Linkovi

Švedska zatvorila istragu protiv Asanža


Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa (arhivski snimak)
Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa (arhivski snimak)

Švedski tužioci saopštili su da su okončali sedmogodišnju istragu po optužbi za silovanje protiv Džulijana Asanža, australijskog uzbunjivača koji je osnivač Vikiliksa.

Za Asanžom je raspisana poternica zbog silovanja u Švedskoj ali je dobio azil od Ekvadora. On živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje. Američki sekretarijat za pravosuđe vodi istragu protiv Asanža od 2010. godine kada je Vikiliks objavio hiljade ukradenih američkih bezbednosnih dokumenata. Na konferenciji za novinare u Stokholmu, glavna tužiteljka Mariana Ni saopštila je svoju odluku.

“Tokom razmatranja toga i činjenice da bi pravno procesuiranje zahtevalo lično prisustvo Džulijana Asanža u švedskom sudu, ne postoji ni jedan razlog za nastavak preliminarne istrage koja je zbog toga zatvorena.”

Istražiteljka je ipak naglasila da bi istraga mogla ponovo da bude otvorena ako se Asanž vrati u Švedsku pre roka za zastarevanje slučaja u avgustu 2020. godine.

Prošlog meseca u Vašingtonu, direktor Centralne obaveštajne agencije Majk Pompeo izjavio je da je Vikiliks naveo jednog obaveštajnog analitičara američke vojske 2010. da sakupi određene tajne informacije koje se u najvećoj meri odnose na Sjedinjene Države. Američke obaveštajne agencije saopštile su da je Rusija iskoristila Vikiliks za objavljivanje imejlova bivšeg demokratskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton u periodu pred održavanje prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG