Linkovi

Da li se krši pravo Džulijana Asanža na slobodu govora?


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž posle hapšenja
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž posle hapšenja

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, mogao bi da bude izručen SAD koje ga terete za objavljivanje poverljivih vladinih informacija. Još nema zvanične potvrde da li bi to moglo da se desi i kada, ali je poznato da će se Asanž pojaviti pred američkim sudijom 2. maja, putem video linka. Kancelarija za ljudska prava UN poziva da se Asanžu omogući fer suđenje, uključujući i proces ekstradicije.

Posle 82 meseca, britanska policija je na silu izvela Džulijana Asanža iz ambasade Ekvadora u Londonu. Ekvador tvrdi da je osnivač Vikiliksa kršio uslove za azil jer se mešao u pitanja drugih zemalja.

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da ne zna ništa o Asanžu, iako je u kampanji 2016. često pominjao Vikiliks koji je objavio hakovane mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta, zbog čega je nedavno optužen i Trampov bliski saradnik Rodžer Stoun.

“Ne znam ništa o Vikiliksu. Znam da ima veze sa Džulijanom Asanžom i video sam šta mu se dogodilo. Dalje će o tom slučaju odlučivati sekretar za pravosuđe, koji radi odličan posao. ”

Vikiliks je 2010. objavio više od 700 hiljada dokumenata, video snimaka, diplomatskih prepiski i izveštaja sa ratišta u Iraku i Avganistanu, koje je pribavila bivša pripadnica američke vojske Čelsi Mening, koja je ranije bila muško – Bredli Mening. Zajedno su objavili detalje o civilnim žrtvama i osumnjičenima za terorizam koji su držani u Gvantanamu na Kubi.

Čelsi Mening, nekadašnja pripadnica vojske SAD
Čelsi Mening, nekadašnja pripadnica vojske SAD

SAD terete Asanža za kovanje zavere sa Čelsi Mening sa namerom da pristupe poverljivim informacijama na računarima Sekretarijata za odbranu.

Da li se krši Asanžovo pravo na slobodu govora?

Sloboda izražavanja u Americi je zaštićena Prvim amandmanom ustava, tako da će ključno biti precizno definisanje optužbi protiv Asanža, kažu pravnici.

Ako prekršite zakon dok prikupljate informacije, ne štiti vas klauzula o slobodi govora. Ali, ako objavite informacije koje je nego drugi nelegalno prikupio – klauzula o slobodi govora važi”, kaže profesorka prava na Univerzitetu u Majamiju Kerolajn Mala Korbin.

Oni koji podržavaju Asanža tvrde da mora da ima prava kao i svi drugi novinari.

“Deluje da je reč o dvostrukim aršinima i miriše na osvetu Vikiliksu i Džulijanu Asanžu”, smatra aktivista za ljudska prava Piter Tačel.

Advokatica Džulijana Asanža i urednik sajta Vikiliks ispred suda u Londonu
Advokatica Džulijana Asanža i urednik sajta Vikiliks ispred suda u Londonu

Britanske sudije sada treba da odluče da li će ispuniti zahtev SAD za izručenje Asanža.

“Verujem u britansko pravosuđe i mislim da će konstatovati kršenje njegovog prava na slobodu govora”, kaže Asanžov bivši advokat Džefri Robertson.

Asanž će najpre biti osuđen pred britanskim sudom zbog kršenje uslova kaucije. Takođe, žena koja je Asanža optužila u Švedskoj za silovanje, sada traži da se njen slučaj ponovo otvori.

XS
SM
MD
LG