Linkovi

Sedam žrtava pucnjave blizu sinagoge u Jerusalimu


Policijski uviđaj nakon napada u istočnom Jerusalimu (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)
Policijski uviđaj nakon napada u istočnom Jerusalimu (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Sedam osoba je ubijeno, a troje povređeno kada je palestinski napadač otvorio vatru ispred sinagoge u istočnom Jerusalimu, saopštili su zvaničnici, a prenosi agencija Asošijeted pres. Policija je ubila napadača.

Reč je o jednom od najsmrtonosnijih napada na Izraelce proteklih godina, koji se dogodio dan nakon što su izraelske trupe ubile devetoro Palestinaca u raciji na Zapadnoj Obali.

Mesto napada u istočnom Jerusalimu
Mesto napada u istočnom Jerusalimu

Izraelska policija saopštila je da se napad dogodio u Neve Jakovu, jevrejskoj četvrti u istočnom Jerusalimu. Šef policije Jerusalima rekao je da je napadač ubijen dok je pokušavao da pobegne. Potvrdio je sedam žrtava, uz napadača, i dodao da su tri osobe povređene.

Napadač je identifikovan kao 21-godišnji stanovnik istočnog Jerusalima koji je delovao sam. Policija je najavila "agresivni i značajni napor" da se pronađu svi koji su mu pomagali.

Prethodno je saopštila da je reč o terorističkom incidentu koji su osudile i Sjedinjene Države.

"To je apsolutno užasno. Naše misli i molitve su uz one koji su ubijeni u ovom užasnom aktu nasilja. Osuđujemo taj, po svemu sudeći, teroristički napad. Naša posvećenost izraelskoj bezbednosti je čvrsta", rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Bela kuća je takođe snažno osudila napad i saopštila da je predsednik Džo Bajden naložio timu za nacionalnu bezbednost da ponudi pomoć izraelskim kolegama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš "duboko je zabrinut" zbog eskalacije nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, saopštio je njegov portparol.

Vazdušni napadi i rast tenzija

Izrael je u petak započeo vazdušne napade na pojas Gaze kao odgovor na raketnu vatru militanata sa palestinske teritorije. Razmena vatre je usledila usred rastućih tenzija nakon smrtonosnog napada izraelskih snaga na okupiranu Zapadnu obalu.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela najmanje dve runde napada na militante Islamskog džihada koji su navodno ubili nekoliko Izraelaca.

Nije bilo izveštaja o povređenima ni na jednoj strani. Izrael kaže da je većinu raketa u Gazi presreo izraelski odbrambeni sistem.

Unakrsna vatra u petak usledila je nakon izraelske racije na izbeglički kamp u Dženinu u četvrtak u kojoj je poginulo devet ljudi, što je jedan od najkrvavijih dana na Zapadnoj obali poslednjih godina.

Za sada nije bilo preuzimanja odgovornosti za raketnu vatru iz Gaze, ali su i Hamas i Islamski džihad obećali da će odgovoriti na izraelski napad u četvrtak na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG