Linkovi

Krivokapić: Na sceni državni udar, Đukanović "glavni centar moći" koji radi protiv ove Vlade


Zaoštrava se sukob Krivokapića i Abazovića
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Zaoštrava se sukob Krivokapića i Abazovića

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocijenio je u utorak da će njegova Vlada da padne "jer nema mentora" i da je u Crnoj Gori na djelu "državni udar".

On je optužio crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da je glavni centar moći koji radi protiv aktuelne Vlade.

"Ova vlada će da padne zato što nema mentora i što nijedan centar moći ne stoji iza nje…. Zašto nekim centrima moći u Crnoj Gori ne odgovara ovakva vlada, koja ima rezultat - pitajte njih", rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da bi manjinska vlada, ako bude formirana u šta on kaže da "sumnja", donijela "tri mjeseca izgubljenog prostora".

"Permantno se radi protiv ove Vlade. Gospodin Đukanović je glavni centar moći, upotrijebio je sve resurse", rekao je i dodao da je njegova Vlada mnogima poremetila koncepte koji su vezani za šverc cigareta, droge i oružja, te da će "šverca kokaina i banana biti ako bude manjinske vlade".

On je ocijenio da je "najviše krila Đukanoviću" za rušenje njegove Vlade dao Demokratski front, optužujući DF da "od početka nijedan potez ove vlade nije pohvalio, stalno je kudio i jedva čekao da izgubi povjerenje tokom glasanja u Skupštini".

"Jedan ambasador mi je rekao da imam jedan novčić koji neću moći da riješim - pismo je DPS a glava tog novčića DF", rekao je.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon skupa posvećenog značaju slobode medija za Poglavlje 27 i procesa EU integracija, u organizaciji CIN-a, BIRN-a i Monitora, optužio šefa diplomatije u njegovoj Vladi Đorđa Radulovića da je "od septembra radio za manjinsku Vladu".

"Ministar vanjskih poslova je od septembra intenzivno radio za manjinsku vladu. To je jasno kao dan", rekao je Krivokapić i dodao da je dobio sve informacije o susretima članova Vlade. "Maske su počele da padaju, a u sljedećim danima da padnu skroz".

Vicepremijer i lider URA-e koja je inicirala smjenu Vlade, Dritan Abazović, rekao je nakon istog skupa da će, kada je u pitanju aktuelna Vlada, 4. februara sve "biti gotovo".

Arhiva - otpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: RTCG)
Arhiva - otpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: RTCG)

"Moramo da se strpimo do četvrtog februara. Tada će sa Vladom biti gotovo. Ako neko želi da takne ustavni poredak, imaće adekvatan odgovor", rekao je Abazović i dodao da je "sve ostalo nebitno".

On je ponovio da su spremni da razgovaraju sa svima o manjinskoj Vladi, ocjenjujući da se "svi ponašaju korektno osim dijela (Vlade) oko Zdravka Krivokapića i Demokrata".

Upitan da prokomentariše ocjenu premijera Krivokapića da je na sceni "državni udar", Abazović je rekao da "jedini državni udar čine oni", navodeći kao primjer smjene i inicijativu za raspuštanjem Skupštine od strane Krivokapića.

Kabinet Krivokapića: Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost nije održana zbog nedolaska pet članova

Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore saopštio je da sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost danas nije održana “usljed nepojavljivanja pet članova Vijeća, uprkos tome što je održavanje sjednice bilo organizovano i prilagođeno obavezama većine članova Vijeća”.

“Na sjednici su se pojavili sljedeći članovi Vijeća: premijer Zdravko Krivokapić, kao predsjednik Vijeća, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i direktor ANB-a Dejan Vukšić”, saopštio je Krivokapićev kabinet.

U saopštenju se ističe da je nedolaskom pet članova Vijeća onemogućeno usvajanje izvještaja Međuresorne komisije za analizu rezultata koordinacije i operativne usklađenosti organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Biroa za operativnu koordinaciju, vezano za događaje na Cetinju od 3. do 5. septembra 2021. godine.

“Usvajanje tog dokumenta je preduslov za skidanje oznake tajnosti sa izvještaja, čime bi javnost bila upoznata sa sadržajem izvještaja u cjelini”, navodi se u saopštenju Kabineta Krivokapića.

ARHIVA - Blokade na Cetinju pred ustoličenje vladike Joanikija, 5. septembra 2021.
ARHIVA - Blokade na Cetinju pred ustoličenje vladike Joanikija, 5. septembra 2021.

Prema navodima Kabineta, “u tom smislu zabrinjava činjenica da pet članova Vijeća pokazuju očiglednu neodgovornost, kada je u pitanju razmatranje aktuelne bezbjednosne situacije u državi”.

“U cilju potpune transparentnosti, već sjutra, predsjednik Vijeća premijer Zdravko Krivokapić zakazaće novu sjednicu za 16:00 h, sa istim dnevnim redom, sa osnovnim ciljem da građani Crne Gore budu do kraja upoznati sa sadržajem izvještaja”, piše na kraju saopštenja.

Đurović (URA): DPS neće odlučivati dok se ne suoči sa prošlošću

U međuvremenu, Goran Đurović iz pokreta URA poručio je da će “dosta vode proteći Moračom” dok DPS ne bude odlučivao u vlasti, navodeći da se u toj partiji prethodno moraju suočiti sa svojom prošlošću..

