Linkovi

Koalicija "Crno na bijelo": Nudimo manjinsku vladu, bez DPS-a i DF-a


Lider URA i potpredsjednik Vlada Crne Gore i Dritan Abazović na konferenciji za novinare koalicije "Crno na bijelo", koju čine Ujedinjena reformska akcija i Savez građana Civis, u Podgorici, 17. januara 2022. (Foto: Jovo Radulović, Glas Amerike)
Lider URA i potpredsjednik Vlada Crne Gore i Dritan Abazović na konferenciji za novinare koalicije "Crno na bijelo", koju čine Ujedinjena reformska akcija i Savez građana Civis, u Podgorici, 17. januara 2022. (Foto: Jovo Radulović, Glas Amerike)

Najmanja crnogorska vladajuća koalicija "Crno na bijelo", koju čine Ujedinjena reformska akcija i Savez građana Civis, predložili su u ponedjeljak formiranje manjinske vlade koja bi okupila političke grupacije centra, a u njoj ne bi bilo DPS-a i DF-a.

"Mi nudimo da mi stvorimo manjinsku vladu, da je podrže svi, ponuđena ce biti 81 poslaniku u Skupstini CG, sa zeljom dailj je da odblokiramo put ka EU", saopštio je lider URA I potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i dodao da je Glavni izbor URA sinoć jednoglasno donio odluku.

Abazović je rekao da iz te koalicije nude stvaranje manjinske vlade, koja bi bila ponudjena svim poslanicima u Skupstini Crne Gore, navodeći da je takva odluka donesena "sa zeljom dailj je da odblokiramo put ka EU".

Koalicija "Crno na bijelo" nudi manjinsku vladu, bez DPS-a i DF-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Abazović je rekao da "nije tačno da ambasade ili strani partneri ruše ili stvaraju vladu u Crnoj Gori", ocjenjujući da je "to izraz ljudi koji loše poznaju političku scenu i geopolitiku".

"Ono sto partneri traze od nas je stabilnost. Mi stabilnost moramo sami da postignemo. Kakav god model izabrali, a da on postigne političku stabilnost kako bi bilo moguće rješavati goruće stvari, mislim da će imati podršku naših zapadnih partnera", rekao je Abazović.

On je rekao da "ako naš concept dobije podršku, možemo pokrenuti inicijativu kad god hoćemo", a ako ne dobije "mi ćemo podržati Vladu do 2024. godine".

U vladi koju predlažemo, ako mene pitate, ima mjesta za sve ljude, a prioritet bi imali potpisnici Memoranduma (URA, SNP, manjinske partije) u onome, kako je rekao, "što bi bilo upit prema njima".

"Svi sa političkog spec+ktra centra mogu biti upitani, a mislim da za DPS I DF u ovom trenutku ne bi bilo mjesta u toj vladi", rekao je vicepremijer.

Srđan Pavićević iz Saveza građana Civis, koja daje jednog od četiri poslanika koalicije Crno na bijelo od čijih glasova u parlamentu zavisi Krivokapićeva Vlada, poručio je da ova Vlada više nema podršku te grupacije.

Pavićević je naglasio da onima "koji smatraju da im je nacionalni prefiks osnovni politički znak, nema mjesta u ovoj (manjinskoj) vladi", kao ni onima koji smatraju da ovo mora da bude nacionalna država… "opterećeni su retorikom podjela i stigmatizacije onog drugog koji ne pripada njihovom korpusu, njima mjesta s nama nema, bar ga nema sa mnom".

"Mene je sramota da budem sa njima. Svi oni koji smatraju da su danas krivi Crnogorci, do juce su bili krivi Srbi, a poceli smo, ako se sjećate, od Hrvata, pa Muslimana, pa Bosnjaka, pa Albanaca, pa Crnogoraca, pa Srba, pa opet Crnogoraca. E ne moze tako. To je kraj, To ne vodi nicemu i u tome ucestvovati necemo", rekao je Pavićević.

SNP: Koncept manjinske vlade najjednostavniji i najkorektniji način izlaska iz krize

Socijalistička narodna partija (SNP) Crne Gore saopštila je da smatra da je koncept manjinske vlade jedno od mogućih rješenja za izlazak iz ove teške političke situacije.

SNP je saopštila da je na danas održanoj sjednici predsjedništva te partije ocijenjeno da “postojeća Vlada Crne Gore nema podršku parlamentarne većine i da se mora u što skorijem roku razriješiti ova teška politička situacija”.

"Ako su radom Vlade nezadovoljni predstavnici koalicije "Crno na bijelo", koji su inicirali koncept ekspertske vlade, mi možemo konstatovati da smo i mi nezadovoljni radom iste. Predsjedništvo SNP CG cijeni postupak lidera URA-e Dritana Abazovića, koji je imao odgovornost da postavi pitanje povjerenja Vladi čiji je on potpredsjednik, pošto na mnogobrojne pozive parlamentarne većine to nije uradio aktuelni premijer", ističe se u saopštenju SNP.

