Linkovi

Netanjahu pobedio na izborima, Lapid priznao poraz


Lider Likuda Benjamin Netanjahuu pozdravlja pristalice u štabu stranke u Jerusalimu (Foto: REUTERS/Ammar Awad)
Lider Likuda Benjamin Netanjahuu pozdravlja pristalice u štabu stranke u Jerusalimu (Foto: REUTERS/Ammar Awad)

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prema konačnim rezultatima, objavljenim u četvrtak, pobedio na izborima čime je otvoren put da se vrati na vlast, prenosi agencija Asošijeted pres.

Premijer Jair Lapid čestitao je Netanjahuu i naložio da se pripremi prenos vlasti, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Država Izrael je ispred svih političkih kalkulacija. Želim uspeh Netanjahuu, za dobrobit izraelskog naroda i države", saopštio je Lapid.

Lapid, koji je bio privremeni premijer protekla četiri meseca, to je saopštio neposredno uoči objavljivanja konačnih rezultata izbora prema kojima je Netanjahu osigurao parlamentarnu većinu sa verskim i ultranacionalističkim saveznicima.

U Izraelu su u utorak održani peti izbori za četiri godine, a glasači su tokom duge političke krize bili podeljeni u pogledu podobnosti Netanjahua da obavlja funkciju premijera dok mu se sudi za korupciju.

Prema konačnim rezultatima, koji tek treba da budu potvrđeni narednih dana, Netanjahu i njegovi ultranacionalistički i ultraortodoksni saveznici osvojili su 64 od 120 mesta u izraelskom parlamentu (Knesetu). Njegovi protivnici u aktuelnoj koaliciji, koju predvodi Lapid, osvojili su 51 mesto, a ostatak je pripao manjoj arapskoj stranci.

Pobedom Netanjahua i osvajanjem jasne većine u parlamentu za sada se okončava politička nestabilnost u Izraelu. Međutim, Izraelci su i dalje podeljeni u pogledu lidera i principa koji definišu njihovu državu: jevrejskih ili demokratskih.

Očekuje se da će Netanjahuov glavni partner u vladi biti ultradesničarska stranka Verski cionizam čiji je glavni kandidat Itamar Ben-Gvir, sledbenik rasističkog anti-arapskog rabina.

Ben-Gvir kaže da želi da ukine palestinsku autonomiju u delovima Zapadne obale i donedavno je u svom domu imao fotografiju Baruka Goldstina, Amerikanca izraelskog porekla koji je ubio 29 Palestinaca u napadu na Zapadnoj obali 1994. godine. Ben-Gvir, koji želi da deportuje arapske poslanike, traži da bude na čelu nacionalne policije.

Stranka Verski cionizam obećala je da će usvojiti izmene izraelskog zakona koje bi omogućile da nestanu Netanjahuovi pravni problemi, a želi da oslabi i nezavisnsot pravosuđa i prebaci više ovlašćenja na poslanike, prenosi AP.

Lider stranke Bezalel Smotrič, naseljenik sa Zapadne obale koji je davao anti-arapske izjave, želi da bude na čelu ministarstva odbrane, čime bi nadgledao vojsku i izraelsku vojnu okupaciju Zapadne obale.

U međuvremenu se zaoštravaju sukobi Izraelaca i Palestinaca. Najmanje četiri Palestinca ubijena su u odvojenim incidentima, dok je jedan izraelski policajac lakše povređen u napadu nožem.

Ben-Gvir je, komentarišući incidente, obećao oštriji stav prema palestinskim napadačima, kada uđe u vladu.

“Došlo je vreme da ulice ponovo budu bezbedne. Došlo je vreme da se ukloni terorista koji izvodi napad", poručio je Ben-Gvir.

Nakon zvaničnog objavljivanja rezultata, izraelski predsednik daje mandat jednom kandidatu, u ovom slučaju Netanjahuu, da formira vladu za četiri nedelje.

Očekuje se da će Netanjahu do tada završiti razgovore sa partnerima. Netanjahu, izraelski lider sa najdužim mandatom, smenjen je 2021. godine posle 12 godina na vlasti. Smenila ga je ideološki raznolika koalicija u kojoj je prvi put u istoriji Izraela učestvovala mala arapska stranka. Koalicija se raspala na proleće.

Netanjahu je optužen za prevaru, kršenje poverenja i primanje mita u nizu skandala u koje su umešani bogati saradnici i medijski tajkuni. On odbacuje optužbe, a suđenje naziva lovom na veštice koji su organizovali neprijateljski mediji i pristrasni sudski sistem.

XS
SM
MD
LG