Linkovi

Bajden tokom govora o stanju nacije: Putin se žestoko preračunao invazijom na Ukrajinu


Američki predsednik Džozef Bajden tokom govora o stanju nacije (Foto: Jim Lo Scalzo/Pool via REUTERS )
Američki predsednik Džozef Bajden tokom govora o stanju nacije (Foto: Jim Lo Scalzo/Pool via REUTERS )

"Prošle godine pandemija kovida 19 nas je držala razdvojenim. Ove godine, ponovo smo zajedno", poručio je na početku govora o stanju nacije u američkom Kongresu američki predsednik Džozef Bajden.

"Susrećemo se večeras kao demokrate, republikanci i oni koji su nezavisni. Ali, ono što je najvažnije - kao Amerikanci. Uz obavezu jednih prema drugima, prema Americi, američkim građanima i Ustavu. I nepokolebljivom odlukom da će sloboda uvek pobeđivati nad tiranijom", rekao je Bajden na početku obraćanja.

Posle toga govorio je o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pre šest dana, ruski predsednik Vladimir Putin pokušao je da uzdrma temelje slobodnog sveta. Misleći da bi mogao da ga natera da mu se potčini. Ali, žestoko se preračunao. Mislio je da može da upadne u Ukrajinu i da će se svet prevrnuti. Umesto toga, dočekao ga je zid koji nije očekivao, niti zamišljao. Susreo se sa ukrajinskim narodom", rekao je Bajden, posle čega je pozdravio ukrajinsku ambasadorku u Sjedinjenim Državama koja je govor pratila u društvu prve dame SAD Džil Bajden.

Američki predsednik najavio je da Sjedinjene Države nameravaju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

"Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem - ne više! Sekretarijat za pravosuđe formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione", istakao je Bajden.

Takođe, najavio je zabranu saobraćaja ruskih aviona u američkom vazdušnom prostoru.

Ukrajinska ambasadorka Oksana Makarova u zagrljaju prve dame Džil Bajden
Ukrajinska ambasadorka Oksana Makarova u zagrljaju prve dame Džil Bajden

Odgovor republikanske guvernerke Rejnolds

Kim Rejnolds, republikanska guvernerka iz Ajove, odgovorila na govor predsednika Džozefa Bajdena o stanju nacije.

Rejnolds je kritikovala spoljnopolitičku agendu pominjući povlačenje američkih snaga iz Avganistana 2021. koje je okarakterisala kao katastrofalno.

Koštalo je Amerikance života, izdalo naše saveznike i ohrabrilo neprijatelje”, poručila je Rejnolds. Takođe, primetila je i da Severna Koreja ponovo vrši raketne probe.

Istakla je da je Rusija pokrenula, kako je ocenila, ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja predstavlja napad na demokratiju, slobodu i vladavinu prava.

Potrebno je da svi Amerikanci budu ujedinjeni u solidarnosti sa hrabrim narodom Ukrajine dok brane svoju zemlju od Putinove tiranije i bore se za svoju slobodu“, rekao je republikanska guvernerka

Kada je reč o inflaciji ukazala je da se radi o problemu koji ugrožava sve građane.

Građani biraju koje će osnovne namirnice poneti sa sobom kući, a koje će ostaviti na kasi kz dana jbdan ljudi imaju mogućnost da kupuju sve manje”, istakla je, između ostalog, republikanska guvernerka Kim Rejnolds.

"Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog vazdušnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolujući Rusiju i dodatno pritiskajući njihovu ekonomiju", rekao je on.

Uz to, govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu - Bajden se pohvalno izrazio o, kako je rekao sposobnostima Sjedinjenih Država da se udruže sa drugim slobodoljubivim narodima širom sveta.

Ostali smo jedinstveni. Istinom se suprotstavili ruskim lažima, a sada, kada je Putin delovao - svet traži njegovu odgovornost. Putin je izolovan od sveta više nego što je ikada bio“, ustvrdio je američki predsednik.

Bajden je tokom obraćanja nastojao da umiri zabrinute građane zbog rata koji je Rusija započela u Ukrajini.

