Linkovi

SAD pripremaju tužbe protiv Asanža, osnivača Vikiliksa


Arhiva - Osnivač Vikiliksa, Džulian Asanž, govori sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, 5. februara 2016. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)
Arhiva - Osnivač Vikiliksa, Džulian Asanž, govori sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, 5. februara 2016. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Američki izvori rekli su za CNN da su pripremili optužnice protiv Džuliana Asanža, Australijanca uzbunjivača koji je osnovao Vikiliks.

Sekretarijat za pravosuđe istražuje Asanža od kraja 2010. godine, kada je Vikiliks objavio hiljade ukradenih bezbednosnih podataka SAD.

Prošle nedelje, tokom govora u Vašingtonu, direktor CIA Majk Pompeo rekao je da je Vikiliks usmeravao analitičara Vojske SAD u 2010. godini da presretne "određene tajne informacije" koje se "snažno fokusiraju na Sjedinjene Države".

Vašington post javlja da su tužioci u Sekretarijatu za pravosuđe pripremili nacrt memoranduma koji se odnosi na ljude koji su povezani sa Vikiliksom. Ali, list javlja da bi za podizanje optužnice protiv tih ljudi bila potrebna dozvola sa najviših niova Sekretarijata za pravosuđe.

Arhva - Direktor CIA Majk Pompeo odgovara na pitanja u Centru za strategijske i međunarodne studije u Vašingtonu, 13. aprila 2017.
Arhva - Direktor CIA Majk Pompeo odgovara na pitanja u Centru za strategijske i međunarodne studije u Vašingtonu, 13. aprila 2017.

Obaveštajne agencije SAD tvrde da je Rusija iskoristila Vikiliks kako bi objavila mejlove predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton tokom trke za izbor predsednika prošle godine.

Hakeri koji rade za Rusiju, veruje se, prodrli su u naloge zvaničnika kampanje Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog koiteta i objavili njihove mejlove na Vikiliksu, sa namerom da utiču na rezultate izbora.

"Vreme je da nazovemo Vikiliks pravim imenom", Pompeo je rekao - "nedržavna neprijateljska obaveštajna služba koju često podržavaju državni faktori, poput Rusije".

Načinjeni prvi koraci

Sekretar za pravosuđe, DŽef Sešons, rekao je u četvrtak na pres konferenciji da je Asanžovo hapšenje prioritet za Trampovu administraciju.

"Već smo započeli sa koracima u našim naporima i kakav god slučaj bude mogao da bude napraveljen, tražićemo da neke ljude smestimo u zatvor", rekao je.

Asanžov advokat, međutim, rekao je za CNN da ništa nije čuo iz Sekretarijata za pravosuđe o bilo kakvim optužbama protiv njegovog klijenta. "Nisu imali volje da vode bilo kakvu raspravu, uprkos našim ponovljenim zahtevima da nas obaveste o statusu gospodina Asanža u bilo kakvoj istrazi koja je u toku", rekao je Beri Polak.

Arhiva - Sekretar za pravosuđe Džef Sešons govori u Vašingtonu, 6. marta 2017.
Arhiva - Sekretar za pravosuđe Džef Sešons govori u Vašingtonu, 6. marta 2017.

Polak je rekao da bi Vikiliks trebalo tretirati kao i druge medijske kuće, poput Vašington posta i Njujork tajmsa, koje rutinski objavljuju priče bazirane na poverljivim informacijama. Njegova pozicija odražava i stajalšte koje je zauzela Obamina administracija, koja je odabrala da ne goni Vikiliks.

Zvaničnici u Trampovoj administraciji rano su nagovestili da bi mogli da ponovo razmotre taj slučaj, koji nikada formalno nije bio zatvoren.

Asanž je tražen zbog optužbi za silovanje u Švedskoj, ali mu je odobren azil u južnoameričkog državi Ekvador. Od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao hapšenje i ekstradiciju.

Vašington post objavio je 11. aprila Asanžov tekst u kome on kaže: "Jednostavno, naši motivi identični su onima za koje Njujork tajms i Vašington post tvrde da ih imaju - da objavljujemo sadržaj koji zaslužuje da bude objavljen".

"U skladu sa Ustavom SAD, mi objavljujemo materijal za koji možemo da potvrdimo da je tačan, nevezano za to da li je izvor došao do toga legalno, ili da li je imao pravo da to objavi u medijima", dodao je.

XS
SM
MD
LG