Linkovi

U Podgorici održan skup solidarnosti sa ukrajinskim narodom zbog ruske agresije


Skup solidarnosti sa Ukrajinom u Podgorici, 25. februara 2022. (Foto: VOA)
Skup solidarnosti sa Ukrajinom u Podgorici, 25. februara 2022. (Foto: VOA)

U Podgorici je u petak veče, ispred Ambasade Ukrajine, organizovan skup solidarnosti sa ukrajinskim narodom zbog ruske agresije. Građani su nosili transparente: “Stop ruskoj agresiji”, Želimo slobodi Ukrajini”, “Stojimo za Mir”.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković rekao je da su se okupili da bi “iskazali solidarnost sa ukrajinskim narodom, koji prolazi kroz progon i stradanje prouzrokovan ruskom agresijom”.

“Osuđujemo ponašanje agresorske i autoritarne Rusije i čvrsto podupiremo teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet Ukrajine. Ovdje smo zato što podržavamo i glas razuma i mirovne inicijative i u samoj Rusiji. Podržavamo sve građane Rusije, koji i pored prijetnji i represije sa kojom se suočavaju, ustaju za mir i pozivaju svog predsjednika da prekine ratni pohod i stradanje nedužnog stanovništva u Ukrajini. Ovdje smo zato što smo protiv rata, zato što ne želimo ponovno stradanje žena i đece, zato što ne želimo ponovnu patnju i ratne zločine”, poručio je Zeković.

Zeković je naglasio da ne pristaju i ne mire se sa manipulacijom koja je, kako je naveo, “nažalost snažno prisutna i u Crnoj Gori, da Putin ne vodi rat već navodno hoće da stvori bolju i pravdeniju Ukrajinu pošto je prethodno očisti od nepodobnih Ukrajinaca koji drže do državnog i ličnog dostojanstva i identiteta“.

Zeković poručuje da “nijedan ljudski život ne smije da bude žrtvovan zbog diktatorskih i imperijalističkih ambicija”.

“Sa Ukrajinom smo solidarni zato što dijelimo i iskustvo borbe protiv nacionalizma, velikodržavnih projekata i negiranja nacionalnog identiteta”.

On je imao i poruku za crnogorsku vlast:

“Od crnogorskih vlasti tražimo da pokrenu odlučne demokratske, političke i obrazovne inicijative protiv ruskog i srpskog sveta, projekata koji su osmišljeni da kroz nacionalizam, zloupotebu pravoslavlja i autokratiju unište toleranciju i suživot i da naude drugima. Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da u saradnji sa građanima i privredom pokrene široku humanirarnu akciju podrške ukrajinskom narodu”, kazao je Zeković ispred Ambasade Ukrajine u Podgorici.

Miloš Đuričković, koji je govorio ispred okupljenih, rekao je da “crnogorski građani jasno poručuju da stoje uz ukrajinski narod” i dodao:

“Ali i da ne zaboravimo ruski narod koji se ovih dana uprkos rizicima po sopstvenu egzistenciju suprotstavlja sumanutom režimu u Kremlju. Crna Gora nije i nikada neće biti na strani agresora, s toga, mi, crnogorski građani jasno poručujemo: SMRT FAŠIZMU, SLOBODA UKRAJINI", naveo je Đuričković.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalija Fijalka ​kazala je da se građani Ukrajine “ne bore samo za opstanak Ukrajine, već za slobodu cijelog svijeta i tekovine demokratije”.

"Mi smo zajedno sa vama i uz vašu podršku spremi da odlučno nastavimo tu borbu do kraja, jer mi nemamo druge domovine. Ukrajina je naša jedina domovina. Mi ćemo u borbi ostati do kraja, dok ne pobijedimo. Slava Ukrajini!", poručila je Fijalka.

Ispred Amasade Ukrajine organizovana je i akcija “Podržimo život”, prijavljivanje za dobrovoljno davanje krvi za građane Ukrajine, a lista sa imenima građana koji žele da daju krv biće predata Ambasadi Ukrajine i Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore.

XS
SM
MD
LG