Linkovi

Atlantik: Vikiliks aktivno tražio saradnju od Trampovog sina


Sarang, a helicopter display team of Indian Air Force, performs aerobatic maneuvers on the inaugural day of Aero India 2021 at Yelahanka air base in Bengaluru.
Sarang, a helicopter display team of Indian Air Force, performs aerobatic maneuvers on the inaugural day of Aero India 2021 at Yelahanka air base in Bengaluru.

Sin predsednika Donalda Trampa objavio je niz privatnih poruka koje su mu upućene sa Vikiliksovog naloga na Tviteru tokom i posle predsedničke kampanje 2016. Donald Tramp Mlađi objavio je te poruke nekoliko sati pošto je magazin Atlantik, koji je došao do tih tvitova, objavio vest o njima.

Trampov sin je pokušao da umanji značaj razmene na Tviteru, navodeći “Evo čitavog lanca poruka sa Vikiliksom, uključujući i moja silna tri odgovora, koje je jedan od kongresnih odbora odlučio da selektivno otkrije medijima. Kakva ironija!”.

Poruke su, po svemu sudeći, upućene Trampu Junioru u okviru nastojanja Vikiliksa da privuče publicitet i skrene pažnju na svog osnivača Džulijana Asanža. Atlantik prenosi da je Vikilik više puta slao Tvitove Trampu mladjem između septembra 2016. i jula ove godine. Iako je Tramp ignorisao većinu tvitova, odgovorio je na tri. U jednom odgovara da će će se “raspitati” kada je Vikiliks postavio pitanje ko stoji iza jednog sajta protiv Trampa. Drugi put, Tramp je rekao da je “neverovatno sa čim sve ona može da se provuče” kada je Vikiliks pomenuo komentar Hilari Klinton kako želi da izvrši “napad dronom” na Asanža. U trećem odgovoru, Tramp Junior se žali na “korupciju i hipokriziju” medija kada mu se Vikiliks obratio da pozove svog oca da tvituje pohvale na račun Vikiliksa.

Trampov sin nije odgovorio na druge tvitove Vikiliksa, uključujući onaj u kojem se apeluje na Trampa da svoje poreske prijave objavi na Vikiliksu kako bi vebsajt delovao “nepristrasno”. U drugom se predlaže da Tramp pozove Australiju da Asanža imenuje kao svog ambasadora u SAD. Tramp Mlađi takođe nije odgovorio na tvit u kojem se njegov otac podstiče da ospori rezultat predsedničkih izbora kao namešten u slučaju da izgubi.

Iako Tramp Mlađi nije odgovorio na svaki Vikiliksov tvit, nikada nije prekorio organizaciju što pokušava da ga koristi kao nekog vrlo bliskog jednom predsedničkom kandidatu, u pokušaju da realizuje svoje ciljeve.

U sopstvenim tvitovima, urednik Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je da ne može da potvrdi autentičnog poruka ali je kasnije naveo da su bile deo promotivnih aktivnosti. “Vikiliks može da bude veoma efikasan u ubeđivanju čak i veoma istaknutih ličnosti da je u njihovom interesu da promovišu svoje veze sa tom publikacijom”, rekao je.

Asanž i dalje boravi u ambasadi Ekvaroda u Londonu gde pokušava da izbegne izručenje SAD gde je optužen za špijunažu.

Zakonodavci Demokratske partije reagovali su na izveštaj pozivajući Donalda Trampa Mlađeg da pruži dodatne informacije. Senator Ričard Blumental, član Senatskog odbora za pravosuđe tvitovao je: “Ove poruke po svemu sudeći nagoveštavaju da je sin predsednika Trampa bio aktivno angažovan a možda i koordinisao strategiju sa poznatim agentom ruske vlade – Vikiliksom. Ne možemo znati kompletan obim tih komunikacija ako predsedavajući Odbora ne izda obavezujući nalog da nam se one podnesu.”

Sva prepiska Trampa Juniora i Vikiliksa je predate kongresnim istražiteljima koji ispituju moguću koordinaciju Trampovog izbornog štaba i ruskih pokušaja da utiču na izbore u Trampovu korist.

Majk Pompeo, direktor CIA-e je u svedočenju u Kongresu naveo: “Vreme je da nazovem Vikiliks pravim imenom – to je nedržavna neprijateljska obaveštajna služba koju često pomažu državni akteri kao što je Rusija”.

XS
SM
MD
LG