Iz te partije su rekli da su "minulih mjeseci ukazivali da je pitanje povjerenja Vladi značajno zbog toga jer je status kvo neodrživ i ne vodi napretku na putu ka EU".

"Građani Crne Gore su umorni od svakodnevnih političkih sukoba i ističemo da je ovo najjednostavniji i najkorektniji način izlaska iz političke krize u kojoj se nalazi naše društvo", zaključuje u saopštenju SNP.

DF: Spremni na razmjenu mišljenja o nepovjerenju Vladi, samo bez uticaja DPS-a

Demokratski front saopštio je, reagujući na inicijativu koalicije “Crno na bijelo” da je spreman za direktnu razmjenu mišljenja sa inicijatorima izglasavanja nepovjerenja Vladi kako bi se upoznali sa konkretnom idejom i iznijeli svoje stavove.

U DF-u kažu da njihov prioritet nije rušenje ove Vlade, već izbor nove, ali bez ostavljanja mogućnosti DPS-u da utiče na politička kretanja u zemlji.

“Pitanje izbora nove vlade je demokratsko pitanje. Zato je svaka odluka u vezi sa tim, stvar poštovanja volje naroda i uvažavanja one većine građana koja je bila za smjenu DPS-a i promjenu prethodne vlasti. Kriza u funkcionisanju postojeće Vlade nastala je upravo kao posljedica nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja većine u Parlamentu”, navodi se u saopštenju.

Iz te koalicije smatraju da je tu krizu jedino moguće riješiti uvažavanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine.

“Bez novih eksperimenata iza leđa javnosti i svakako vodeći računa da se DPS-u ne ostavi ni najmanja mogućnost da utiče na društveno-politička kretanja u Crnoj Gori, bilo iz Vlade, bilo u ulozi manjinskog podržavaoca iste”, kažu iz DF-a.

Prema njihovom mišljenju “Crnoj Gori treba bolja vlada, ona koja će imati podršku većine i biti formirana na načelima moderne demokratije, koja će garantovati ravnopravnost i uvažavanje svih razlika i političkih posebnosti unutar pobjedničke većine”.

“Takva Vlada, otvorena i za manjinske narode, imala bi puni legitimitet, koji postojeća već odavno nema”, navodi se, pored ostalog, u soapštenju te koalicije.

DF navodi da postupak samog izglasavanja nepovjerenja sadašnjoj Vladi u Parlamentu pretpostavlja prethodno postignut iskreni i sadržajni dogovor svih predstavnika parlamentarne većine o principima, prioritetima i sastavu buduće Vlade, čemu su “u potpunosti otvoreni”.

“Afirmišući važnost dijaloga za svaku kvalitetnu odluku i rješenja unutar naše većine. Koalicija "Za budućnost Crne Gore" je pokazala važnost međusobnog uvažavanja političkih partnera, što kao rezultat zajedničkih napora donosi ostvarenje bitnih promjena u Crnoj Gori, ukoliko se poštuju različitosti”, navode iz DF-a.

Socijaldemokratska partija Crne Gore najavila je da će podržati svaku inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, “ko god i iz kog god motiva bio predlagač, saopštio je potpredsjednik SDP-u Bojan Zeković.

Zeković je na Tviteru napisao da je “pad ovakve Vlade neophodan radi jasnog otklona od nacionalizma, klerikalizacije društva, pokušaja zamjene Evropske unije “Srpskim svetom” kako bi osnažili političku podršku borbi protiv organizovanog kriminala i nastavili evropski put koji je na žalost, blokiran”.

Demokrate neće podržati manjinsku vladu

Demokratska Crna Gora saopštila je da neće podržati manjinsku vladu i ocijenila da je “taj eksperiment propao” te da je “srušen od strane njegovog autora”.

Niti će Demokrate vršiti vlast sa onima koje smo pobijedili na izborima i koji su ključno odgovorni za trodecenijsku devastaciju Crne Gore i međuvjersku i međunacionalnu netoleranciju i histeriju” rekao je poslanik te partije Momo Koprivica i dodao da “ćemo vlast vršiti sa građanima Crne Gore koji su glasali za promjene".

On je rekao da je danas potvrđeno sve ono je iznosila Demokratska Crna Gora u prethodna dva mjeseca jer “izigravanje volje građana uvijek pravovremeno detektuju”.

Koprivica je ocijenio da potpisani Memorandum o saradnji između CIVIS-a, GP URA i manjinskih partija “nije bio put za bilo kakve mostove u društvu”, već “pojas za spasavanje onima koje su građani Crne Gore pobijedili 30. avgusta”.

"Da paradoks bude veći, koncept manjinske Vlade DPS-u nudi gospodin Abazović, upravo autor ekspertske Vlade, jedini političar koji je član Vlade i čovjek koji je zajedno sa premijerom Krivokapićem kadrovski sastavio tu Vladu. Koliko modela neko treba da predloži u jednom sazivu parlamenta da bi bio kredibilan predlagač", upitao je Koprivica.

XS
SM
MD
LG