Linkovi

URA i opozicija podnijeli inicijativu za smjenu Vlade, Krivokapić inicirao smjenu Abazovića


ARHIVA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić polaže zakletvu tokom izbora nove Vlade u Skupštini Crne Gore (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
ARHIVA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić polaže zakletvu tokom izbora nove Vlade u Skupštini Crne Gore (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Poslanici Građanskog pokreta URA i opozicije podnijelu su Skupštini u srijedu inicijativu za glasanje o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore. Tu inicijativu, koja je objavljna sa sajtu Skupštine Crne Gore, potpisao je 31 poslanik. Potpisnici inicijative, kako je navedeno u tom dokumentu, smatraju "jednim od osnovnih postulata savremene demokratije da se Vladi provjeri podrška u Parlamentu".

U saopštenju u vezi sa inicijativom koja je podnijeta Skupštini, Građanski pokret URA navodi da “neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU”.

Već danas smo u skupštinsku proceduru uputili inicijativu na osnovu koje će se vidjeti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika”, navode u saopštenju.

Poslanici Građanskog pokreta URA i opozicije podnijelu su Skupštini inicijativu za glasanje o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore.
Poslanici Građanskog pokreta URA i opozicije podnijelu su Skupštini inicijativu za glasanje o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore.

Iz Građanskog pokrta URA su poručili da je ”ovo prije svega i test da li koncept manjinske vlade predložen svim poslanicima ima većinu u parlamentu”.

“Ono što je bilo očekivano jeste da nakon izglasavanja interpelacije pojedinim ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje povjerenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatramo da se to pitanje mora riješiti”, navode iz URA-e.

Kažu da se “interpelacijom ministara u stvari pokazalo da ova Vlada nema podršku poslanika u parlamentu i to ne zbog URA-e”.

“Stoga se ne možemo praviti da se ništa ne događa i da procesi nijesu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status kvo“, navedeno je u saoptenju URA-e.

“Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, mi smo ponudili koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima i nadamo se da će se velika većina parlamenta prema tome odnijeti odgovorno i podržati takav koncept”, zaključuje se u saopštenju GP URA.

Aktuelni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u međuvremenu je na Tviteru saopštio da je Skupštini Crne Gore podnio inicijativu za smjenu potpredsjednika Vlade i lidera URA Dritana Abazovića, i na njegovo mjesto predložio ministra finansija i socijalnog staranje Milojka Spajića.

"Pokušaj ustavnog puča"

Lider vladajućih Demokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da je predlog URA o manjinskoj vladi “izdaja epskih razmjera” i “pokušaj ustavnog puča”.

“Prethodnih dana i nedjelja na sceni je najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije”, naveo je u reagovanju Bečić, koji je dodao da su “gradjani Crne Gore 30. avgusta glasali za promjenu, a ne za prevaru”.

Bečić je istakao da je “Crna Gora glasala za suštinske promjene, odbacivanje loših i pogubnih praksi koje su trajale 30 godina, a čiji su nosioci bili DPS i njegovi sateliti, politički poslušnici, medijske sluge i mafijaški saradnici”,

On je rekao da, “u izbornoj kampanji svi politički subjekti koji su kasnije formirali parlamentarnu većinu su jasno saopštili da sa DPS-om neće praviti bilo kakve kombinacije nakon izbora”.

Jasno i eksplicitno. I šta imamo sada. Da oni koji su vam se kleli da sa DPS-om neće ići u bilo kakve varijante, a i prije samo mjesec dana tvrdili da sa ovakvim DPS-om neće nikada imati bilo šta, nude takvom DPS-u da mu prinesu na tacnu slobodarske glasove građana Crne Gore i da zajedno formiraju parlamentarnu većinu. To se zove politička prevara", ocijenio je Bečić u saopštenju.

On je potez dojučerašnjih partnera u vladajućoj većini nazvao političkom “prevarom” “licemjerstvom”, “nemoralom”, “kukavičlukom” i “izdajom”.

"Kada spojite političku prevaru, političko licemjerstvo, politički nemoral, politički kukavičluk i političku izdaju dobijate veliku narodnu izdaju. Izdaju epskih razmjera. Izdaju vijeka. Izdaju kakvu ne pamti Crna Gora”, zaključio je Bečić.

Ministar Jakov Milatović: Abazović da podnese ostavku u Vladi koju ruši

Ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Jakov Milatović pozvao je potpresjednika Vlade Dritana Abzovića da podnese ostavku, jer smatra da bi to bilo etički.

Milatović je na Tviteru napisao:

"Imajući u vidu da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović podnio inicijativu za rušenje Vlade sa onima koji su odgovorni za moralno i ekonomsko posrnuće CG, o čemu je i sam bezbroj puta govorio, smatramo da je etički da podnese ostavku u Vladi koju ruši. Ministri u Vladi Crne Gore", naveo je ministar Milatović.

Ministar finansija Milojko Spajić takođe je na Tviteru pozvao potpredsjednika vlade da podnese ostavku ili povuče inicijativu.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je na zahtjeve ministara Spajića i Milatovića takođe odgovorio na Tviteru, porukom: "Mi sada biramo između evropskog puta i Crne Gore izolovane i pod sankcijama. GP URA bira Crnu Goru u Evropi".

