Linkovi

Bajden: Tramp je "digao ruke od ove zemlje"


Predsednički kandidat demokrata i bivši potpredsednik Džo Bajden govori u Njukaslu, Delaver, 21. jula 2020.
Predsednički kandidat demokrata i bivši potpredsednik Džo Bajden govori u Njukaslu, Delaver, 21. jula 2020.

Verovatni kandidat Demokratske stranke za predsednika, Džo Bajden, poručio je Amerikancima u utorak da je predsednik Donald Tramp "digao ruke od vas" i da je "digao ruke od ove zemlje".

U obraćanju koje je prenošeno uživo na internetu, Bajden je optužio Trampa da je omanuo u predvođenju tokom pandemije koronavrusa, dodajuću da se infekcija Kovidom 19 širi svakog dana i da je "previše Amerikanaca i dalje bez posla, gubeći nadu".

Bivši potpredsednik rekao je da je Trampovo sopstveno osoblje priznalo da je Tramp pao na najvažnijem mogućem testu kao američki predsednik. "Obaveza da brine o vama, za sve nas".

Bajden je dodado: "Predsednik bi trebalo da se stara, da vodi, da preuzima odgovornost, da nikada ne odustaje".

Tokom dnevnog brifinga u vezi sa koronavirusom u utorak, Tramp je pokušao da predstavi svoju administraciju kao efikasnu u predvođenju odgovora, rekavši da potencijalne vakcine "dolaze mnogo ranije nego što je iko mislio da je moguće" i raspravljajući o novom paketu pomoći za Amerikance koji su pogođeni virusom. Bela kuća započela je ponovo sa dnevnim brifinzima nakon što ih je obustavila u aprilu.

Bajdenove opaske dolaze nakon poslednjeg dela kampanje koji je održao u svojoj matčnoj državi Delaver. Postavka je bila auditorijum u osnovnoj školi u Nju Keslu, a prisustvovalo je manje od 30 ljudi, uključujući i nekoliko pozvanih gostiju, šefa osoblja kampanje, agente Tajne službe koji su dodeljeni Bajdenu i grupu reportera - zbog društvenog distanciranja.

Događaj je prvo trebalo da bude posvećen iznošenju Bajdenovog ekonomskom plana, poznatog kao "Izgradimo ponovo bolje", koji se fokusira na zaštitu dece i kućnu zdravstvenu zaštitu, sa obavezivanjem na 12-onedeljno plaćeno porodično odustvo i bolovanje.

Situacija za zaštitom dece u Sjedinjenim Državama "je strašna", rekao je Bajden, koji je ocenio "da smo u hitnoj situaciji" po pitanju dečje zaštite.

Bajden je obećao da će njegov plan dati svakom 3-4 godine starom detetu "pristup besplatnom, visokokvalitetnom predškolskom" programu.

Zdravstveni radnici zaduženi za kućne posete dobili bi pristup treninzima kako bi postali medicinski tehničari za hitne slučajeve, medicinske sestre ili čak doktori, izneo je Bajden svoj plan.

Rekao je da bi postavio tri miliona Amerikanaca da radi u sistemu dejčje i kućne zaštite i odobrio čak i više kako bi moglo da se izađe i među radnike.

"To je i moralni i ekonomski imperativ za naciju, po mom viđenju", kazao je on.

Njegova ekonomska platforma za povećavanje pristupa dečjoj i zdravstvenoj zaštiti "tiče se digniteta i poštovanja za radne ljude", rekao je Bajden. "I to je tačno ono o čemu su ovi izbori: dignitet i poštovanje".

Bajdenove opaske stižu 100 dana pre nego što će glasači birati između njega i Trampa.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja ukazuju na to da bivši potpredsednik vodi ispred sadašnjeg predsednika, što obuhvata i istraživanje Rojtersa i IPSOS-a sprovedeno prošle nedelje među registrovanim glasačima prema kom je Bajden u prednosti za 10 procentnih poena.

Demokratski kandidat izneo je detalje i o nekim drugim delovima svog plana za ekonomski oporavak, kritikujući Trampov odgovor pandemiji koronavirusa i njegovo rukovođenje ekonomijom.

Tramp je uzvratio svojim pozicioniranjem kao kandidata najsposobnijeg da unapredi ekonomiju, nazivajući Bajdena, koji će u novembru imati 78 godina, "totalno loše opremljenim" i dovodeći u pitanje mentalnu oštrinu svog protivnika, forsirajući u poslednjem intervjuu da je dobro prošao na kongintivnom testu.

Trampu je 74 godine.

Ranije ovog mesea, Bajden je predložio 700 milijardi dolara vredan plan za proizvodnju koji bi otvorio pet miliona novih radnih mesta, kako bi se pomoglo borbi za nezaposlenoću tokom pandemije.

Bajden je rekao da njegov plan uključuje 300 miliona za istraživačke i razvojne projekte u oblasti čiste energije, telekomunikacija, veštačke inteligencije i drugo. Takođe je uključeno 400 milijardi dolara za vladninu podršku američkih proizvoda, poput ekološki čisti proizvoda i građevinskih materijala.

Prošle nedelje, Bajden je predložio dve hiljade milijarde dolara za klimatske promene i smanjenje emisije ugljen-dioksida iz elektrana na nulu do 2035.Bajdenova kampanja saopštila je još jedan deo plana koji će biti otkriven u budućem govoru, koji uključuje napore za poboljšanje rasne jednakosti u vremenu nakon prostesta u zemlji protiv policijske brutalnosti.

XS
SM
MD
LG