Linkovi

Krivokapić: Manjinska vlada je prevara


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić govori na konferenciji za novinare u Podgorici (Foto: VOA)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić govori na konferenciji za novinare u Podgorici (Foto: VOA)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je u utorak, komentarišući prijedlog koji su saopštili iz koalicije "Crno na bijelo” u vezi sa formiranjem manjinske vlade, da je “manjinska vlada prevara”.

Krivokapić je na konfereniji za novinare ocijenio da je politička situacija u Crnoj Gori turbulentna, a ta turbulencija je, kako je kazao, “rezultat odnosa pojedinih političkih lidera koji misle da čitav svijet zavisi od njih”. On je saopštio da je prijedlog o formiranju manjinske vlade za njega bio “veliko iznenađenje”.

“Režim je 30. avgusta pao. Manjinska vlada je prevara. Ako bi pravili slikovit prikaz šta je ta manjinska vlada, upoređujući je sa ljudskim vrijednostima, onda je iskazana sa stavovima koje su precizno iskazali Stevan Džaković, Drago Đurović i Darko Pajović. Sve zajedno to je nova manjinska vlada”, saopštio je Krivokapić.

Crnogorski premijer kaže da “maske moraju da padnu" i naglasio da će “pasti sve do 1. marta”. Krivokpić navodi da je “Crna Gora u neprilici zbog političkih lidera koji neće da preuzmu odgovornost”.

On je rekao da ga intenzivno zovu članovi Socijalističke narodne partije i tvrde “da najmanje dva njihova poslanika neće podržati ovu prevaru”.

Predsjednik Vlade navodi da je prijedlog za izlazak iz ove situacije davno dao, ali “nije realizovan zbog opstrukcije onih koji manjinskom vladom žele da preobraze Crnu Goru".

Jedina dva rješenja da se u okviru postojeće vlade traži način unapređenje rada vlade uvažavajući unutrašnji i međunarodni kontekst, a najpošteniji način rješavanja situacije je volja građana, vanredni parlamentarni izbori u maju sa lokalnim izborima, ali ne da se neko krije iza neke liste, nego ako je moguće sa nekim otvorenim listama”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje hoće li pokrenuti postupak razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, Krivokapić je kazao da ne može da shvati da neko može da kaže “imaću probu sa manjinskom vladom, a ako to ne uspije ostajem do 2024". Premijer je ukazao na, kako je rekao, paradoksalnu situaciju “da oni koji su ga najviše kritikovali nijesu podnijeli ovu inicijativu, već oni koji su ga najviše hvalili”.

Govoreći o čemu je razgovarao sa potpredsjednikom Vlade, kada mu je Abazović juče saopštio da će predložiti formiranje manjinske vlade, Krivokapić je saopštio da su ga on i njegovi savjetnici pitali "čemu to vodi i ko će biti odgovoran i što ako se desi bilo kakav incident”.

“On je bio onakakv kakav je bio i na konferenciji za medije. Sve mi je ličilo na pokajanje, samo što nije stavljen red za saučešće, vjerovatno Vladi. Moja reakcije je bila ‘srećno ti bilo samo da je na korist Crne Gore’”, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanja novinara.

On je kazao i da je znao "da se priprema nešto".

"Ja bih bio naivan čovjek kada bih rekao da nijesam znao da se priprema nešto. Ja bih bio naivan kada bih rekao da potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova nijesu otišli u SAD, a da su to javili ovom premijeru jedan dan prije puta. To jasno govori o nihovim namjerama , ali , uvijek postoji jedno ali, kada neko želi da na takav način igra onda valjda i vi morate da parirate. Neposredno nakon toga, nijeste se pitali zašto poslije tog na isto mjesto idu dva ministra ove Vlade i razgovaraju, i onda je bio jasan stav gospodina Eskobara koji je rekao ‘bezrezervna podrška ovoj Vladi’”, kazao je Krivokapić uz ocjenu da je ovo “najbolja Vlada u istoriji Crne Gore”.

On je saopštio da “ključni ministri ne žele da budu dio te manjinske vlade”. Takođe je kazao da je “ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić jedan od Maradona u njegovom timu”.

On je u SAD-u i sjutra će se sastati sa Eskobarom”, kazao je Krivokapić.

Crnogorski premijer je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će podnijeti ostavku “onog trenutka kada bude neuspješan”, naglašavajući da “sada misli da je ova Vlada uspješna”.

XS
SM
MD
LG