Linkovi

Krhko primirje između Izraela i Islamskog džihada


Palestinka prostire odeću ispred svog doma oštećenog u izraelskom vazdušnom udaru na grad Gazu prošle nedelje, nekoliko sati pošto što je stupilo na snagu primirje između Izraela i palestinskih militanata, 8. avgusta 2022.
Palestinka prostire odeću ispred svog doma oštećenog u izraelskom vazdušnom udaru na grad Gazu prošle nedelje, nekoliko sati pošto što je stupilo na snagu primirje između Izraela i palestinskih militanata, 8. avgusta 2022.

Čini se da se krhko primirje između Izraela i ekstremista Islamskog džihada u Gazi, koje je posredovao Egipat, održavalo u ponedeljak rano ujutro, što budi nadu da je nedavni intenzivan sukob u kojem su poginula najmanje 44 Palestinca, uključujući 15 dece - okončan.

Primirje, koje je zvanično počelo u nedelju uveče u 23:30 (2030 GMT), ima za cilj da zaustavi najgore borbe u Gazi od 11-dnevnog rata prošle godine u kom je razorena palestinska obalska teritorija.

Iako se uoči primirja dogodio talas napada i raketnih udara, uz zvuke sirena u južnom Izraelu nekoliko trenutaka pre i posle roka, nijedna strana nije prijavila bilo kakvo veće kršenje sporazuma posle četiri sata.

U saopštenju poslatom tri minuta nakon početka primirja, izraelska vojska je rekla da "kao odgovor na rakete ispaljene prema izraelskoj teritoriji, (vojska) trenutno gađa širok spektar ciljeva" koji pripadaju Islamskom džihadu u Gazi.

U naknadnom saopštenju, vojska je pojasnila da su njeni "poslednji" udari izvedeni u 23.25.

Iako su se obe strane složile na primirje, svaka je upozorila drugu da će odgovoriti silom na svako nasilje.

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je prekid vatre, zahvalivši egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju na ulozi njegove zemlje u posredovanju. Bajden je takođe pozvao na istrage o civilnim žrtvama, koje je nazvao "tragedijom".

U saopštenju, mirovni izaslanik UN za Bliski istok Tor Venslend je rekao: "Situacija je i dalje veoma krhka i pozivam sve strane da poštuju prekid vatre".

"Pravo na snažan odgovor"

Izrael je od petka izvršio teško vazdušno i artiljerijsko bombardovanje položaja Islamskog džihada u Gazi, pri čemu su militanti kao odmazdu ispalili stotine raketa.

Zgrade u Gazi su pretvorene u ruševine, dok su Izraelci bili primorani da se sklone od baraža raketa.

Kancelarija izraelskog premijera Jaira Lapida kasno u nedelju zahvalila je "Egipatu na naporima" pošto je dogovoreno primirje, ali je rekao da "ako se prekrši primirje", Izrael "zadržava pravo da snažno odgovori".

Pripadnik Islamskog džihada Mohamed al-Hindi već je potvrdio da su militanti prihvatili primirje, ali je grupa dodala u saopštenju da takođe "zadržava pravo da odgovori" na svaku agresiju.

Pored 44 ubijene osobe, od kojih je 15 dece, ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 360 ljudi ranjeno u palestinskoj enklavi, kojom upravlja islamistička grupa Hamas.

Izrael insistira da je nekoliko dece na toj teritoriji ubijeno od zalutalih raketa militanata.

Tri osobe u Izraelu su ranjene gelerima, dok je 31 osoba lakše povređena, saopštile su službe za vanredne situacije.

Hindi iz Islamskog džihada je rekao da sporazum o prekidu vatre "sadrži posvećenost Egipta da radi na oslobađanju dva zatvorenika".

Njih dvojica su imenovani kao Bassem al-Saadi, visoka ličnost u političkom krilu grupe koji je nedavno uhapšen na okupiranoj Zapadnoj obali i Kalil Avavdeh, militant koji je takođe u izraelskom pritvoru.

"Zastrašujuće"

Stanovnica Gaze, Nur Abu Sultan, rekla je ranije u nedelju da "kao na iglama očekuje proglašenje primirja".

"Danima nismo spavali (zbog) vrućine, granatiranja i raketa, zvuk letelice koji lebdi iznad nas... je zastrašujući", rekla je 29-godišnjakinja.

Dalija Harel, stanovnica izraelskog grada Sderota blizu granice sa Gazom, rekla je da je "razočarana" vestima o primirju uprkos tome što je njeno petoro dece "traumatizovano".

"Umorni smo od vojne operacije svake godine", rekla je ona. "Potrebni su nam naši vojni i politički lideri da to završimo jednom zauvek... mi nismo za rat, ali ne možemo ovako dalje".

Islamski džihad je povezan sa Hamasom, ali često deluje nezavisno. Hamas je vodio četiri rata sa Izraelom otkako je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine, uključujući sukob u maju prošle godine.

Izraelska vojska je saopštila da je celokupno "više rukovodstvo vojnog krila Islamskog džihada u Gazi neutralisano".

Muhamed Abu Salmija, generalni direktor bolnice Šifa u gradu Gazi, rekao je da medicinari leče ranjene u "veoma lošem stanju", upozoravajući na ozbiljnu nestašicu lekova i goriva za pokretanje generatora.

Vojska je saopštila da je pogodila više od stotinu položaja Islamskog džihada, pri čemu su militanti ispalili stotine raketa i minobacačkih granata, a neki od njih su podbacili i pali u Gazu.

Izrael je rekao da je neophodno u petak pokrenuti "preventivnu" operaciju protiv Islamskog džihada, za koji je rekao da planira neposredan napad.

Vojska je ubila visoke vođe Islamskog džihada u Gazi, uključujući Taisira al-Jabarija u gradu Gaze i Khaleda Mansura u Rafi na jugu.

XS
SM
MD
LG