Linkovi

Novinarka Al Džazire ubijena u Izraelu, SAD traže istragu


Novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh u Izraelu, mart 2022.
Novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh u Izraelu, mart 2022.

Bela kuća u sredu je snažno osudila ubistvo novinarke Al Džazire i zatražila sprovođenje "temeljne" istrage.

Novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh ubijena je iz vatrenog oružja dok je izveštavala o izraelskoj raciji u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali. Njen kolega koji je ranjen u istom incidentu, okrivio je izraelske snage, koje to negiraju i tvrde da su na novinare pucali palestinski militanti.

Širin Abu Akleh, poznata palestinska reporterka i državljanka SAD, ranjena je iz vatrenog oružja i ubrzo je preminula. Ali Samudi, njen producent i palestinski novinar, hospitalizovan je i u stabilnom je stanju nakon što je upucan u leđa.

Al Džazira je prekinula program kako bi izvestila o njenoj smrti i pozvala međunarodnu zajednicu da „osudi i pozove izraelske okupacione snage na odgovornost za namerno gađanje i ubistvo novinarke“.

„Obećavamo se da ćemo počinioce krivično goniti, bez obzira na to koliko se trudili da prikriju svoj zločin“, navodi Al Džazira u saopštenju.

Izraelska vojska je rekla da su njene snage bile napadnute snažnom paljbom i eksplozivom u Dženinu, i da su uzvratile. Vojska je saopštila da „istražuje događaj i mogućnost da su novinare pogodili palestinski naoružani napadači“.

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je da „postoji velika šansa da su naoružani Palestinci, koji su pucali, bili ti koji su doveli do nesrećne smrti novinara“.

Izrael je saopštio da je predložio zajedničku istragu i obdukciju sa palestinskim vlastima, koje su odbile ponudu.

Palestinske vlasti, koje upravljaju delovima okupirane Zapadne obale i sarađuju sa Izraelom u bezbednosnim pitanjima, osudile su "šokantan zločin" koji su počinile izraelske snage.

Sukob na Bliskom istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Novinarka Širin Abu Akleh, stara 51 godinu, rođena je u Jerusalimu. Počela je da radi za Al Džaziru 1997. godine i redovno je izveštavala pred kamerama sa palestinskih teritorija. Na video snimku incidenta, Abu Akleh se može videti kako nosi plavu pancirnu jaknu sa jasno označenom rečju „PRESS“.

Ali Samudi, koji je radio sa njom kao procudent, kazao je da su bili u grupi od sedam novinara koji su izveštavali o izraelskoj raciji. Svi su, kako kaže, nosili zaštitnu opremu koja ih je označavala kao novinare i da su prošli pored izraelskih trupa kako bi ih vojnici videli i znali da su tamo.

Rekao je da ih je prvi metak promašio, zatim da je njega pogodio drugi, a treći je ubio Širin Abu Aklehu. Samudi tvrdi da u tom području nema militanata ili drugih civila — samo novinara i vojske.

On je rekao da je sugestija vojske da su ih militanti ubili "potpuna laž".

Katar, koji finansira Al Džaziru, najoštrije je osudio ubistvo i nazvao ga "flagrantnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava" i "eklatantnim napadom na slobodu medija".

Američki ambasador u Izraelu Tom Najdes napisao je na Tviteru da je "veoma tužan" kada je saznao za smrt novinarke i pozvao na "temeljnu istragu". Takođe je potvrdio da je ona američka državljanka.

XS
SM
MD
LG