Linkovi

Bajden na Bliskom istoku: Duboki odnosi SAD i Izraela


Bajden u Izraelu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Bajden u Izraelu

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u sredu u Izrael, na početku bliskostočne turneje kojom će dominirati napori da zbliži tu zemlju i Saudijsku Arabiju, te ubedi zalivske saveznike da proizvode više nafte.

Po dolasku na aerodrom Ben Gurion, gdje je prvi put sleteo 1973. godine dok je bio senator, Bajden se pozdravio sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom i u govoru poručio da su odnosi Sjedinjenih Država i Izraela "veoma duboki", te obećao jačanje ekonomskih odnosa dve zemlje.

“Imamo punu agendu narednih neokoliko dana, zato što odnosi Izraela i Sjedinjenih Država pokrivaju svako pitanje koje je važno za našu zajedničku budućnost. Ujedinjeni smo u u zajedničkim vrednostima i viziji", poručio je Bajden i podsetio da je ovo njegova 10. poseta Izraelu.

Takođe je ponovio podršku rešenju izraelsko-palestinskog konflikta koje predviđa postojanje dve države, ocenjujući da je to "najbolja nada za Izrael i Palestince".

Američki predsednik nije pomenuo jedan od većih ciljeva posete: da uveri izraelske i saudijske zvaničnike da je rešen da spreči da Iran postane nuklearna sila.

Lapid je u govoru naglasio da je Bajdenov "odnos sa Izraelom uvek bio ličan", a predsednika SAD je nazvao "velikim cionistom i jednim od najboljih prijatelja Izraela ikada".

Bajden će tokom dvodnevne posete Jerusalimu razgovarati sa izraelskim liderima pre nego što se u petak sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali.

Zatim će istog dana odleteti u Džedu, u Saudijsku Arabiju gde će razgovarati sa saudijskim zvaničnicima i prisustvovati samitu zalivskih saveznika.

Američki zvaničnici kažu da bi Bajdena prva poseta Bliskom istoku od preuzimanja položaja predsednika mogla da rezultira preduzimanjem dodatnih koraka ka normalizaciji odnosa istorijskih neprijatelja Izraela i Saudijske Arabije, koji su takođe najsnažniji američki saveznici u nemirnom regionu.

"Postepeno se krećemo ka tom cilju", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik i dodao da činjenica da će Bajden direktno iz Izraela otputovati za Saudijsku Arabiju "odražava veliki deo dinamike koja se razvija proteklih meseci", prenosi agencija Rojters.

Cilj Bajdenove turneje je da promoviše regionalnu stabilnost, produbi integraciju Izraela u region i suzbije iranski uticaj i agresiju Rusije i Kine.

U svetlu zastoja u pregovorima Izraela i Palestinaca, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven ponovio je da Vašington želi da se u Jerusalimu ponovo otvori konzulat koji je zatvorila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa. Konzulat je pružao usluge Palestincima, koji žele da Istočni Jerusalim bude prestonica buduće države.

"Za to je očigledno neophodan angažman sa izraelskom vladom, kao i sa palestinskim liderima. I to ćemo nastaviti tokom ovog puta", rekao je Saliven novinarima na putu za Izrael.

Pritisak zbog posete Saudijskoj Arabiji

Bajden, koji je pod pritiskom u Americi da snizi visoke cene goriva koje su dovele do pada njegove popularnosti, tražiće od zalivskih saveznika da povećaju proizvodnju nafte.

Američki predsednik rekao je i da se sa evropskim partnerima utvrđuju detalji ograničavanja cena ruske nafte, ali je upozorio da bi nagoveštaje produbljivanja odnosa Rusije i Irana trebalo smatrati velikom pretnjom.

U centru pažnje Bajdenove posete biće i razgovori u Džedi sa saudijskim liderima, među kojima i prestolonaslednik Mohamed bin Salman, kojeg su američke obaveštajne službe optužile da je odgovoran za ubistvo novinara dnevnika Vašington post Džamala Kašogija 2018. godine.

Sastanak je preokret u odnosu na Bajdenov raniji stav da će Saudijsku Arabiju izopštiti iz međunarodne zajednice zbog Kašogijevog ubistva. Još nije poznato kako će Bela kuća tretirati sastanak, te da li će biti objavljene fotografije.

Bajdenovi saradnici kažu da će predsednik pokrenuti pitanje ljudskih prava tokom posete Saudijskoj Arabiji. Međutim, predsednik je već meta oštrih kritika.

"Bajdenu je potrebno da Saudijci povećaju proizvodnju nafte da bi se kontrolisale globalne cene energije. Posetom se šalje poruka da su Sjedinjene Države spremne da okrenu leđa zarad ekonomskih interesa", napisao je u autorskom člansku u utorak izdavač Vašington posta Fred Rajan.

Detalji posete Izraelu i razgovora sa Palestincima

Tokom posete Izraelu, Bajden je informisan o izraelskim protivvazdušnim sistemima, a odao je i poštu na spomeniku žrtvama Holokausta. Sa Lapidom, koji je položaj premijera preuzeo nakon kolapsa koalicije Naftalija Beneta, u četvrtak će održati konferenciju za novinare.

Takođe će se sastati sa bivšim izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, sada opozicionim liderom.

Bajdenovi razgovori sa Abasom biće prvi direktni kontakt na najvišem nivou SAD i Palestinaca od kako je Tramp zauzeo oštar stav prema Palestincima po preuzimanju položaja 2017. godine.

Tenzije između Izraela i Palestinaca su visoke zbog ubistva američke novinarke palestinskog porekla Širin Abu Akleh u maju. Palestinci tvrde da su je namerno ubile izraelske trupe, što Izrael demantuje. Vašington je zaključio da ju je pogodio metak ispaljen sa izraelskih položaja, ali da nema dokaza da je to bilo namerno.

Njena porodica, koja je optužila SAD da omogućavaju Izraelu da prođe nekažnjeno zbog ubistva, zatražila je da se sastane sa Bajdenom tokom njegove posete regionu. Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa porodicom i pozvao ih na sastanak, rekao je Saliven.

Palestinci takođe traže od Bajdena da ponovo otvori konzulat u Jerusalimu, a žele i da se Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) skine sa američkog spiska terorističkih organizacija, te da se očuva istorijski status kvo u Jerusalimu i suzbije širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici saapštili su da će tokom Bajdenove posete biti doneta Jerusalimska deklaracija o američko-izraelskom strateškom partnerstvu. Jedan zvaničnik je naveo da se u zajedničkoj deklaraciji "zauzima veoma jasan i jedinstveni stav protiv Irana, njegovog nuklearnog programa i agresije širom regiona, dok se obje zemlje obavezuju da upotrebe sva nacionalna ovlašćenja protiv nuklearne pretnje", prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG