Linkovi

Švedska ne traži izručenje Asanža


Zamenica glavnog tužioca Eva-Mari Peršon komentariše odluku Okružnog suda u Upsali da ne pritvori osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ne mora da bude izručen Švedskoj zbog nove istrage pod optužbom za silovanje ali i dalje treba da bude ispitan o tome slučaju, dok se nalazi u zatvoru u Britaniji, presudio je sud u Švedskoj u ponedeljak.

Presuda okružnog suda u Upsali ne znači da se odustaje od preliminarne istrage o slučaju silovanja, već samo da Asanž, za sada, neće biti izručen Švedskoj. Eva-Mari Peršon, zamenica glavnog tužioca, saopštila je još nije odlučila da li će uložiti žalbu na tu odluku.

"Takođe ću izdati evropski istražni nalog da bismo dobili priliku da ispitamo Džulijana Asanža", navela je Peršon, dodajući da još nije izabrala mogući datum za ispitivanje u Engleskoj.

Asanžov advokat u Švedskoj, Per Samjuelson, izjavio je da će njegov klijent biti "veoma srećan" da čuje da neće biti izručen Švedskoj.

Pristalica Džulijana Asanža protestuje ispred suda u Vesminsteru, 22. maja 2019.
Pristalica Džulijana Asanža protestuje ispred suda u Vesminsteru, 22. maja 2019.

​47-godišnji Asanž je 11. aprila izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu, gde je imao politički azil od 2012. Odmah ga je uhapsila britanska policija a trenutno služi kaznu od 50 nedelja zbog izbegavanja sudskog procesa 2012.

Asanžu preti izručenje u SAD, koje ga optužuju da je prekršio Zakon o špijunaži objavljivanjem tajnih podataka ukradenih od Pentagona, koji su sadržali imena poverljivih vojnih i diplomatskih izvora.

Prošle nedelje Asanž se nije pojavio pred sudom u Britaniji, kako je rečeno - zbog zdravstvenih problema.

XS
SM
MD
LG