Linkovi

Blinken u Izraelu: Dve države - jedino rešenje izraelsko-palestinskog sukoba


Državni sekretar Entoni Blinken i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalimu, 30. januar 2023.(Foto: Reuters/ Ronaldo Schemidt)
Državni sekretar Entoni Blinken i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalimu, 30. januar 2023.(Foto: Reuters/ Ronaldo Schemidt)

Posle sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu, državni sekretar Entoni Blinken ponovio je uverenje Vašingtona da je rešenje sa dve države jedini način da se reši izraelsko-palestinski sukob.

"Kao što sam rekao premijeru, sve što bi nas udaljilo od te vizije šteti, po našem mišljenju, dugoročnoj bezbednosti i dugoročnom identitetu Izraela kao jevrejske i demokratske države“, rekao je Blinken.

Međutim, poslednji podaci pokazuju da je podrška javnosti za rešenje sa dve države na najnižem nivou u istoriji.

Prema istraživanju objavljenom prošle nedelje koje je sproveo Palestinski centar za politiku i istraživanje, svega 33 odsto Palestinaca i 34 odsto izraelskih Jevreja kažu da ga podržavaju, što je značajan pad u odnosu na podatke prikupljene 2020.

Dve trećine Palestinaca i 53 odsto Izraelaca kažu da se protive rešenju sa dve države.

Blinken je pozvao Izrael da izgradi široku podršku za nove predloge svoje vlade, usled žestoke svađe oko planova za reformu pravosudnog sistema, zbog čega su hiljade Izraelaca izašle na ulice u znak protesta.

Na konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Netanjahuom, Blinken je ponovo izrazio podršku "temeljnim demokratskim principima" i rekao da je "stvaranje konsenzusa za nove predloge najefikasniji način da se osigura da se oni prihvate i da se održe".

On je ponovio poziv na mir posle nedavnih napada u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, i naglasio odlučnost premijera Netanjahua da osigura da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje.

Prilikom dolaska u Izrael, državni sekretar SAD pozvao je Izrael i Palestince da smanje tenzije, posle najžešćeg nasilja u poslednjih nekoliko godina i ponovo ocenio da je dugogodišnja mirovna vizija - "jedini put" napred.

Nekoliko sati pred dolazak Blinkena, Izraelski vojnici usmrtili su Palestinca, saopštili su palestinski zvaničnici. Blinken je stigao u posetu posle smrtonosne pucnjave u blizini sinagoge u Jerusalimu prošlog petka i intenziviranja nasilja na Zapadnoj obali.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da su 26-godišnjeg Nasima Nadžefa Salmana Abu Foudu pogodili vojnici u glavu u Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali. Nije bilo komentara izraelske vojske.

Dok se fokusirao na palestinsku pucnjavu ispred Sinagoge u petak, koja je stavila Izrael u stanje pripravnosti, Blinken je upozorio da ne treba proslavljati ili svetiti takvo krvoproliće.

Sedam osoba je ubijeno u napadu koji je izvršio muškarac iz Istočnog Jerusalima kojeg je kasnije upucala policija. Napadač nije imao nikakve veze sa ekstremističkim grupama, a mnogi Palestinci smatraju ga kao herojem.

Dan ranije, Izrael je izveo neobično obimnu raciju u izbegličkom naselju Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali, tokom koje je ubijeno 10 stanovnika, većinom naoružanih. Najmanje 35 Palestinaca, uključujući borce i civile, poginuli su u nasilju od 1. januara, naveli su medicinski zvaničnici.

"Odgovornost je svih da preduzmu korake za smirivanje tenzija umesto da ih raspiruju “, rekao je Blinken novinarima na aerodromu u Tel Avivu.

Prethodno je u Kairu u Egiptu, sekretar Blinken razgovarao sa predsednikom Abdel Fatahom El-Sisijem i ministrom inostranih poslova Samehom Šukrijem kako bi ojačao "strateško partnerstvo" Vašingtona sa Egiptom i pojačao saradnju u veyi sa regionalnim pitanjima kao što su tranzicija u Sudanu i izbori u Libiji.

Bajdenova administracija je zadržala milione dolara vojne pomoći Egiptu zbog neispunjavanja uslova za poštovanje ljudskih prava, iako su aktivističke grupe insistirale na tome da se zadrži više, tvrdeći da je došlo do širokih zloupotreba, uključujući mučenje i prisilne nestanke.

Veći deo od 1,3 milijardi dolara vojne pomoći inostranstvu koju Vašington šalje Egiptu svake godine ostaje netaknuto, a Sjedinjene Države su priznale Sisijevoj vladi napredak u vezi sa političkim pritvorima.

Sisi, koji je postao predsednik 2014. godine, rekao je da Egipat ne drži političke zatvorenike i tvrdi da je bezbednost presudna i da vlada promoviše ljudska prava radeći na pružanju osnovnih potreba, kao što su radna mesta i stanovi.

XS
SM
MD
LG