Linkovi

Bajden obećao rad na pomirenju Izraela i Palestinaca; sledeća stanica Saudijska Arabija


Mural palestinskog umetika Takija Spatina na kome je ubijena palestinsko-američka novinarka Širin Abu Akleh, na delu kontroverzne izraelske barijere, u Betlehemu, na Zapadnoj obali, 6. jula 2022.
Mural palestinskog umetika Takija Spatina na kome je ubijena palestinsko-američka novinarka Širin Abu Akleh, na delu kontroverzne izraelske barijere, u Betlehemu, na Zapadnoj obali, 6. jula 2022.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden izjavio je u petak, zajedno sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, da će nastaviti da podržava rad ka rešenju dve države za izraelsko-palestinski sukob, ali je priznao i da to "može izgledati tako daleko".

"Palestinski narod sada pati", rekao je on. "To se može jednostavno osetiti, vaša tuga i frustracija. U Sjedinjenim Državama to možemo osetiti".

Bajden je podvukao potrebu za ponovnim pokretanjem direktnih pregovora koji bi mogli da dovedu do susedne palestinske države uz državu Izrael, sa sigurnim i dogovorenim granicama na kojima svako može da živi u "miru i bezbednosti".

Predsednik SAD je rekao da "palestinski narod zaslužuje sopstvenu državu koja je nezavisna, suverena, održiva i susedna. Dve države za dva naroda, od kojih oba imaju duboke i drevne korene u ovoj zemlji, koji žive jedan pored drugog u miru i bezbednosti".

Abas je rekao da je vreme da se "okrene stranica o izraelskoj okupaciji naše zemlje". On je takođe rekao da Izrael "ne može da nastavi da deluje kao država iznad zakona".

Obećavajući da će SAD nastaviti rad ka cilju postizanju pravednog sporazuma, Bajden je tokom svoje posete najavio 316 miliona dolara finansijske pomoći Palestincima. Deo pomoći SAD uključuje paket pomoći od 100 miliona dolara za medicinske ustanove u ovoj oblasti kao deo višegodišnje obaveze usmerene na pomoć palestinskim zdravstvenim službama.

"Čak i ako tlo u ovom trenutku nije zrelo za ponovno pokretanje pregovora, Sjedinjene Države i moja administracija neće odustati od zbližavanja Palestinaca i Izraelaca, obe strane", rekao je on.

"Ove bolnice su kičma palestinskog zdravstvenog sistema", rekao je on, hvaleći rad medicinskih sestara i prepričavajući iskustvo svoje porodice sa potrebom za hitnom medicinskom pomoći.

Druge planirane najave uključivale su one koje se fokusiraju na palestinski ekonomski razvoj, kao što je razvoj 4G mobilne mreže u Gazi i na Zapadnoj obali.

Sledeća Bajdenova stanica - Saudijska Arabija

Bajden dalje putuje u Saudijsku Arabiju. Samo nekoliko sati pre njegovog dolaska, Saudijska Arabija je u četvrtak kasno objavila da otvara svoj vazdušni prostor za "sve prevoznike", čime se ukida zabrana letova u i iz Izraela.

Bajden se u četvrtak sastao sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom. Nakon sastanka, dvojica lidera su održala zajedničku konferenciju za novinare kako bi izneli njihov dogovor da neće dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila.

Oni, međutim, nisu mogli da se dogovore oko toga koja su najefikasnija sredstva za sprečavanje iranskog nuklearnog razvoja.

"I dalje verujem da je diplomatija najbolji način da se postigne ovaj ishod", rekao je Bajden.

"Jedina stvar koja će zaustaviti Iran", rekao je Lapid, "je saznanje da će slobodni svet upotrebiti silu ako nastave da razvijaju svoj nuklearni program".

Izrael je bio glavni kritičar međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. između Irana i grupe svetskih sila koji je ograničio iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija. Bajden je služio kao potpredsednika SAD kada je sporazum potpisan, a upravo je njegov prethodnik, bivši predsednik Donald Tramp, povukao SAD iz sporazuma 2018. godine.

Nedavno su uloženi napori u pokušaju da se obe strane, SAD i IRan, vrate u okvire sporazuma, uključujući indirektne razgovore u Beču.

XS
SM
MD
LG