Linkovi

Istražitelji: Novinarku Al Džazire najverovatnije nenamerno ubile izraelske snage


Mesto na kom je ubijena novinarka Širin Abu Akleh u gradu Dženin na Zapadnoj obali (Foto: AP/Majdi Mohammed)
Mesto na kom je ubijena novinarka Širin Abu Akleh u gradu Dženin na Zapadnoj obali (Foto: AP/Majdi Mohammed)

Izraelski istražitelji ubistva Širin Abu Akleh utvrdili su da je, kako je saopšteno, novinarku Al Džazire najverovatnije nenamerno ustrelio izraelski vojnik, saopštila je vojska te zemlje.

Abu Akleh, koja je bila američko-palestinska državljanka, ubijena je 11. maja dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj akciji u gradu Dženin na Zapadnoj obali - u području koje se nalazi pod kontrolom izraelske vojske.

U zaključku istražitelja navedeno je da su izraelske snage, koje su učestvovale u vojnoj akciji, bile pod jakom vatrom sa svih strana i da su uzvratile.

"Otvarale su vatru i prema području na kom se nalazila Abu Akleh – što je bilo oko 200 metara od njihovog položaja", navedeno je u tekstu.

Ukazano je da izraelske snage nisu uspele da je identifikuju kao novinara.

"Postoji znatna mogućnost da je novinarka pogođena paljbom Izraelskih odbrambenih snaga otvorenoj prema osumnjičenima identifikovanim kao naoružani palestinski napadači", navode u zaključku istražitelji.

U dolumentu je, međutim, navedeno i da je moguće da su novinarku Abu Akleh pogodili palestinski naoružani napadači.

Smrt Abu Akleh, jedne od najprepoznatljivijih novinarki koja je tokom poslednje dve decenije izveštavala o izraelsko-palestinskom sukob, izazvala je gnev širom sveta – posebno pošto je izraelska policija upotrebila silu protiv ožalošćenih na njenom sprovodu u Jerusalimu.

Svi dokazi, činjenice i istrage koje su sprovedene dokazale su da je Izrael počinilac i da je odgovoran za smrt Širin Abu Akleh. Da treba da snosi odgovornost za zločin", saopštio je Nabil Abu Rudejne, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina njujorška organizacija, saopštila je da su zaključci o smrti ubijene novinarke, kako je navedeno, kasni i nepotpuni i da ne pružaju odgovore koje njena porodica i kolege zaslužuju.

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija u junu je, povodom njene smrti, saopštila da se Širin Abu Akleh, tokom izraelske vojne akcije, nalazila sa ostalim novinarima i da se jasno identifikovala kao medijska radnica.

U saopštenju je navedeno da je nosila šlem i jaknu na kojoj je bilo jasno naznačeno da je novinarka. Pogođena je jednim metkom – od čega je i preminula.

XS
SM
MD
LG