Linkovi

Vikiliks objavio hiljade dokumenata CIA


Čovek prelazi preko grba Centralne obaveštajne agencije u holu njenog sedišta u Lengliju, u Virdžiniji
Čovek prelazi preko grba Centralne obaveštajne agencije u holu njenog sedišta u Lengliju, u Virdžiniji

Uzbunjivačka organizacija Vikiliks objavila je hiljade stranica za koje tvrdi da su poverljiva dokumenta Centralne obaveštajne agencije, u kojima se razotkriva masovni program hakovanja, koji je sprovodila CIA.

Ukupno 8.771 dokument, koji je u utorak objavio Vikiliks, nazivajući ga "Godina nulta", obuhvata “kompletne hakerske kapacitzete CIA-e”, čiji je portparol Džonatan Liu izjavio da agencija ima politiku da "ne komentariše autentičnost navodnih obaveštajnih dokumenata”.

U svom saopštenju, Vikiliks navodi da je CIA “izgubila kontrolu nad najvećim delom svog hakerskog arsenala”. Grupa objašnjava da su sredstva za sajber špijunažu raspoređena nekim od bivših hakera američke vlade, od kojih je jedan materijal predao Vikiliksu.

""Godina nulta" uvodi u obim i smer programa CIA-e za globalno tajno hakovanje, njen arsenal malvera i desetine američkih i evropskih potrošačkih proizvoda upotrebljenih u te svrhe, počev od Elpovog Ajfona, preko uređaja koji koriste Guglov operativni sistem Android, Majkrosofrov Vindouz, pa čak do televizora marke Samsung, koji su pretvoreni u tajne mikrofone”, navodi Vikiliks, koji takođe tvrdi da CIA poseduje celu datoteku hakerskog malvera, koji koriste druge države, među njima i Rusija, i da može da ih upotrebi, kako bi iza sebe ostavila lažne "tragove" da bi prikrila svoje akcije i navela istražitelje na pogrešne zaključke.

Samo sajber oružje nije uključeno u objavljenim dokumentima, iako je Vikiliks objavio da će možda i to objaviti u budućnosti.

Konferencija za novinare zakazana povodom objavljivanja ove vesti je odložena pošto je Džulijan Asanž bio izložen napadima na društvenim medijima, saopštio je Vikiliks na Tviteru.

XS
SM
MD
LG