Linkovi

Poslanici usvojili Predlog zakona o budžetu Crne Gore


ARHIVA: Zasedanje crnogorskog parlamenta (Foto: RSE/Savo Prelević)
ARHIVA: Zasedanje crnogorskog parlamenta (Foto: RSE/Savo Prelević)

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su kasno u srijedu Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu, kao i nekoliko zakona neophodnih za projekat ekonomskih reformi Evropa sad, osim izmjena zakona o akcizama i zaradama u javnom sektoru.

Za predlog budžeta za 2022, projektovanog na približno 2.46 milijardi eura, glasala su 42 poslanika, dok je 30 poslanika bilo protiv.

Deficit budžeta biće oko 275 miliona eura, jer su naknadno usvojeni amandmani poslanika, a bilo je potrebno i da se nadomjeste nedostajući prihodi za Opštine koje su ostale uskraćene za dio novca zbog projekta Evropa sad.

Prema odluci parlamenta, Vladi je ostavljena mogućnost zaduženja do 70 miliona eura, umjesto ranije planiranih 500 miliona za potrebe deficita u 2022. godini, a nije omogućeno da se može zadužiti do 900 miliona za potrebe otplate dugova i ranije uzetih kredita.

Podržana inicijativa za smjenu troje ministara, Krivokapiću neprihvatljivo

Glasovima opozicije i vladajućeg Demokratskog fronta, Skupština Crne Gore podržala je inicijative za interpelaciju rada ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića, ministarke prosvjete nauke kulture i sporta Vesne Bratić i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede glasalo je 54 poslanika, dok je 21 bio protiv.

Interpelaciju za pretresanje pitanja vođenja politike Vlade u oblasti prosvjete, kulture, nauke i sporta podržalo je 45, dok je 25 bilo protiv, a interpelaciju o radu ministarstva vanjskih poslova 55, 15 je bilo protiv, a pet uzdržanih.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radulović rekao je da “ovoga ne bi bilo da su se držali koalicionog dogovora.

"Vi ste ti koji su počeli, vi ste ti koji su rušili sve dogovore jedan za drugim. Pošto mi ne prijetimo praznom puškom, ministri koji ne zaslužuju da budu ministri dobijaju negativnu ocjenu”, rekao je Radunović u Skupštini.

Prema njegovim riječima, “vrlo brzo će se to možda odnositi na čitavu Vladu".

Premijer Zdravko Krivokapić, koji po Ustavu predlaže razrješenje člana Vlade, rekao je ranije ove nedjelje da neće podržati interpelacije za smjenu troje ministara koju su danas podržali poslanici, navodeći da njemu nije obavezujuće da “njihove predloge, bez obzira ko ih podrži, prihvatim, bez obzira o kojem se ministru radi”.

"Nije meni obavezujuće da njihove predloge, bez obzira ko ih podrži, prihvatim, bez obzira o kojem ministru se radi", rekao je Krivokapić.

Skupština Crne Gore usvojila je i predlog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, čime su za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izabrani Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović, dok je Stevo Muk izabran za člana TS iz reda uglednih pravnika, kao predstavnik nevladinih organizacija.

Današnjim Izborom pet članova TS kompletiran je sastav tog 11-članog tijela, nakon što je predsjednik Skupštine u avgustu proglasio šest članova.

Od 1. januara minimalna zarada 450 eura

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o radu kojima će minimalna zarada u Crnoj Gori od januara biti, umjesto dosadašnjih 250, 450 eura.

Za ove izmjene Zakona o radu, kojima se odobrava projekat ekonomskih reformi “Evropa sad” glasalo je 77 poslanika, od koji je 50 je bilo za, a 27 uzdržanih.

Pored povećanja minimalne zarade od 1. januara, program „Evropa sad“ predviđa i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, uvođenje neoporezivog dijela bruto zarade od 700 eura, te progresivno oporezivanje zarada iznad 1.000 eura.

XS
SM
MD
LG