Linkovi

Obaveštajni zvaničnici: Ruski vrh odgovoran za mešanje u izbore


Najviši američki obaveštajni zvaničnici svedoče u Kongresu o ruskom hakovanju, 5. januar 2017.
Najviši američki obaveštajni zvaničnici svedoče u Kongresu o ruskom hakovanju, 5. januar 2017.

Najviši američki obaveštajni zvaničnici saopštili su da veruju da je vrh ruske vlasti direktno odgovoran za hakovanje i objavljivanje dokumenata Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, da bi se mešao u predsedničke izbore 2016. godine.

"Procenjujemo da su samo najviši ruski zvaničnici mogli da odobre nedavne krađe podataka i otkrića povezana sa izborima", naveli su direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Majkl Rodžers i podsekretar za odbranu Marsel Letr na početku pretresa u Senatskom odboru za oružane snage. Oni su ocenili da su ruski sajber napadi "velika pretnja" za nacionalne interese.

I dok su obaveštajni zvaničnici saglasni da je Rusija umešana u hakovanje dokumenata Demokratske stranke, Kleper je naveo da obaveštajna zajednica "ne može da proceni" uticaj koji su informacije, koje je objavio Vikiliks, možda imale na izbor birača.

“Rusi nisu mijenjali broj glasova ili nešto slično", rekao je Kleper.

Takođe je dodao da je i Kina uspešno izvela sajber špijunažu protiv američke vlade u prošlosti, iako su kineski pokušaji da hakuje Sjedinjene Države smanjeni posle potpisivanja sporazuma dve zemlje o ograničavanju špijunaže 2015. godine.

Predsedavajući odbora, senator Džon Mekejn, na početku pretresa je rekao da bi ruske akcije trebalo da alarmiraju sve Amerikance. Mekejn je poručio da "Kongres mora da ostavi po strani stranačke interese" u istrazi i sprečavanju sajber napada na Ameriku.

Pretres u Senatskom spoljnopolitičkom odboru biće zatvoren za javnost, a svedočiće zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, zadužen za sajber bezbednost, Deni Toler, te zvaničnici Stejt departmenta Viktorija Nuland i Džentri Smit.

Predsednik je naložio obaveštajnoj zajednici da ispita potencijalno strano mešanje u izbore, sve do 2008. godine kada je osvojio prvi mandat.

Kleper je rekao da je Obama informisan o rezultatima istrage u četvrtak, te da će novoizabrani predsednik Donald Tramp biti brifovan u petak. Najavio je i da će pun izveštaj biti prosleđen zakonodavcima naredne nedelje, dok će ubrzo nakon toga biti objavljenja redigovana verzija.

Centralna obaveštajna agencija i Federalni istražni biro zaključili su da je ruska vlada odgovorna za hakerske napade 2016. godine i da je predala dokumenta Vikiliksu da bi poremetila izbore.

Obama je na ruske poteze odgovorio uvođenjem sankcija vodećim obaveštajnim agencijama u Rusiji i proterivanjem 35 obaveštajnih operativaca.

Agencija Rojters u sredu je, pozivajući se na nekoliko američkih zvaničnika, prenela da je Obamina administracija posle izbora 8. novembra dobila obaveštajne podatke za koje je smatrala da dokazuju da je Rusija, preko posrednika, dala Vikiliksu informacije dobijene hakerskim napadima na Nacionalni komitet Demokratske stranke. Zvaničnici navode da su te informacije uticale na Obamine akcije protiv Rusije.

Tramp je više puta izrazio sumnju u navode da se Rusija mešala u izbore. U nizu poruka na Tviteru, u utorak, novoizabrani predsednik je kritikovao CIA-u, FBI i druge agencije, tvrdeći da i dalje nemaju dokaze da je Rusija hakovala kompjutere Demokratske stranke i dala dokumenta Vikiliksu.

Tramp je u četvrtak naveo na Tviteru da "nepošteni mediji" izvrću njegov stav o hakovanju.

“Nepošteni mediji vole da govore da sam saglasan sa Džulijanom Asanžom - to je pogrešno. Ja jednostavno prenosim ono što on govori, a na ljudima je da odluče šta je istina. Mediji lažu da bi izgledalo kao da sam ja protiv obaveštajne zajednice, kada sam u stvari veliki pristalica", naveo je Tramp u tvitovima.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službio rekao je na pretresu da ne veruje da je Asanž kredibilan izbor, primećujući da je osnivač Vikiliksa u prošlosti ugrozio živote američkih obaveštajnih operativaca.

XS
SM
MD
LG