Linkovi

SAD: Novinarka Al Džazire verovatno ubijena u pucnjavi sa izraelskih položaja


ARHIVA: Žuta traka i cveće na mestu ubistva novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh (Foto: AP/Majdi Mohammed)
ARHIVA: Žuta traka i cveće na mestu ubistva novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh (Foto: AP/Majdi Mohammed)

Novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh verovatno je ubijena u nenamernoj pucnjavi sa izraelskih položaja, ali nezavisni istražitelji nisu mogli da definitivno utvrde poreklo metka koji je pogodio Amerikanku palestinskog porekla, saopšteno je u ponedeljak iz američkog Stejt departmenta, a prenosi agencija Rojters.

Abu Akleh je ubijena 11. maja tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj Obali. Kancelarija američkog bezbednosnog koordinatora (USSC), koja nadzire pomoć Palestinskoj upravi i koordiniše međunarodnu podršku, je nakon razmatranja istraga i Izraelskih odbrambenih snaga i palestinskih vlasti, zaključila da je novinarka verovatno stradala u pucnjavi sa izraelskih položaja, navodi se u saopštenju Stejt deparmenta.

"USSC nema razloga da veruje da je to bilo namerno, već je rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije izraelskih snaga protiv frakcija palestinskog islamskog džihada", ističe se u saopštenju.

Tokom forenzičke analize, koju su sproveli nezavisni istražitelji uz nadzor USSC-a, balistički eksperti utvrdili su da je metak teško oštećen, zbog čega se nije moglo doći do jasnog zaključka o njegovom poreklu, navedeno je iz Stejt departmenta.

Palestinski glavni tužilac Akram al-Katib rekao je da je pogrešan američki zaključak da je metak bio teško oštećen i da je Abu Akleh namerno pogođena, i najavio da će Palestinci tražiti preduzimanje pravnih mera protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Palestinci su saopštili da je izraelska vojska namerno upucala Abu Akleh. Izrael to demantuje i tvrdi da ju je možda pogodio zalutali metak ili su je upucali naoružani Palestinci tokom sukoba sa izraelskim snagama na licu mesta.

Visoki palestinski zvaničnik je u izjavi za Rojters optužio Vašington da odugovlači u vezi sa incidentom da bi zaštitio Izrael.

"Istina je jasna, ali američka administracija i dalje odugovlači sa njenim objavljivanjem. Mi kažemo da je Izrael ubio Širin Abu Akleh i mora da odgovara za počinjen zločin", rekao je Vasel Abu Jusef, član izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Smrt Abu Akleh, poznate po izveštavanju o izraelsko-palestinskom sukobu, izazvala je proteste širom sveta, naročito nakon sahrane u Jerusalimu na kojoj je policija tukla ožalošćene.

Ubistvo novinarke Al Džazire, i spor dve strane u pogledu okolnosti incidenta, zasenili su i posetu američkog predsednika Džoa Bajdena planiranu za ovaj mesec. Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštila je da njena istraga sugeriše da su izraelske snage upucale Abu Akleh.

Izraelska vojska saopštila je da će nastaviti istragu incidenta i da će odluka o eventualnoj optužnici biti doneta nakon toga.

Ministar odbrane Beni Ganc rekao je da je Izrael rešen da otkrije istinu i dodao da su izraelske snage odgovorile na pucnjavu napadača u gradu, u kojem se nalazi izbeglički kamp gde često izbijaju sukobi Palestinaca i izraelskih trupa.

"U takvim okolnostima, odgovornost pre svega snose teroristi koji deluju u naseljenim centrima", naveo je Ganc u saopštenju.

Rođaci i prijatelji reporterke Al Džazire Širin Abu Akle održali su bdenje u Vitlejemu 16. maja 2022.
Rođaci i prijatelji reporterke Al Džazire Širin Abu Akle održali su bdenje u Vitlejemu 16. maja 2022.

Šef palestinskog biroa Al Džazire Valid al-Omari izjavio je da metak nije jedini dokaz. "Ima drugih dokaza, očevidaca, mesto nesreće, ostaci metaka, i istrage koje su obavljene. Svi oni osuđuju Izrael u ovom zločinu a pokušaj SAD da pokažu da je Izrael nedužan nije uspeo."

Bratanica ubijene novinarke, Lina Abu Akleh, izrazila je razočarenje izveštajem, dodajući: "Nastavljamoj da pozivamo UN i Međunarodni krivični sud da nastave istragu i pozovu Izrael na odgovornost, i okončaju grotesknu nekažnjivost koju Izrael uživa. Tražimo pravdu za Širin."

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je saopštio: "Izrael je jedina strana koja je pucala (u Širin) i nikada nećemo odustati od svog prava da ovaj zločin gonimo pred Međunarodnim krivičnim sudom. Američka administracija treba da sačuva kredibilitet i u potpunosti pozove izraelsku vladu i vojsku na odgovornost zbog tog ubistva."

XS
SM
MD
LG