"Milatović zloupotrijebio poziciju"

Ministri unutrašnjih poslova, vanjskih poslovai kapitalnih investicija Sergej Sekulović, Đorđe Radulović i Mladen Bojanić ogradili su se od saopštenja ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

Sekulović je ociienio da je Milatović "grubo zloupotrijebio poziciju jednog od ministara u Vladi Crne Gore, govoreći u ime svih ministara, bez konsultacije i ovlašćenja".

"Koristim ovu priliku da crnogorsku javnost upoznam sa činjenicom da nijesam konsultovan, nijesam dao odobrenje, niti dijelim mišljenje koje je iznio gospodin Milatović”, rekao je Sekulović.

On se osvrnuo “na druga saopštenja koja su ugledala svjetlost dana” i uputio “veliku zabrinutost zbog neodgovornosti ljudi na visokim pozicijama, koji de facto pozivaju na otpor, unose konfuziju i priželjkuju nemire i nerede većih razmjera" i naglasio da će MUP i Uprava policije "u tom kontekstu biti na svojim poznatim pozicijama".

"Svakome će se omogućiti pravo na mirno okupljanje radi iskazivanja svojih stavova, ali će se, kao i u prethodnim slučajevima, štititi državni interesi”, rekao je Sekulović i “pozvao na smirivanje strasti i na prihvatanje da se u demokratskom društvu odluke donose u skladu sa ustavom propisanim procedurama, koje mogu da nam se sviđaju ili ne, ali ih moramo prihvatati, kakve god one bile”.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović ocijenio je da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović tokom prethodne godine ponajviše doprinio radu Vlade.

"Ne dijelim stav da bi trebalo da podnese ostavku zbog nekoliko stvari koje znam, a koje potrvđuju rezultati", naveo je Radulović I dodao da je "u veoma komplikovanom političkom trenutku, kao i u svakoj složenoj i konfuznoj situaciji, naša obaveza voditi računa o svemu što ćemo reći i učiniti na javnoj sceni".

On je ocijenio da je, zahvaljujući političkoj hrabrosti Abazovića došlo i do prve mirne smjene vlasti u Crnoj Gori, omogućivši ministarske funkcije “upravo onima koji pozivaju na njegovu ostavku”.

“Takođe, znam da je kao koordinator bezbjednosnih službi doprinio ostvarivanju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, što je dovelo do rekordne zaplijene narkotika. Činjenica je i da je otkad Dritan Abazović preuzeo sektor bezbjednosti, prestalo se sa vatrenim obračunima kriminalnih grupa na našim ulicama u stilu Čikaga 20-tih godina, u kojima su stradali i brojni nevini građani”, ocijenio je, pored ostalog, Radulović u reagovanju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da njegov kolega Jakov Milatović nije razgovarao sa njim prije nego je saopštio stav navodno svih ministara da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović treba da podnese ostavku.

"O tome sa mnom ni riječ nije progovorio, ni on niti bilo ko drugi", rekao je Bojanić “Vijestima” i pozvao Milatovića da kaže “na koga je mislio”.

Joković: Nećemo barjačiti u rušenju ove Vlade, ali je nećemo ni žaliti za njom

Vladajuća Socijalistička narodna partija glasaće o prijedlogu manjinske Vlade onako kako odluče organi te stranke, saopštio je lider SNP-a Vladimir Joković. On je rekao da ta partja "neće barjačiti u rušenju Vlade, ali neće ni žaliti za njom”.

Kometarišući izjavu premijera Zdravka Krivokapića koji je rekao “ga intenzivno zovu članovi SNP-a koji tvrde da najmanje dva poslanika te stranke neće podržati manjinsku Vladu”, Joković je kazao da su “poslanici SNP-a složni i jedinstveni”.

Danas ovih pet poslanika pokazuje jedinstvo. Svi ćemo glasati kako odluče organi partije”, rekao je Joković na konferenciji za novinare.

On je pozvao premijera da “saopšti kako želi da SNP glasa, kada na dnevnom redu bude pitanje povjerenja Vladi”.

“Ja mu, kao predsjednik SNP-a, svojom čašću garantujem da niko od poslanika SNP-a neće biti 41. glas, ali ako neko bude 51. - šta ćemo, pala je vlada i sa 41.“, rekao je Joković.

Deo potpisa poslanika na inicijativi za glasanje o nepovjerenju 42. Vlade Crne Gore.
Deo potpisa poslanika na inicijativi za glasanje o nepovjerenju 42. Vlade Crne Gore.

On je ponovio da “ostavljaju na volju premijeru da mu, ako to tako bude, ispune tu posljednju političu želju, da ako kaže “podržite me mi ćemo ga podržati ako bude trebalo”.

“Možemo dakle da ne glasamao, da ne dođemo, da budemo uzdržani, da budemo svi”, rekao je joković i dodao da “neka nova Vlada, izbori, sve će biti bolje nego da ostane status kvo koji je neodrživ”.

