Linkovi

Sjedinjene Države i Izrael protiv nuklearizacije Irana


Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Jair Lapid (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Jair Lapid (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Jair Lapid potpisali su pakt o uskraćivanju nuklearnog oružja Iranu.

"Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje", izjavio je Bajden posle potpisivanja dokumenta.

Pakt je, izveštava Rojters, deo "Jerusalemske deklaracije" kojim je, kako je navedeno, krunisana prva Bajdenova poseta Izraelu na funkciji američkog predsednika.

Bajdenov boravak u Izraelu propratilo je i saopštenje američkih vlasti kojim je, kako navodi Rojters, potvrđena američka podrška toj zemlji na sopstvenu odbranu.

"Sjedinjene Države naglašavaju da nikada neće dozvoliti Iranu nabavku nuklearnog oružja i da su spremne na upotrebu celokupne nacionalne snage kako bi osigurale taj ishod”, navedeno je u saopštenju.

Bajden: Koncept dve države kao rešenje izraelsko-palestinskog spora

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je američku podršku konceptu drve države kao načinu rešenja za izraelsko-palestinski sukob, dan pre očekivanog susreta sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu.

Agencija Rojters izvestila je da je palestinska strana Bajdenovu posetu dočekala sa zabrinutošću u vezi sa pitanjima samoopredeljenja i izgradnje naselja na Zapadnoj obali koju Izrael drži pod kontrolom.

Takođe, pažnja se skreće i na navode da Vašington nije ispunio obećanje da će otvoriti konsulat u Jerusalimu - koji je zatvoren za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa 2019.

"Sjedinjene Države žele dogovaranje trajnog mira između države Izrael i palestinskog naroda. Potrebno je da Izrael ostane nezavisna, demokratska i jevrejska država. Najbolji način za to je da se postigne rešenje o dve države - koje imaju duboke i drevne korene na ovoj zemlji i živeće jedna pored druge u miru i bezbednosti", rekao je Bajden - koji nije, međutim, govorio i o eventualnom pokretanju pregovaračkog procesa dve strane.

Rešenje prema kom bi uz postojeću državu Izrael bila formirana nezavisna palestinska država dugo je figuriralo kao prihvatljivo za međunarodnu zajednicu. Trenutno se ne nazire kada bi moglo biti postignut dogovor kome se protivi veći deo izraelskih zvaničnika i javnosti.

Takav stav izraelski premijer Lapid označio je sredstvom sprečavanja otvorenog sukoba.

"Jedini način da se zaustavi Iran je da zna da će slobodni svet koristiti silu", rekao je Lapid nakon potpisivanja dokumenta sa američkim predsednikom.

Bajden se nadovezao komentarom da je sprečavanje nuklearizacije Irana vitalni bezbednosni interes Izraela, Sjedinjenih Država i ostatka sveta.

Iranski predsednik Ibrahim Raisi izjavio je da će ta zemlja žestoko reagovati na, kako se izrazio, bilo kakvu grešku Vašingtona i njegovoih saveznika.

"Veliki narod Irana neće prihvatiti bilo kakav vid ugrožavanja bezbednosti ili krize u regionu", poručio je Raisi u obraćanju.

Bajden: Nikada nisam ćutao o ljudskim pravima

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da neće izbegavati razgovore o ljudskim pravima tokom boravka u Saudijskoj Arabiji - što je ujedno druga stanica njegove turneje po Bliskom istoku.

Bajden je poručio da je njegov stav o ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju, kako se izrazio, apsolutno jasan.

"Nikada nisam ćutao o ljudskim pravima," rekao je Bajden posle susreta sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom u Jerusalimu.

"Razlog za moj odlazak u Saudijsku Arabiju je mnogo dublji, a to je da promovišem interese Sjedinjenih Država. Mnogo je stvari u igri, nastojim jasno da istaknem da možemo da nastavimo da budemo lideri u regionu i da ne stvaramo prazninu koju mogu popuniti Kina ili Rusija", rekao je američki predsednik.

Objavljen deklasifikovani izveštaj o ubistvu Džamala Kašogija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Bajdenov boravak u Saudijskoj Arabiji, gde bi trebalo da se sastane sa kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, naišao je na protivljenje u Sjedinjenim Državama zbog optužbi da su Kašogijevo ubistvo, koje su počinili saudijski agenti 2018. godine u Istanbulu orkestrirali visoki saudijski zvaničnici.

U prošlogodišnjem izveštaju američke obaveštajne službe zaključeno je da je Bin Salman odobrio i verovatno naredio ubistvo Kašogija, insajdera koji je postao kritičar saudijske monarhije u kolumnama u Vošington postu, pre svega politike prestolonaslednika.

Iran je 2015. potpisao međunarodni sporazum čija je svrha bila ograničavanje potencijala za proizvodnju bombi. Sjedinjene Države su se 2018. povukle iz sporazuma, smatrajući ga nedovoljnim, što je Izrael pozdravio.

Od tog trenutka Iran je intenzivirao rad na pojačanju nuklearnih kapaciteta u trenucima nastojanja svetskih sila da se vrate za pregovarački sto u Beču.

Izrael je izašao sa stavom da bi podržao novi sporazum sa strožim odredbama – što su iranske vlasti odbacile.

Turneju po Bliskom istoku Bajden je zapčeo počeo posetom Izraelu. Nakon toga razgovaraće sa palestinskim liderima, pre nego što se bude uputio u Saudijsku Arabiju gde će se pridružiti samitu lidera Zaliva, zajedno sa liderima Jordana, Egipta i Iraka.

XS
SM
MD
LG