Linkovi

Asanž: Strahovita nekompetentnost CIA-e


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž otpužio je Centralnu obaveštajnu agenciju za “strahovitu nekompetentnost” nakon što je njegova organizacija ove nedelje objavila više od osam hiljada stranica poverljivih dokumenata CIA-e, koji otkrivaju njene kapacitete za hakovanje. Portparolka CIA-e Heder Fric Horniak odgovorila je da se ne može reći da je “Asanž bastion istine i integriteta.”

U dokumentima koja je objavio Vikiliks, navodi se da CIA ima sredstva da hakuje pametne telefone i neke televizore, što agencij omogućava da daljinski špijunira ljude preko mikrofona na tim uređajima. Na konferenciji za novinare koja je uživo prenošena na internetu, osnivač VIkiliksa rekao je da će saradjivati sa tehnološkim agencijama da im pomogne da se zaštitet od hakerskih metoda CIA-e. On je ujedno kritikovao CIA-u zbog “nespobnosti.”

“Ovo je istorijski primer užasne nekompetentnosti - što je stvoren takav arsenal i pohranjen kompletno na jednom mestu i što nije bio zaštićen.”

Prema dokumentima Vikiliksa, CIA je identifikovala slabosti softvera koje koriste Epl, Gugl, Majkrosoft i druge američke kompanije, ali umesto da obavesti te kompanije o nedostacima njihovih sistema, CIA je nagomilavala svoje podatke, što je značilo da su građani bili izloženi mogućem hakovanju.

Reagovale Rusija i Kina

Za to vreme, među stranim diplomatama raste zabrinutost zbog navoda o hakerskim sposobnostima CIA-e. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da obično izbegava da ponese svoj mobilni telefon na poverljive sastanke da bi izbegao špijuniranje. Lavrov je takođe rekao da, dok se Rusija krivi za nedavno hakovanje u SAD na osnovu takozvanih tragova ili “otisaka” ostavljenih posle napada, dokumenta Vikiliksa pokazuju da CIA ima sposobnost da prikrije svoje hakovanje i prikaže ga kao delo drugih država, uključujući Rusiju.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izrazio je zabrinutost zbog otkrića rekavši da se Kina “protivi svim oblicima hakovanja.” On je pozvao SAD da prestanu da prisluškuju, vrše prismotru, kradu tajne i vrše hakovanja protiv Kine i drugih zemalja.

Građani svesni gubitka privatnosti

Za to vreme, unutar SAD, neki potrošači i stručnjaci za bezbednost nisu mnogo iznenađeni tvrdnjama Vikiliksa da CIA može da hakuje razne elektronske uređaje - od Ajfona do Samsungovih televizora.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Južne Kalifornije Džonatan Eronson kaže da dokumenta samo pokazuju da CIA radi svoj posao.

"Ako razmislite, američka vlada daje CIA-I milijarde dolara godišnje a deo njihovog posla je špijunaža – ne Amerikanca nego svih ostalih. Zato mislim da je u suštini sasvim razumno da imaju takva sredstva na raspolaganju, i sve dok ih koriste na odgovarajući način, u skladu sa američkim zakonom, ne protiv američkih građana, zašto bi trebalo da smo iznenađeni?”

Neki Amerikanci smatraju da je određena vrsta ranjivosti neminovna sa upotrebom elektronskih uređaja. Drugi ne žele da se pomire sa gubitkom privatnosti.

“Sve se svodi na to šta odlučite da koristite a šta ne, da znate da ste izloženi hakovanju ako nešto koristite. Mnogi kažu – ako nemamo šta da krijemo, nije ni bitno. Ali stvar nije u tome da nešto krijete već da samo želite da obavite privatni razgovor. Trebalo bi da imamo pravo na privatne razgovore”, kaže Megi Karidi iz Los Anđelesa.

CIA je saopštila da Vikiliks nanosi štetu američkim bezbednosnim interesima I pomaže neprijateljima zemlje. Vikiliks tvrdi da mu je cilj da podstakne političku I pravnu debatu o sajber arsenalu CIA-e.

Portparol Centralne obaveštajne agencije (CIA) odbio je da komentariše u sredu autentičnost 8.771 dokumenta, ali je ustvrdio da može postojati malo sumnje u namere Vikiliksa "da nanese štetu sposobnosti obaveštajne zajednice da štiti Ameriku od terorizma i drugih protivnika".

"Takva obelodanjivanja ne samo da ugrožavaju obaveštajce SAD i operacije, nego i omogućavaju našim protivnicima da nam naude", rekao je portparol CIA Donatan Liu.