Lider SNP-a je saopštio da ta partija neće nikakvu političku saradnju sa DPS-om. On je kazao da je “ovo je najgori premijer u istoriji Crne Gore”.

Na pitanje da li će podržati manjinsku vladu Joković je rekao da će “podržati sve ono što je dobro za Crnu Goru”.

“Nikakvu saradnju sa DPS-om nećemo. Najviše bih volio da se izabere nova vlada u okviru ove većine. Sljedeća opcija su parlamentarni izbori, ako ne i manjinska vlada je opcija. Vidjećemo šta će se dešavati”, navodi Joković.

Predsjednik Prave Crne Gore, koja je dio vladajuće većine, Marko Milačić smatra da je današjom konferencijm za novinare lider SNP-a Vladimir Jokvić “najavio da će po potrebi biti politički privezak nove većine sastavljene od DPS-a, njegovih koalicionih partnera i Ure”.

“Nakon današnjeg presa jasno je da nakon što DPS i URA obezbijede najmanje 41. poslanika za obaranje postojeće Vlade,a očigledno i izglasavanje nove, SNP će svojim glasovima podržati takvu većinu, a što i sada uveliko radi svojom politikom”, saopštio je Milačić.

Nedavno je koalicija “Crno na bijelo” predložila formiranje manjinske Vlade bez Demokratskog fronta i Demokratske partije socijalista.

Inicijativu su oštro kritikovali vladajuća Demokratska Crna Gora i premijer Zdravko Krivokapić, koji je ideju nazvao prevarom i predložio rekonstrukciju postojeće Vlade ili vanredne izbore u maju.

DPS predsjednika Mila Đukanovića, koja je na izborima u avgustu 2020. nakon tri decenije izgubila vlast, pozdravila je “spremnost dijela parlamentarne većine da sa predstavnicima jednog broja manjinskih partija, predlažu rješenja koja bi vodila deblokadi institucija i ubrzanju pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom”.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista saopštilo je da će podržati “svaku inicijativu koja će dovesti do smjene sadašnje Vlade”.

"Povodom juče saopštene spremnosti koalicije "Crno na bijelo" da se kroz formiranje manjinske Vlade traži izlaz iz političke krize u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista želi da ponovi svoj ranije saopšten stav, da će iz dobro poznatih razloga, podržati svaku inicijativu koja treba da dovede do smjene sadašnje Vlade. DPS pozdravlja spremnost dijela parlamentarne većine da sa predstavnicima jednog broja manjinskih partija, predlažu rješenja koja bi vodila deblokadi institucija i ubrzanju pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom", navodi se u saopštenju Predsjedništva DPS-a.

Iz te partije navode da će pažljivo pratiti dalje poteze predlagača inicijative, i blagovremeno se odrediti prema njihovom prijedlogu izlaska iz dugotrajuće društveno-političke krize, vodeći računa prvenstveno o interesima Crne Gore, i dostojanstvu partije, koja je u službi tih interesa".

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore,Goran Danilović da “ovako najavljeno i zamišljeno formiranje nove, manjinske vlade, nije u skladu sa Ustavom”.

Smatra da bi se time prekršilo više članova najvišeg pravnog akta koji su međusobno povezani.

“Ukoliko predsjednik Skupštine i Vlada budu istrajni u namjeri da to ne dozvole imaće i bezrezervnu podršku Ujedinjene Crne Gore. Naša obaveza je da ne dozvolimo pravno nasilje”,naveo je lider UCG Goran Danilović.

Protesti pristalica vlade

Nekoliko stotina pristalica aktuelne crnogorske Vlade protestovalo je u srijedu veče u Podgorici protiv inicijative najmanje vladajuće koalicije Crno na bijelo o smjeni Vlade Zdravka Krivokapića i formiranju manjinske Vlade.

Okupljeni, među kojima su bili poslanici Demokrata Momo Koprivica i Vladimir Martinović i Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, optužili su lidera URA i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i lidera SNP-a za izdaju narodne volje,

Koprivica je kazao da žele da sačuvaju izbornu većina od 30. avgusta 2020, “kada su građani jasno rekli da ne žele da se DPS pita”, a kako je rekao, manjinska vlada znači da se DPS pita.

"To znači da se ne mogu odluke donositi bez DPS-a. Kako neko misli da provjeri prljave poslove bivših funkcionera, ako DPS podržava tu vladu", kazao je Koprivica.

Koprivica je naglasio da su odavno najavljivali da se ovaj plan sprema, i pravovremeno upozorili građane na ovo, prenosi RTCG.

Dobričanin je rekao da “sada, kada su pročele promjene koje će donijeti boljitak građanima, počinje rušenje kompletnog sistema” i ocijenio da “nije bitno je li to Vlada, oni ruše ono što je narod izabrao 30. avgusta”.

Vijesti javljaju da su okupljeni su na 15 minuta blokirali i saobraćaj na Bulevaru Stanka Dragojevića, ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Protest pristalica Krivokapićeve Vlade trajao je 40 minuta, a lokalni mediji javljaju da su građani za sjutra najavili novo okupljanje.

XS
SM
MD
LG