sa detaljima američkih vojnih kampanja u Avganistanu i Iraku, kao i poruka poslatih zvaničnicima Stejt departmenta iz američkih ambasada u različitim zemljama i informacije dobavljene od vladinih agenata i pojedinaca, koji su sarađivali sa Sjedinjenim Državama.

Asanžove pristalice, među kojima su mnoge javne ličnosti - od muzičkih krugova do mode, zagovaraju stav da je njegovo procesuiranje političko i lično od početka i zahtevaju njegovo oslobađanje.

Novinarske organizacije okupile su se u znak podrške Asanžu, nazivajući optužbe protiv njega napadom na slobodu štampe.

Asanž je proveo sedam godina u samoproglašenom egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu i pošto je izbačen iz nje, britanske vlasti poslale su ga u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem 2019.

Asanž je prvi put uhapšen 2010. u Lononu na zahtev Švedske, koja je želela da ga ispita povodom optužbi za silovanje i seksualno napastvovanje.

XS
SM
MD
LG