Sekretar za štampu Bele kuće, Šon Spajser, takođe je dao alarmirajuću izjavu u sredu, rekavši reporterima da će SAD "krenuti na ljude koji puštaju u javnost poverljive informacije".

Sekretar za štampu Bele kuće Šon Spajser razgovara sa novinarima tokom dnevnog brifinga za medije u Beloj kući u Vašingtonu, 8. marta 2017.
Sekretar za štampu Bele kuće Šon Spajser razgovara sa novinarima tokom dnevnog brifinga za medije u Beloj kući u Vašingtonu, 8. marta 2017.

"Ovo je vrsta otkrivanja koje podriva našu bezbednosti, našu zemlju i naše blagostanje", rekao je on novinarima, dodajući da je predsednik Tramp "ekstremno zabrinut".

Pregled dokumenata

Kao i CIA, Spajser je odbio da potvrdi autentičnost dokumenata koja je objavio Vikiliks. Ali, nekoliko eksperata za sajber bezbednost i bivših obaveštajnih zvaničnika, koji su ih pregledali, rekli su Glasu Amerike (VOA) da deluje da su dokumenta autentična.

Vikiliks je saopštio da je do dokumenata došao preko bivšeg američkog vladinog hakera. Američki obaveštajni zvaničnik rekao je za VOA, insistirajući na anonimnosti, da deluje da bi bivši saradnik CIA mogao da bude izvor.

"Uvek postoji neko sa pristupom ko će uraditi ovako nešto", rekao je Alek Mekgregor, prvi čovek sajber firme Threat Intelligence at Immunity Inc. koja obavlja i neke poslove sa vladinim agencijama.

Mekgregor takođe kaže da su, dok otkrivanja nanose štetu, Vikiliksove tvrdnje da otkrivena dokumenta predstavljaju "celokupan hakerski potencijal CIA", vrlo verovatno preuveličane.

"Ono što trenutno imamo u ovom otkrivanju ne daje puno", rekao je. "To nije nešto što će da promeni pravila igre".

Čini se da su mnogi od Vikiliksovih dokumenata onlajn transkripti razgovora između zaposlenih u agenciji koji rade na razvoju podmetnutog programa koji pretvara digitalne uređaje, poput mobilnih telefona, kao što su Epl i Android pametni telefoni, pa i pametne TV uređaje Samsung, u uređaje za prisluškivanje.

Arhiva - Bivši direktor CIA Majkl Hajden, snimljen u Minhenu 3. februara 2012, kaže u izjavi za CNN da bi Vikiliks mogao delovati kao "oružje, agent Ruske Federacije"
Arhiva - Bivši direktor CIA Majkl Hajden, snimljen u Minhenu 3. februara 2012, kaže u izjavi za CNN da bi Vikiliks mogao delovati kao "oružje, agent Ruske Federacije"

Ograničena šteta

Ako ništa drugo, čini se da je šteta koju je naneo Vikiliks, ograničena.

"Nisu otkrili kod, na posletku, i napunili tržište onim što mi mogli da smatramo sajber oružjem ostavljenim na bojnom polju koje bi moglo da bude, obrnutim inženjeringom, upotrebljeno protiv nas", kaže Džef Bardin iz firme za sajber bezbednosti Treadstone 71 i bivši pripadnik obaveštajne službe američke avijacije.

Ipak, takav dan možda dolazi.

U saopštenju u četvrtak, Vikiliks kaže da su se zadržali samo na objavljivanju kritičnih kodova, "dok se ne postigne konsenzus o tehničkoj i političkoj prirodi programa CIA i koliko takvo oružje treba da bude analizirano, neutralisano i objavljeno".

Čak i više zabrinjavajuće za sadašnje i bivše američke i zapadne zvaničnike je mogućnost ruske umešanosti.

"Sve sam bliže stajalištu da se Vikiliks ponaša kao oružje, kao agent Ruske Federacije", rekao je u sredu za CNN bivši direktr CIA Majkl Hajden, penzionisani general vazdušnih snaga SAD.

Drugi bivši zvaničnici primećuju da je Rusija na kratkoj listi zemalja sposobnih da osujete sajber napore CIA.

"Ruski je interes da se diskredituje CIA", kaže bivši britanski zvaničnik za sajber bezbednost Džonatan Šou u utorak, reagujući na otkrivanja Vikiliksa.

U januaru, obaveštajna zajednica SAD takođe je zaključila sa "visokom dozom pouzdanosti" da postoji veza između ruske obaveštajne službe i Vikiliksa.

XS
SM
MD
LG