“DPS je poražen na izborima i u nekoj vladi se neće naći sve dok se ne suoči sa svojom prošlošću, sve dok ne sagleda šta je uradila minulih 30 godina”, poručio je Đurović.

Komentaričući izjavu poslanika DPS-a Nikole Rakočevića, koji je ocijenio da će Demokratska partija socijalista (DPS), u narednih 14 mjeseci, biti partija koja odlučuje u vlasti, Đurović je rekao da misli “da će dosta vode Moračom proteći dok se ne desi to što je gospodin Rakočević zamislio”.

“DPS se neće pojavljivati u Vladi sve dok ne raščisti sa ljudima za koje se vezuju brojne afere i to oni moraju da znaju. Kada će to biti to nije do nas”, rekao je Đurović I ocijenio da je DPS dijelom odgovorna za podjele koje danas imamo.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je u istoj emisiji rekao da ga boli potez GP URA i Dritana Abazovića, navodeći da su od početka podržavali Vladu i projekat "Evropa sad", uz ocjenu da “taj njihov (GP URA) potez nas vraća na teme podjela, skreće sa tema ekonomije”.

On je rekao da ne zna zašto se sada ide sa idejom manjinske Vlade, ocjenjujući da je URA morala drugačije da uradi zbog “svog odnosa prema biračima koji su ih glasali”.

Gostujući u “Akcentima” RTCG, poslanik SNP-a Dragan Ivanović najavio je da ta partija nije potpisala inicijativu za smjenu Vlade i da za to neće glasati.

Ivanović je rekao da je Glavni odbor raspravljao o manjinskoj Vladi, ali da odluka još nije donesena, iako on vjeruje da ta ideja ima podršku GO SNP.

“Ova parlamentarna većina imala je šansu i mislim da je nijesmo iskoristili”, kazao je Ivanović I naveo da, zbog propaganda, kod članstva te partije postoji ubjeđenje da ćemo da pravimo manjinsku vladu sa DPS-om.

Joković: Srpski narod u Crnoj Gori integrisati u sve pore života

Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije, koja još uvijek nije odlučila hoće li prihvatiti poziv URA-e u manjinsku vladu, rekao je za TV Pink da ta partija želi "da se srpski narod u Crnoj Gori integriše u sve pore života, da naši mladi, perspektivni ljudi studiraju u svim metropolama svijeta".

"Da budu i diplomate, i ambasadori, i ministri i direktori. Uz svo poštovanje svih, mislimo da smo previše besciljno srbovali i da nam treba jedna ozbiljna strategija za integraciju srpskog naroda u sve tokove života i relaksaciju ove političke situacije", rekao je Joković, koji se založio da odnosi između Srbije i Crne Gore budu na najvišem nivou.

Arhiva - Vladimir Joković, predsednik Socialističke narodne partije (SNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Arhiva - Vladimir Joković, predsednik Socialističke narodne partije (SNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)

On je kao najveći problem naveo "kriminalne klanove" i istakao da svaka buduća vlast treba da ih sasiječe mačem, kao što je to urađeno u Srbiji u akciji "Sablja".

On je rekao da je za srpski narod u Crnoj Gori "važno da Srbija krene putem koje je sada, da bude ekonomski centar regiona", te da "zna sigurno da što se tiče SNP i naših prijatelja iz DF nikada nećemo donijeti nikave odluke koje bi bile protiv interesa srpskog naroda i odnosa Srbije i Crne Gore i nikada nećemo biti dio vlade koja kao jedan od ciljeva nema potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC".

"Ovdje svi moramo imati sva prava a ne kao dosad, da jedni imaju sva prava, a drugi nikakva prava", kazao je Joković.

RTV Nikšić javila je da je Joković, na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SNP-a u Podgorici, saopštio da je dobio poziv na sastanak sa patrijarhom SPC Porfirijem, "kako bi uskladili podršku Srbije za plan rušenja Vlade premijera Zdravka Krivokapića i formiranja manjinske vlade".

"Ako imamo podršku Srbije, ako imamo podršku Srpske pravoslavne crkve i poziv predsjedniku SNP-a da se sastane sa patrijarhom ove nedjelje, samo da uskladimo i podršku Srbije za ovo što radimo", rekao je Joković.

Mitropolija: Ne dajemo podršku, ne želimo da učestvujemo

U međuvremenu, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila je da "nije dala podršku niti želi da učestvuje, ni sada ni ubuduće, u medjustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama", te da su “netačne glasine” da SPC daje podršku formiranju manjinske Vlade.

“Za Mitropoliju je dragocjena i važna izborna pobjeda nad bogobornim bivšim režimom od 30. avgusta 2020. godine koju su stranke sadašnje parlamentarne većine izvojevale na talasu svenarodnih litija", navode u MCP i dodaju da je "svima poznato da su te mirne, molitvene litije su bile jedinstven jevanđelski izraz borbe za slobodu vjere".

Iz Mitropolije su rekli da "niko od Mitropolije ne očekuje da će ona dati podršku formiranju bilo koje vlade koja bi na mala ili velika vrata, posredno ili neposredno, vratila na vlast bivši režim".

"Podsjećamo da su zvanični predstavnici bivšeg režima zbog ugrožavanja vjerskih prava i sloboda SPC sami sebe izopštili iz Crkve i time ostali van njenog okrilja sve do njihovog iskrenog pokajanja koje se nažalost nije dogodilo do dana današnjeg", zaključuje MCP u saopštenju.

XS
SM
MD
LG