Znam da vesti o tome šta se dešava izgledaju zabrinjavajuće za sve građane. Želim da znate da će sve biti u redu. Bićemo dobro. Kada se bude pisala istorija ovog perioda - Putinov rat protiv Ukrajine rusiju će učiniti slabijom - a ostatak sveta jačim", rekao je on.Tokom govora Bajden je ponovio da Sjedinjene Države neće slati trupe u Ukrajinu posle ruske invazije.

"Želim da budem jasan - naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini. Umesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u te svrhe mobilisane su kopnene snage, vazdušne eskadrile, kao i plovila.

"Da bismo zaštitili zemlje NATO-a, uključujući Poljsku, Rumuniju, Letoniju, Litvaniju i Estoniju“, ukazao je predsednik SAD-a koja je, u saradnji sa saveznicima, Ukrajini uputila više od jedne milijarde dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći.

Prešavši na ekonomske teme - Bajden je pohvalno govorio o usvajanju Zakona o infrastrukturi, zahvalivši se demokratama i republikancima na podršci.

Amerika je nekada imala najbolje puteve, mostove i aerodrome na svetu. Naša infrastruktura sada zauzima 13. mesto na svetu. Nećemo biti konkurentni za poslove 21. veka ako je ne poboljšamo. Zato je toliko bilo važno usvajanje Zakona o infrastrukturi“, naveo je američki predsednik.

Posebnu zahvalnost Bajden je iskazao, kako se izrazio, republikanskim prijateljima.

"Koji su se pridružili ulaganju u obnovu Amerike. Reč je o najvećoj pojedinačnoj investicija u istoriji. To je rezultat napora dve stranke. Želim da se zahvalim njihovim članovima koji su omogućili da se to ostvari" nastavio je Bajden.

Ukazao je da protiv inflacije želi da se bori smanjenjem troškova proizvodnje, a ne smanjenjem zarada.

„Jedan od načina borbe protiv inflacije je smanjenje plata - što će građane učiniti siromašnijim. Mislim da imam bolju ideju. Niži troškovi, a ne vaše plate. To znači da pravite više automobila i poluprovodnika u Americi. Više infrastrukturnih projekata i inovacija. Da se više dobara kreće brže i jeftinije. Otvaranje više radnih mesta na kojima se može dobro zaraditi. Umesto oslanjanja na strane lance snabdevanja - hajde da to bude u Americi", rekao je američki predsednik u delu govora o ekonomiji.

Precizirao je i da politika koju vodi ne podrazumeva povećanje poreza za građane koji zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje.

Možda grešim, ali pretpostavljam da bismo se svi složili da sadašnji poreski sistem nije fer, ako bismo tajno glasali. Potrebno je poboljšati poreski sistem. Ne želim nikoga da kaznim. Ali, hajde da nateramo korporacije i bogate Amerikance da počnu da plaćaju svoj deo", dodao je on.

Osvrćući se na pandemiju kovida 19 Bajden je rekao da je administracija koju predvodi omogućila, kako je ukazao, stotine miliona besplatnih testova za koronavirus.

Ako ste već naručili besplatne testove najavljujem da možete naručiti drugu grupu od sledeće nedelje", najavio je predsednik Bajden.

Tokom obraćanja ukazao je da zajednice koje žive u Sjedinjenim Državama ne bi trebalo da biraju između bezbednosti i jednakosti pred pravdom - kada je reč o policiji.

Udružimo se i zaštitimo naše zajednice, vratimo poverenje i pozovimo policiju na odgovornost. Gradovi i države mogu da iskoriste deo fonda od 350 milijardi dolara da angažuju više policajaca i ulažu u već dokazane stretegije, kao što je borba protiv nasilja i razbijanje trauma, dajući priliku mladima da se nadaju. Treba da se saglasimo da ne treba smanjivati sredstva policiji već je izdašnije finansirati", bile su reči predsednika Bajdena.

Inače, nedavna istraživanja pokazala su da je rejting američkog predsednika smanjen - u poređenju sa podrškom koju je u javnosti uživao na početku mandata.

Galupovo istraživanje sprovedeno u tom intervalu pokazalo je podršku 57 odsto građana – nasuprot podršci od 41 procenta koliko je zabeleženo u prvoj polovini februara.

XS
SM
MD
LG