Linkovi

Bela kuća: Izbori će biti održani 3. novembra


Predsednik SAD-a je u četvrtak predložio odlaganje izbora, što su odmah odbacili demokratski i republikanski predstavnici u Kongresu, jedinom telu koje bi moglo doneti takvu odluku. (Foto: AP)
Predsednik SAD-a je u četvrtak predložio odlaganje izbora, što su odmah odbacili demokratski i republikanski predstavnici u Kongresu, jedinom telu koje bi moglo doneti takvu odluku. (Foto: AP)

„Održaćemo izbore 3. novembra na kojima će predsednik pobediti“, izjavio je Mark Medouz, šef kabineta Donalda Trampa, povodom tvrdnji američkog predsednika da bi glasanje putem pošte moglo uticati na regularnost glasanja zbog čega je u javnosti postavio pitanje njihovog odlaganja.

Upitan da li je bilo neodgovorno da predsednik Tramp predloži tako nešto Medouz je televiziji CBS odgovorio da je postavio pitanje da li će izborni rezultati biti poznati ukoliko se glasanje bude u potpunosti organizovano putem pošte.

“Ako bude tako – rezultata možda ne bude ni do prvog januara”, ukazao je Medouz.

Istovremeno, Džejson Miler, savetnik u predsedničkoj kampanji, rekao je televiziji Foks da će izbori biti održani 3. novembra jer, kako je ukazao, predsednik Tramp to želi.

Predsednik SAD-a je u četvrtak predložio odlaganje izbora, što su odmah odbacili demokratski i republikanski predstavnici u Kongresu, jedinom telu koje bi moglo doneti takvu odluku.

Kritičari, ali i pojedini Trampovi saradnici odbacili su takvu inicijativu označivši je pokušajem da skrene pažnju sa lošeg ekonomskog stanja u kom se država nalazi. Pojedini pravni eksperti upozorili su, međutim, da bi konstantno ukazivanje na taj mogući problem moglo podriti poverenje Trampovih pristalica u izborni proces.

Govoreći o istoj temi Asa Hačinson, republikanski guverner, rekao je televiziji CNN da bi izbori trebalo da budu održani na vreme – kao i da države treba da obezbede da glasanje protekne regularno.

“Ne pomaže to što predsednik glasno razmišlja i izražava zabrinutosti”, rekao je guverner Hačison.

Očekuje se da će usled pandemije koronavirusa glasanje na predsedničkim izborima 3. novembra biti organizovano putem pošte.

Zvaničnici zaduženi za sprovođenje izbornog procesa razrađuju sistem putem koga će biti moguće slanje desetina miliona glasačkih listića i njihovo ponovno slanje, nakon postupka glasanja, kako bi se mogli prebrojati.

XS
SM
MD
LG