Linkovi

Američka kontraobaveštajna služba upozorava na strano mešanje u izbore


Direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra Vilijam Evanina, arhivski snimak
Direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra Vilijam Evanina, arhivski snimak

Birači bi trebalo da budu jako oprezni kada je reč o stranom mešanju u izbore 3. novembra, poručio je u petak šef američke kontraobaveštajne službe i u neoubičajenom upozorenju naveo da bi javnost trebalo da proverava informacije i izvore na internetu i prijavi sumnjive aktivnosti, prenosi agencija Rojters.

Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra (NCSC), naveo je u saopštenju da je nešto više od 100 dana uoči izbora "od ključne važnosti" da njegova služba podeli sa biračima neke informacije o mogućem mešanju, o kojima su obaveštene i kampanje i članovi Kongresa.

"Američka javnost ima svoju ulogu u pogledu bezbednosti izbora, naročito kada je reč o daljem oprezu protiv stranog mešanja. Na osnovnom nivou, ohrabrujemo Amerikance da kritički preispituju informacije, proveravaju izvore pre nego što dele poruke, poseduju dobru sajber praksu i medijsku pismenost i prijave vlastima sumnjive aktivnosti povezane sa izborima", rekao je Evanina, koji se nalazi na čelu kontraobaveštajnog ogranka američke Kancelarije direktora nacionalnih obaveštajnih službi.

Američka obaveštajna zajednica je u januaru 2017. godine utvrdila da se Rusija mešala u izbore 2016. i da joj je cilj, između ostalog, bio da pomogne predsedniku Donaldu Trampu, koji je doveo u pitanje procenu o mešanju Moskve.

Imajući u vidu složenost američkih sistema prebrojavanja i provere glasačkih listića, Evanina je ocenio da bi "stranim protivnicima bilo izuzetno teško da značajno poremete ili promene ishod glasanja a da to ne bude primećeno".

Međutim, upozorio je da američke obaveštajne agencije sada prate kako strani protivnici pokušavaju da kompromituju američke političke kampanje i kandidate, i ugroze izbornu infrastrukturu.

Evanina je objasnio da strane zemlje pokušavaju da utiču na američke glasače putem društvenih i tradicionalnih medija, često koristeći pitanja kao što su pandemija koronavirusa i protesti za širenje dezinformacija.

Napomenuo je da je njegova služba uglavnom zabrinuta zbog mešanja Kine, Rusije i Irana iako bi, kako je naveo, druge neimenovane zemlje i nedržavni akteri "mogli takođe da nanesu štetu našem izbornom procesu".

XS
SM
MD
LG