Linkovi

Ambasada SAD: Crnogorski izabrani lideri da pronađu put naprijed


ARHIVA - Zgrada američke ambasade u Podgorici (Foto: AP/Risto Božović)
ARHIVA - Zgrada američke ambasade u Podgorici (Foto: AP/Risto Božović)

"Sjedinjene Države sarađivaće sa bilo kojom demokratski formiranom vladom koja osigurava napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, što obuhvata sprovođenje reformi neophodnih da se ubrza pristupanje Evropskoj uniji, jačanje članstva Crne Gore u NATO-u i zastupanje zajedničkih vrijednosti, kao što je borba protiv korupcije", saopšteno je iz američke ambasade u Podgorici.

Na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše inicijativu poslanika Građanskog pokreta URA, koji je u vladajućoj koaliciji, i opozicije da se aktuelnoj vladi u Skupštini izglasa nepoverenje, te da li će SAD podržati prijedlog o formiranju manjinske vlade, iz ambasade je ponovljeno da "nije na Sjedinjenim Državama da utvrđuju sastav Vlade Crne Gore.

"Put napred moraju da pronađu crnogorski izabrani lideri", poručuje se u reakciji američke ambasade.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je u srijedu da nije na Sjedinjenim Američkim Državama da odluče da li su manjinska vlada, rekonstrukcija postojeće ili vanredni izbori put da se dođe do parlamentarne stabilnosti u Crnoj Gori.

Ona je, u emisiji Fokus na Televiziji Crne Gore, saopštila da bi to trebalo da bude odluka građana Crne Gore i navela da SAD teže "stabilnoj Crnoj Gori, koja služi svom narodi i pruža im mogućnost za vladavinu prava i prosperitet".

Na pitanje ko bi bili mogući partneri SAD-a u manjinskoj vladi, ona je, kako prenosi RTCG, saopštila da “ne bi spekulisala na tu temu”.

"To je pitanje koje se razmatra u parlamentu. Na parlamentarcima je da odluče šta se dešava unutar tog važnog demokratskog tijela. Narod računa na sve parlamentarce, u smislu da oni prave najbolje moguće izbore i molim se za njihov uspjeh u tom smislu”, kazala je ambasadorka Rajnke.

Ona je, takođe, kazala da se nada da će “poslanici u crnogorskom parlamentu donijeti mudre odluke koje će služiti u interesu naroda, a ne ličnim i partijskim interesma”, i dodaka da sa Vladom Crne Gore i članovima parlamenta ima veoma dobre odnose.

"Ja sam svakako upoznata sa ovom diskusijom koja se vodi. Mi ćemo podržati Crnu Goru kao državu, odnosno njene građane. To je ono što je bitno, a Vlada je odraz demokratske volje naroda. Dok god se te vrijednosti poštuju, mi možemo snažno podržati sve ono što su odluke Vlade", navela je Rajnke, a prenosi Portal RTCG.

Sličan stav je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike iznio i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je naglasio da je na crnogorskim liderima da donesu odluku o tome li će biti manjinske vlade."

"Nije na Sjedinjenim Državama da rešavaju tenzije i probleme vladajuće koalicije unutar jedne članice NATO-a. Međutim, jasno smo stavili do znanja šta očekujemo, da se nadamo se da će Crna Gora ostati zapadno orijentisana zemlja, čvrsta članica NATO-a i da će nastaviti da napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Jasno smo stavili do znanja da ne smatramo da sve stranke u političkom spektru ispunjavaju te kriterijume. Ali u međuvremenu, željeli bismo da nastave u tom pravcu. Još jedna komplikacija je što takođe smatramo da oni treba da rade veoma naporno u borbi protiv korupcije. To su naša očekivanja. A kako će riješiti tekuću krizu, zaista zavisi i od lidera zemlje i od glasača", rekao je Eskobar.

Najmanja crnogorska vladajuća koalicija "Crno na bijelo", koju čine Ujedinjena reformska akcija i Savez građana Civis, predložili su u ponedjeljak formiranje manjinske vlade koja bi okupila političke grupacije centra, a u njoj ne bi bilo DPS-a i DF-a.

"Mi nudimo da mi stvorimo manjinsku vladu, da je podrže svi, ponuđena ce biti 81 poslaniku u Skupstini CG, sa željom da odblokiramo put ka EU", saopštio je u ponedeljak lider URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi i formiranju manjinske između ostalog su kritikovali aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, dio ministara i vladajuće Demokrate.

Krivokapić u srijedu na Tviteru saopštio da je Skupštini podnio zahtjev za smjenu Abazovića i da je za novog potpredsjednika Vlade predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

XS
SM
MD
LG